Aniversare pentru o legendă a muzicii timișorene. La mulți ani, Ilie Stepan!

Aniversare pentru o legendă a muzicii timișorene. La mulți ani, Ilie Stepan!

0
DISTRIBUIȚI

Muzicianul timişorean Ilie Stepan, indubitabil o figură legendară a rock-ului românesc, fondatorul trupei Pro Musica, împlineşte astăzi 66 de ani, ocazie cu care îi urăm un călduros „La Mulţi Ani!” Artistul s-a născut în 24 noiembrie 1953 la Caransebeș și s-a apucat de muzică după ce a văzut filmul „Tinerii” la cinematograful Victoria din Piaţa Bălcescu. Primul concert al trupei Pro Musica a avut loc în data de 15 ianuarie 1973. În acelaşi an, Ilie Stepan a compus prima operă folk din Romania, „Creanga de cireş”, urmată în 1975 de o a doua operă: „Călătorie de nuntă”. A colaborat cu trupa rock „Progresiv TM” (1975 – 1977) fiind membru activ al acestui grup în acel interval, cântând la chitară bas şi acustică şi înregistrând pentru primul LP al grupului, „Dreptul de a visa”.

În 1978 a reorganizat „Pro Musica”, orientând-o spre un rock progresiv cu influenţe de ethos naţional şi balcanic.


Apare cu Pro Musica pe primul LP de concert din Romania, „Club A”, din 1981. Compune şi înregistrează cu Pro Musica materialul muzical pentru „Formaţii rock nr. 9” şi pentru LP-ul „Rockul baroc”, ambele apărute la Electrecord în 1985, respectiv 1988. În 1988, piesa „Şahul păcii” (înregistrată şi pe un dublu single la Electrecord) devine imnul oficial al Campionatelor Mondiale de Şah pentru Copii şi Tineret. În finalul lui decembrie 1989 compune piesa „Timişoara”, pe versurile lui Marian Odangiu, piesa care este Imnul Revoluţiei Române de la Timişoara.

La începutul lunii octombrie 2014, în Timişoara a avut loc concertul de comeback Pro Musica, după 21 de ani de pauză. În luna noiembrie a anului 2012, în Sala Multifuncţională a CJ Timiş, a avut loc lansarea oficială a proiectului de anvergură Lumina – cea de-a treia parte a trilogiei Sensul Vieţii – semnată Stepan Project, material la care au participat numeroşi artişti din muzică, grafică, film şi fotografie. Primele două părţi ale trilogiei au apărut în 1996 – “Sensul vieţii”, respectiv în 2001 – “Undeva in Europa”. Este membru de onoare al Societății „Timișoara”, cetățean de onoare al municipiului Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.