Concert inedit la Timișoara, cu strănepotul bănățeanului care a compus valsul „Valurile...

Concert inedit la Timișoara, cu strănepotul bănățeanului care a compus valsul „Valurile Dunării”

0
DISTRIBUIȚI

Asociaţia Culturală „Salvaţi Patrimoniul Timişoarei” organizează la Timişoara un concert cu renumitul pianist Andrei Ivanovitch, strănepotul nu mai puţin cunoscutului compozitor Iosif Ivanovici, născut la Timişoara în 1845. Cunoscutul vals „Valurile Dunării”, care l-a consacrat şi avea să-i aducă  celebritatea a fost „dedicat şi scris pentru domnişoara Sara Fried”, fetiţa unei familii evreieşti cu înclinaţii artistice, din Lugoj.

Contactat de jurnalistul Ilie Sârbu, strănepotul lui Iosif Ivanovici se va afla pentru prima dată la Timişoara pentru a concerta în oraşul natal al străbunicului său în 29 noiembrie, de la ora 19.00, în sala „Capitol” a filarmonicii „Banatul”. El va interpreta Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1 de P.I. Ceaikovski, sub bagheta dirijorală a lui Gheorghe Costin. Spectacolul, sprijinit exclusiv din fonduri private, se află sub egida Asociaţiei Timişoara 2021.

Iosif Ivanovici cânta la flaut şi clarinet, a fost compozitor, dar şi dirijor de coruri şi fanfare.


Ajuns la Galaţi la vârsta de 14 ani, a luat lecţii de clarinet cu Alois Riedl iar mai târziu şi-a continuat studiile la Iaşi, sub îndrumarea lui Emil Lehr. Revenit la Galaţi şi ofiţer fiind, a dirijat mai multe formaţii de muzică militară iar în 1900 a devenit inspector general al muzicii militare din România, stabilindu-se la Bucureşti. Interesat de compoziţie, a abordat diferite genuri muzicale, de la marşuri şi piese de fanfară până la valsuri, cadriluri sau polci. A devenit cunoscut în întreaga lume mai ales datorită valsului „Valurile Dunării”, ales în 1889 ca imn oficial al expoziţiei universale de la Paris din nu mai puţin de 116 compoziţii, şi cântat la inaugurarea celebrului turn Eiffel. Succesul enorm al valsului a făcut ca mulţi să-l atribuie în mod greşit lui Johann Strauss-fiul, cel care a compus „Dunărea albastră”.

 

Născut la Bucureşti în 1968, într-o familie ruso-sârbă, Andrei Ivanovitch şi-a început studiile muzicale la şase ani, la liceul de muzică din capitală, iar la recomandarea pianistului Valentin Gheorghiu a plecat în URSS, unde a studiat la Conservatorul din Leningrad, desăvârşindu-şi apoi studiile la Academia de Muzică din Moscova şi la cea din Karlsruhe. În prezent trăieşte în Germania, concertează şi predă cursuri de pian în întreaga lume, a cântat cu orchestra naţională a filarmonicii din Sankt Petersburg, cu Orchestra Simfonică Academică din Rusia, cu cea din Baden-Baden sau Osaka, este membru al Societăţii Chopin iar din 2015 face parte din consiliul Societăţii Rachmaninov. Până în prezent, a lansat 15 CD-uri cu muzică de Mozart, Debussy, Mussorgsky, Prokofiev, Shchedrin, Rachmaninov, Grieg şi Chopin şi este cunoscut şi apreciat în întreaga lume, mai puţin în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.