450.000 de euro trebuie strânși pentru realizarea Monumentului Revoluției, la Timișoara. Explicația...

450.000 de euro trebuie strânși pentru realizarea Monumentului Revoluției, la Timișoara. Explicația lui Robu pentru întârzierea cu care a lansat campania de donații

1
DISTRIBUIȚI

Este nevoie de o sumă uriașă de bani pentru ca la Timișoara să fie inaugurat Monumentul Revoluției, la 30 de ani de la evenimentele din 1989. Nicolae Robu a anunțat că suma se ridică la 450.000 de euro, asta în condițiile în care își dorește ca monumentul să fie realizat din bronz.

Vă reamintim că monumentul care urmează să fie amplasat pe spațiul verde dintre catedrală și podul spre Piața Maria a fost finanțat, în urmă cu cinci ani, cu 170.000 de euro de Consiliul Local Timișoara. De atunci, însă, nu s-a mai auzit nimic de proiect, până în urmă cu câteva zile, când edilul-șef a anunțat, pe Facebook, că a inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru realizarea Monumentului Revoluției din Decembrie 1989.
Întrebat de către un jurnalist de ce a lansat campania cu doar o lună înainte de a fi marcați 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, Nicolae Robu a explicat că au fost mai multe obstacole.

„Au fost mai multe impedimente, inclusiv în privința funcționalității conturilor. Am vrut mai întâi să mergem pe Asociația Timișoara Capitală Culturală, dar ea devenind de utilitate publică, se supune în mare măsură legilor din sectorul public și atunci apăreau foarte mari complicații. Până la urmă, au ajuns pe conturile Asociației Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Timișoara, și ele având anumite probleme de blocaj, la un moment dat nu am vrut să mergem pe orice asociație, ci pe una care să nu creeze reținere la cei la care noi ne adresăm cu rugămintea să contribuie”, a precizat primarul Timișoarei.

Edilul-șef a explicat că există o machetă a Monumentului Revoluției și că de abia acum s-a lansat campania de donații pentru că municipalitatea nu a avut bani pentru realizarea lui.

„A durat atâția ani pentru că nu am avut bani de așa ceva, suma nu este mică, ci undeva de 450.000 de euro, pentru ca monumentul să fie realizat din bronz.


Dacă reușim să strângem fondurile, va fi realizat monumentul, pentru că într-un timp scurt se poate turna în bronz. Dacă până în pragul zilelor aniversare și comemorative noi nu avem banii, nu se va reuși. La câteva ore de când am lansat apelul, erau strânși o mie și câteva sute de lei, eu am donat primul. Ei (nr. Uniunea Artiștilor Plastici din Timișoara) vor și organiza în curând o licitație, vor scoate diverse obiecte la licitație, să mai strângă fonduri”, a detaliat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a recunoscut, totuși, că „realist” vorbind, municipalitatea este „la limită” în ceea ce privește șansele de a realiza monumentul în doar o lună.

„Dacă nu vom reuși, va fi un monument, dar nu va fi pentru ziua de 20 decembrie, când ne-am dorit noi să-l avem. Nu este exclus să strângem 450.000 de euro, dacă vin și mai mari donatori, bănci, unități industriale care au cifre de afaceri uriașe. Eu cred că aici este o situație mai specială, totuși. Am făcut apel, eu sunt un idealist, recunosc. Eu chiar așa am gândit, sincer. Cum în 1989, în decembrie, am fost solidari cu toții, indiferent de limba maternă și de orice altceva, de nivel de școlarizare, de ocupația avută, am considerat că și acum putem să venim cu un gest de solidaritate și să contribuim, de la 25 lei începând, fiecare cu cât poate. Dacă ar fi 100.000 de donatori, că nu trebuie să fie doar timișoreni. (…) Noi nu am avut bani și mie mi-a venit ideea să recurg la un asemenea mecanism pe care unii îl critică. Știam că voi fi criticat pentru asta, dar mi-am asumat-o”, a conchis Nicolae Robu.

1 COMENTARIU

  1. Conditiile de legalitate, avand in vedere ca pentru proiectul aprobat de CLT s-au alocat 170000 EURO iar acum mai este necesara o suma de 450000 EURO daca nu gresesc, sunt dupa perceptia mea incalcate mai ales ca banii din donatii se trimit catre UAP Timisoara. Am doua intrebari:
    – de ce nu s-au utilizat banii pentru cele 3 catarge sau o parte din ei ( poate or fi si mai multe, unele fiind surprize catre primar, deci inteleg ca aprobarile nu au fost transparente) pentru monumentul sus amintit;
    – de ce , daca sunt necesare donatii acestea nu se fac in conturile primariei ca sa poata exista un control al CLT asupra acestor fonduri atrase?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.