Alergători pentru educație. O inițiativă inedită a unui IT-ist din Timișoara mobilizează...

Alergători pentru educație. O inițiativă inedită a unui IT-ist din Timișoara mobilizează în fiecare an zeci persoane, în scop caritabil FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Astfel, la începutul lunii noiembrie, 120 de oameni au alergat cu scopul ca elevi care învață bine, dar au o situație materială precară, să primească burse în semn de recompensă.

Remus Sime este de meserie inginer IT în Timișoara, iar în urmă cu 13 ani și-a descoperit o nouă pasiune, de a alerga. Ideea de a face mișcare i-a venit după ce a fost nevoit să stea o lună în spital, fiind lovit de o mașină. Imediat după ce starea de sănătate i-a permis, Remus a început să alerge din ce în ce mai mult.

În urmă cu șapte ani, tânărului din Timișoara i-a venit ideea de a organiza o alergare în scop caritabil, cu scopul de a oferi ceva în schimb orașului în care s-a născut și a studiat până la finalizarea liceului, Beiuș, din județul Bihor. Astfel, Remus Sime a inițiat proiectul caritabil „Alerg pentru o Cauză”. În cadrul acestuia, timp de două zile, în fiecare an, numeroși iubitori de mișcare aleargă o porțiune din traseul de aproximativ 200 de kilometri dintre Timișoara și Beiuș și donează bani pentru ca elevii care învață bine, dar care provin din familii cu situații financiare modeste, să primească o bursă.

„Eu m-am născut la Beiuș și am studiat la Colegiul Național «Samuil Vulcan» din Beiuș. Am avut un accident de mașină în anul 2006 și după aceea am început să alerg încet, încet. M-a lovit o mașină și am stat o lună în spital cu piciorul rupt, fractură de tibie, peroneu, fractură deschisă, și dup-aia am început să alerg, iar încet, încet tot au crescut distanțele. M-am înscris la un concurs și dup-aia am zis că de ce să nu alerg pentru o cauză, iar cel mai potrivit mi s-a părut să ajut comunitatea din Beiuș, unde m-am născut și unde m-am format. Am vrut să returnez ceva oamenilor de acolo.  Mișcarea cu meseria de IT-ist se ajută una pe alta pentru că toată ziua sunt la birou și atunci dacă mai ieșim la o alergare, este perfect și pentru creier și pentru picioare. Nu poate decât să îmi facă bine dacă alerg mai mult”, este de părere Remus Sime.

Concret, programul de burse „Alerg pentru o Cauză” a fost lansat de către IT-istul timișorean în anul 2012, pe baza donațiilor rezultate după maratonul său de la Viena. În anul 2013, Remus Sime a organizat cea de-a doua ediție a proiectului și a alergat singur, în scop caritabil, toată distanța de la Timișoara la Beiuș pentru bursele elevilor.

„În anul 2012 am demarat proiectul, când am fost la maraton la Viena. La a doua ediție mi-a venit ideea să alerg de la Timișoara la Beiuș, iar în acel an am alergat singur. După aceea, în fiecare an s-a făcut ștafeta, adică traseul este împărțit în bucăți de cinci kilometri, lumea se înscrie pe site la câte o bucată de cinci kilometri, la două, la trei, cât dorește. Am avut participanți care au alergat și 80 de kilometri în cele două zile, sâmbăta și duminica”, a detaliat Remus Sime.

În acest an, proiectul „Alerg pentru o Cauză” a ajuns la ediția cu numărul opt. Nu mai puțin de 120 de persoane au decis să alerge în scop caritabil pentru bursele elevilor de la liceul bihorean. La evenimentul care a avut loc în primul weekend din luna noiembrie a participat cel mai mare număr de persoane din toate edițiile.

„Am participat aproximativ 120 de persoane, o parte din Timișoara, o parte de pe traseu și mulți din zona Beiuș, din județul Bihor. Este cel mai mare număr de participanți din cele opt ediții. Anul acesta eu nu am mai alergat tot traseul, pentru că am avut probleme cu genunchii, am fost și răcit, dar ne-am tot schimbat, am mers în ștafetă. Este cel puțin o persoană care aleargă pe fiecare porțiune, ce obicei suntem mai mulți. Bursele sunt în fiecare an în valoare de 1.350 lei o bursă și sperăm să dăm cel puțin 15 burse și anul acesta.


În total, în cei șapte ani au fost peste 100 de burse acordate elevilor. Criteriul eliminatoriu este ca elevii să aibă media cel puțin nouă pe anul școlar precedent și să fie dintr-o familie cu o situație financiară nu prea favorabilă. Sunt mai multe criterii, se fac și vizite la elevi acasă și în final se ia o decizie. În principiu, dacă sunt mai multe cereri, facem un efort și mai strângem bani pentru toți. Oamenii sunt receptivi, cel puțin cei care au fost cu noi să alerge, au donat și și-au încurajat și prietenii să doneze. Ne-am dori să fie și mai mulți oameni receptivi”, a spus Remus Sime.

„Elevii apreciază efortul depus”

Potrivit IT-istului timișorean, în acest moment se desfășoară perioada de înscriere a elevilor de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din orașul Beiuș, iar cel mai probabil, începând cu data de 1 decembrie, cei 15 elevi vor primi bursele. Practic, se acordă câte o bursă lunară în valoare de 100 de lei, retroactiv, începând cu luna septembrie. În total, costul de sponsorizare al unei burse este de 1.350 lei, din care 1.200 lei reprezintă bănuții pe care-i primește fiecare elev merituos, iar diferența de 150 lei reprezintă costurile suplimentare de administrare.

„În acest an ne-am propus să strângem aproximativ 27.000 lei să strângem, dar momentan suntem la 15.000 de lei. Momentan, ajutăm din punct de vedere financiar doar elevi de liceu, ne dorim să extindem programul de burse și la cei mai mici. La ultima ediție au fost destul de mulți foști bursieri care au alergat ultimul tronson, și la final ne-au așteptat. Elevii apreciază, sunt recunoscători, chiar sunt copii care merită ajutați. De exemplu, șefa de promoție de anul trecut pe tot liceul a fost fostă bursieră «Alerg pentru o Cauză». Cea mai mare medie la BAC din liceu a fost obținută tot de un fost bursier «Alerg pentru o Cauză». Elevii apreciază și chiar este un real ajutor pentru ei. Și suma de bani primită îi ajută, pentru că sunt situații destul de grele, vin din familii cu destule probleme mulți dintre ei. Dar mai mult decât această sumă de bani pe care o primesc, sunt impulsionați de faptul că cineva se gândește la ei, că cineva îi ajută”, a mai spus Remus Sime.

Tânărul din Timișoara povestește că, de obicei, se implică în proiect și donează persoane pe care le cunoaște sau apropiați ai celor care se înscriu pentru a alerga pe traseul până la Beiuș.

Programul de burse „Alerg pentru o Cauză” este desfășurat și prin implicarea Asociației „Bunul Samaritean” din Beiuș. Astfel, ONG-ul oferă tinerilor dezavantajaţi o şansă să înveţe o meserie, să-şi dezvolte aptitudinile necesare vieţii şi să obţină cu succes o slujbă bună şi un viitor mai fericit. De asemenea, asociația ajută copii în risc de abandon să rămână cu familiile lor, în loc să fie abandonaţi din cauza sărăciei şi a lipsei de educaţie.

„Cei din Asociația «Bunul Samaritean» din Beiuș au cu elevii întâlniri periodice, îi mai sfătuiesc, îi mai îndrumă, iar elevii apreciază discuțiile cu ei, nu numai banii pe care-i primesc. Elevii sunt consiliați, unii mai întreabă unde ar fi bine să meargă la facultate”, a povestit Remus Sime.

Din păcate, încă nu s-a reușit strângerea întregii sume de bani necesară pentru ca toți cei 15 elevi să poată primi o bursă în fiecare lună. Inițiatorul proiectului „Alerg pentru o Cauză” spune că oamenii cu suflet mare încă mai pot face donații pentru a-i ajuta pe liceenii cu rezultate bune la învățătură până la sfârșitul lunii noiembrie. În total, mai este nevoie de aproximativ 12.000 de lei.

Donații se pot face în continuare prin platforma Galantom sau prin transfer bancar: BCR, cont RO83RNCB0034021802850001, Asociația Bunul Samaritean Beiuș. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul bunulsamaritean.galantom.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.