Trei morți, între care doi copii, și trei persoane internate la spital...

Trei morți, între care doi copii, și trei persoane internate la spital după dezinsecția și deratizarea unui bloc UPDATE 10 Echipele CBRN verifică și blocurile din jur FOTO și VIDEO

6
DISTRIBUIȚI

Alertă la Timișoara după ce, în ultimele trei zile, doi copii și mama unuia dintre micuți, care locuiau în același bloc, pe str. Mioriței, aflată în Complexul Studențesc, au murit. Din primele informații, se pare că, recent, o firmă a efectuat în blocul respectiv servicii de deratizare și dezinsecție.

Florin Crișan, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Timiș, ne-a declarat că, în ultimele trei zile, au fost efectuate 17 apeluri la 112, de către locatari ai blocului aflat pe str. Miorița, nr. 8.

În total, echipajele medicale au fost solicitate să acorde îngrijiri medicale unui număr de opt persoane, de sâmbătă până astăzi, care au acuzat dureri abdominale, grețuri și vărsături.

Este vorba despre patru copii, doi în cursul dimineții zilei de sâmbătă și alți doi în după-amiaza acelei zilei. Din păcate, un bebeluș de doar zece zile, care a fost transportat cu o ambulanță la Spitalul de Copii din Timișoara, a murit în unitatea medicală în urma unui stop cardiorespirator, sâmbătă. De asemenea, un alt copil, în vârstă de trei ani, care a fost și el transportat la spital, a murit tot din cauza unui stop cardiorespirator, în cursul zilei de sâmbătă.

Totodată, în această dimineață, și mama băiețelului de trei ani, o femeie în vârstă de 29 de ani, a murit.

În prezent, în spital sunt internate un număr de trei persoane care locuiesc în același bloc aflat pe str. Mioriței, care acuză simptome similare celor trei care au decedat.

La ora transmiterii acestei știri, are loc o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență la Prefectura Timiș, în acest caz. De asemenea, atât Direcția de Sănătate Publică Timiș, cât și Poliția Timiș fac cercetări. Autoritățile au luat decizia ca blocul să fie evacuat.

UPDATE „În data de 18.11.2019, ora 12.40, am fost informați de către UPU SMURD referitor la o situație apărută la o adresă din Timișoara pe str. Miorița. Într-o perioada scurtă, începând de vineri 15.11.2019 au avut loc trei decese. Doi copii (9 zile, 3 ani) și un adult (29 ani). Încă doi copii internați la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”. Există suspiciune unei cauze toxice. UPU SMURD a anunțat DSP și Politia. Din partea ISU Timiș s-a deplasat echipajul CBRN pentru cercetare. La ora 14.00 a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și s-a stabilit evacuarea întregului bloc (parter plus 4 etaje). De asemenea, 14 persoane au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe pentru a li se recolta analize medicale, ca și măsură preventivă. La fața locului echipajul CBRN din cadrul ISU Timiș efectuează măsurători în toate apartamentele”, a transmis ISU Timiș.

UPDATE 2 În urma ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență s-au dispus următoarele măsuri:
– evacuarea/relocarea întregului imobil parter plus 4 etaje – 200 de apartamente;
– evaluarea medicală a tuturor persoanelor din imobil la cele 2 spitale din Timișoara;
– cazarea persoanelor in spatiile identificate la nivelul municipiului Timișoara;
– asigurarea apei potabile de către Consiliul Județean Timiș;
– centralizarea datelor referitoare la adresa Miorita 8, Timișoara din partea STS și UpU pentru a identifica eventuale alte persoane afectate;
– executarea primei cercetări CBRN cu echipajele ISU Timiș și ISU Bihor;
– executarea primei cercetări chimice la alte două locații identificate de IPJ Timiș;
– activarea grupei operative a ISU Timiș și deplasarea punctului de comanda mobil.

UPDATE 3 În cauză a fost deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, iar polițiștii au început cercetările.

UPDATE 4 Subprefectul de Timiș, Daniel Cristian Franțescu, spune că autoritățile nu au deocamdată concluzii referitoare la ceea ce s-a întâmplat în blocul din care doi copii și o femeie au murit, dar datele preliminare arată că s-a împrăștiat cu pesticid.

„Nu știm deocamdată ce s-a întâmplat, încercăm să aflăm cât de repede.


Datele preliminare arată că s-a împrăștiat cu pesticid”, a declarat subprefectul de Timiș, Daniel Cristian Franțescu.

La rândul lor, reprezentanții DSP Timiș au declarat pentru Mediafax că dezinsecția a fost făcută la etajul al 4-lea al blocului.

Potrivit acestora, administratorul bocului și cel al firmei care a făcut dezinsecția urmează să fie audiați. „Până acum știm că la etajul 4 s-a făcut o dezinsecție. Administratorului i s-au cerut contractele, date despre substanța folosită, etc. 45 de persoane vor dormi la Liceul Silvic, după ce își fac analizele”, au spus reprezentanții DSP Timiș.

„Pe casa scării, între etajele 3 și 4, s-a detectat prezența slabă a unei substanțe neuro-toxice, la fel ca în două apartamente, în timp ce în al treilea apartament a fost detectată prezența medie a unei substanțe neuro-toxice”, a transmis reprezentatul ISU Timiș, care a menționat că cercetările sunt încă în desfășurare, inclusiv în alte două locații.

Alarma s-a dat doar după ce soțul femeii decedate a ajuns la spital cu simptome asemănătoare. Unul dintre motivele pentru care legătura între decese nu a fost făcută mai rapid a fost că cei doi nu ar avea aceeași adresă în buletin.

UPDATE 5 Filmul evenimentelor de la primul apel la 112 până în momentul în care autoritățile și-au dat seama că au de a face cu o problemă majoră:

Sâmbătă la ora 9.25 a fost făcut primul apel la 112 pentru copilul de 3 ani, care are cauza internarii diabet. La ora 14.10 s-au cerut două salvări pentru două persoane cu vărsături și amețeală. La ora 17.00 s-a sunat la 112 pentru copilul în vârstă de 9 zile. Cauza internării – obstrucție de căi aeriene (înecat cu lapte). Astăzi la ora 9.40 s-a sunat la 112 pentru mama copilului de 3 ani. Tatăl a refuzat preluarea cu ambulanța, dar ulterior a mers singur la spital unde a spus că se simte rău. Abia atunci autoritățile s-au autosesizat.

UPDATE 6 La ora 17.25 au rămas internați un număr de patru adulți la Spitalul Județean din Timișoara și șase copii la Spitalul „Louis Țurcanu”.

UPDATE 7 Blocul în care s-a petrecut tragedia este verificat cu atenție de către pompieri, autoritățile dorind să se asigure că toate persoanele au fost evacuate din imobil.

UPDATE 8 La Timișoara a sosit echipajul CBRN (care se ocupă de incidente Chimice, Biologice, Radiologice şi Nucleare) de la Sibiu care, cu echipamentele mai performante, va încerca să identifice cu exactitate substanța care a dus la îmbolnăvirile din blocul de pe strada Mioriței. Vă reamintim că trei oameni au murit, iar numărul persoanelor internate a ajuns la 17: opt adulți internați la Spitalul Județean și nouă copii la Spitalul „Louis Țurcanu”.

UPDATE 9 Administratorul clădirii, care ste proprietate privată, a stat de vorbă cu polițiștii și apoi a părăsit zona evitând să răspundă la întrebările jurnaliștilor. La fața locului au ajuns și primarul Timișoarei, Nicolae Robu, și președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

UPDATE 10 Echipele CBRN fac verificări și la blocurile din jur, pentru a se asigura că substanțele toxice nu s-au răspândit. Firma care a efectuat lucrările de deratizare și dezinsecție a fost identificată.

UPDATE 11 Echipele ISU au intrat într-un alt bloc din zonă, pe strada Daliei, pentru verificări.

6 COMENTARII

  1. Primarul Robu trebuie să răspundă și trebuie arestat de urgență este primul care se face vinovat. Autorizația pt firma și pt administrare de bloc o dă el. Este la fel ca și în cazul colectiv. Robu nu pune preț pe viata cetățenilor din Timișoara. Este prea ocupat cu chefurile din lumea interlopă. Cetățenii cer arestarea primarului deoarece prezintă pericol social pt alți.

  2. Colectiv de Timișoara, primarul să fie tras la răspundere ca și Piedone. Robu Nicolae primarul să răspundă și să răspundă că nu mai poate gestiona acest oraș. Organele de control să își facă datoria pană la capăt.

  3. Bai agramaticule cu pene vopsite!!!! Dar tu nu ai multe paie in cap. Teai dus pe acolo sa iti faci campanie? Dupa ce teau facut aia de palmier pe la radio? Dar tu nu ai pic de rusine. Mos vopsit, libidinos si besinos care esti? ” Am aflat cu cutremurare că …” „în urma nerespectării normelor în vigoare de către persoane iresponsabile implicate în procesul de deratizare”, „Desigur, e în derulare o anchetă și probabil va urma un proces judiciar care va stabili responsabilitățile și pedepsele conex”. Baaaaa iiiiiinfectatule cu virusul grandomaniei, senilitatii, ceusismuluiiiii, narcisismului, samd, samd, samd, pana cand ti se decoloreaza parul, da’ te mai rabda pamantul????? TU, „actor politic fiind”, esti intradevar actor, dar depasit. Maaaaa gunoi perfid care esti, dar la poarta mortii, unde ai fost autorul MORAL, unde ai pus presiune pe oameni, nu ai nimic de spus, maaaaaa, jeg uman intergalactic care esti tu!!!!!! Maaa infect cu persuasiune care esti, mai dormi noaptea, sau te tine sarmaluca de „labuta” ( facuta de sandica sub birou ), sa nu mori de apoplexie. Baaaaa mizer uman care esti, dute draq la Boxig, si lasane!!!!!!

  4. Dezinteresul și delăsarea primarului, preocuparea lui de a tine spate oamenilor lui care sunt prieteni cu lumea interlopă a făcut acest dezastru. Acest primar prin delăsare și neimplicare în treburile serioase ale cetățenilor a condus la un dezastru, la o nenorocire.

    Dumnezeu sa i binecuvânteze și să i odihnească în pace pe acești îngeri și mama lor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.