Concert de lansare a noului album Zdob și Zdub: „Timișoara e un...

Concert de lansare a noului album Zdob și Zdub: „Timișoara e un oraș în care spiritul libertății a existat mereu, în orice circumstanțe“

0
DISTRIBUIȚI

Formația Zdob și Zdub se află într-un turneu național care include 11 orașe, prilejuit de lansarea albumului discografic „Bestiarium”. Odată cu lansarea acestui disc, trupa vine cu un strident si actual mesaj social întru atenționarea publicului către problemele ecologice, care invadează mediul. Ca element de marketing concret și acțiune motivatoare, trupa intenționează să ofere un aport financiar și să organizeze un crowdfounding pentru achiziționarea și plantarea copacilor în câteva zone critice din Moldova și România.

Formația Zdob și Zdub va susține un concert de lansare a acestui disc duminică 24 noiembrie, de la ora 19.30 la Teatrul Național din Timișoara. Înaintea acestui concert, am realizat un interviu alături de solistul formației, Roman Iagupov, în care acesta ne-a povestit despre felul în care au compus acest album, cum este publicul din România și …Phoenix.

– Ați lansat recent cel de-al zecelea album din carieră Bestiarium. Ce aduce nou din punct de vedere al stilului, acest disc?

– Nu sunt critic muzical, ca să mă pricep la stiluri. E o întrebare pentru cei care înțeleg stilurile, curentele muzicale. Pentru mine aceste definiții nu prea contează. În noul nostru album Bestiarium s-au amestecat multe și de toate. Fiecare ascultător poate să găsească o piesă, o melodie care să-i placă: ska, trans, rock, punk, șamanism, nuanțe folclorice… Am adus și un mesaj mai matur în texte. Am compus albumul destul de spontan, cum ne-a șoptit inspirația. Iar inspirația apare atunci când ești în armonie, în natură sau când întâlnești o persoană interesantă, citești o carte sau privești un film, un concert, care te pune să gândești, să simți. Toate aceste experiențe și trăiri mentale, spirituale se revarsă , la rândul sau, în creație.

– Cum s-a născut colaborarea voastră cu Irina Rimes, care se găsește pe acest album?

– Cu Irina Rimes am făcut cunoștință la proiectul Vocea României în 2018, unde ea ne-a invitat să cântăm la finala concurului cu discipola sa. Imediat am simțit că Irina e foarte sensibilă, că are un suflet fin și deschis. Comunicarea noastră s-a legat firesc și ușor. Imediat am început să fredonăm melodii. Eu stimez artișții care sunt cantautori. Irina are talent și muncește extrem de mult. Am fost șocat cât de intens este graficul ei de muncă. Îi doresc o viață creativă lungă. Astfel de oameni pot schimbă mentalități și lumea, în general.

– Cum ți se pare publicul care participă la concertele din Romania? S-a schimbat de-a lungul anilor? Există vreo diferență între publicul din România și cel din străinătate?

Nimic nu stă pe loc. Totul se schimbă: lumea, viața, muzica, noi… Existența e ca un râu care curge. Doar câteva lucruri sunt eterne: energia și însăși schimbarea. Trăim fiecare în propriul flux curgător. Fluxul nostru e cel al muzicii. Oamenii care acultă muzică, deseori, asociază anumite melodii cu anumite evenimente personale sau sociale. Pentru mine, spre exemplu, muzica trupei Nirvana se asociază cu destrămarea URSS, anii ‘90. Publicul se schimbă: vine, pleacă, crește, se nasc generații noi.

Publicul din România?! România este mare și diferită. Moldova, Maramureș, Timișoara… Publicul e diferit în toate zonele. Depinde și de concert – e solo, e club sau e concert open air de ziua orașului.

Dar, e ceva care unește românii: respectul față de artist.


Avem un feedback energetic extraordinar în România. Oamenii cântă împreună cu noi. E un extaz să cânți cu mii de oameni unison. Pentru publicul rus suntem mai degrabă ceva exotic. Ei nu înțeleg mesajele textelor. Ei percep energia. Rușii sunt foarte perceptivi față de ritmurile și temperamentul balcanic. Acasă, la Chișinău, publicul e ca o familie. Te iubește mult, dar și cere mult.

– Concursurile de descoperiri de talente… ajută artiștii?

– Concursul Vocea României, cred că e unul bazat pe calitate. Se cântă live, se cântă în emisie directă. Fiecare interpret are șanse. Cel mai important, ca apoi, după concurs interpreții să nu facă obsesie de coveruri, ci să-și găsească propriul stil și material muzical.

– Care este secretul unui bun muzician? Cât contează „urechea“ și cât contează „studiile“?

– Creativitatea și arta are nevoie de libertate. E bine să uiți de clișee, să ai suflet de copil și personalitate de matur, atunci când eșți în proces de creație. Există secrete și rețete: să muncești ca un cal, să crezi în forțele proprii. Să-ți găsești individualitatea. Să nu renunți! Mai puține vorbe, mai multe acțiuni! Dormi în studiou! Trezește-te în studiou! Cânta live!


– În zilelele noastre muzica a devenit gratuită. E bine?

– Da, muzica a devenit ușor accesibilă, practic gratuită pe internet. Mulți artiști lansează piese pe net, cântă live-uri online, totul e accesibil acum. Acest fenomen are două fațete. Și bune și negative. Cândva, în adolescență, cautam orice posibilitate de a face rost de muzică, disc, casetă, bani de concert…Orice eveniment muzical era extrem de important pentru oameni. O sărbătoare. Acum e suprasaturație.

Muzica gratis e foarte bine pentru cei care nu dispun de surse financiare. Oamenii tind spre frumos, spre muzică, teatru, filme. Dar, pentru artiști viața a devenit dificilă. Nu e vorba doar de aspectul financiar. E vorba de miile , sutele de mii de kilometri parcurși pe drumuri, nopți nedormite în autobus sau avioane care schimbă fusele orare, mănânci unde apuci și ce apuci. Să câștigi suficient din muzică e posibil doar în turnee. Drepturile de autori și vânzările albumelor, pieselor nu mai sunt ca în anii ’60. 70 ’80. Dar, noi nu ne plângem. Suntem niște norocoși. Și mulțumim destinului pentru șansele oferite. Viața unui artist activ e plină de întâlniri intersante, emoții și aventuri.

– Ați avut numeroase concerte de-a lungul anilor in Timisoara. Cum vi se pare aici?

Timișoara, se zice, că e patria rockului românesc. De acolo au pornit legendarii Phoenix, Cargo, actori, scriitori. Un oraș în care spiritul libertății a existat mereu, în orice circumstanțe. Revoluționar, rebel, liber, în căutarea adevărului și a echității. Pentru mine personal Phoenix au fost o sursă de inspirație și un model de muzicalitate profundă, cu mesaje importante.

– Cât de importantă ți se pare interactivitatea dintre o formație si publicul aflat la un concert?

– La orice concert există un contact Artist-Public. E schimb de energii, viață, flux tur-retur. Muzica și artistul sunt că niște mediatori, niște șamani care duc publicul în „alte lumi”, în care pot simți catharsis emoțional și mental. Asta se întâmplă în cazul în care piesele și artistul sunt sinceri, adevărați.

– Care sunt planurile de viitor ale trupei Zdob si Zdub?

– Planuri avem multe și diverse. Trupa noastră e în floarea vârstei, suntem plini de energie fizică, dar a venit și maturitatea spirituală! Această combinație e sursă de idei. În timpul apropiat vom continuă concerte de lansare al noului album „Bestiarium” și în alte tări unde avem fani, în metropolele europene, apoi în Rusia și Ucraina. Ne mai dorim o escapadă în natură, unde vom fi rupți de mediul social, pentru a compune piese noi. Avem în plan filmările unui documentar despre parcursul artistic al trupei și colaborări în proiecte ecologice. Dar, mai puține vorbe și mai multe fapte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.