Tinerii pictează voluntar pereții aripii de cardiologie a Spitalului „Louis Țurcanu” din Timișoara, pentru a arăta ca-n Occident, cu scopul de a aduce un strop de veselie în sufletul micilor pacienți.
25 de copii din Timișoara, cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani, au ales să își petreacă timpul liber dedicându-se unei cauze nobile. Astfel, micii pictori se implică voluntar pentru a da o pată de culoare pe pereții albi ai saloanelor și holului aripii de cardiologie a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.
Asta după ce întreaga aripă a unității medicale, în care sunt internați copii cu afecțiuni ale inimii, este renovată din donații, cu sprijinul financiar al unei companii din Timișoara.
În spatele acestei inițiative demne de toată lauda se află Cristina Pop, care susține ateliere de pictură inclusiv pentru micuții care doresc să se relaxeze după ore. Cristina Pop s-a implicat, de-a lungul timpului, în mai multe acțiuni caritabile, din dorința de a ajuta comunitatea. Astfel, în această vară, când reprezentanții companiei care renovează compartimentul de cardiologie i-au propus să picteze voluntar, alături de copii, pereții celor șase saloane și ale holului, a acceptat imediat.
„Reprezentanții companiei sunt cei care au inițiat proiectul de reconstrucție a aripii de cardiologie a Spitalului de Copii «Louis Țurcanu» din Timișoara. În această vară, am fost contactată cu scopul de a prelua proiectul, prin pictarea pereților saloanelor, cu ajutorul copiilor care vin la atelierele mele de pictură. Le-am spus că o să ne implicăm cu tot dragul. Mi-a plăcut foarte mult deschiderea spre nou a medicilor de la spital, astfel că împreună am decis să nu mergem cu picturi clasice pe pereții aripii, cum este Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, ci să le adaptăm unor teme mai actuale. Le-am prezentat medicilor grafica și designul dintr-un spital din afară, din Londra, și au fost foarte încântați. Fiecare a venit cu o idee, astfel că și-au pus amprenta pe saloanele pe care le dețin, în ceea ce privește picturile realizate. Am ținut cont și de ideile copiilor implicați în proiect”, ne-a povestit Cristina Pop.
Profesorul din Timișoara spune că, în total, aproximativ o sută de copii trec pragul atelierelor de pictură pe care le organizează. Însă, în acțiunea de pictare a pereților aripii de cardiologie sunt implicați în jur de 25, care fac parte din grupa celor avansați, fiind înscriși în clasele V – IX, astfel că pictează de cel puțin trei ani.
„M-am bucurat foarte tare în momentul în care am fost contactată să mă implic în acest proiect, în condițiile în care eu m-am mai implica în acțiuni de caritate pentru copii. Mi se pare că a picta în folosul comunității este un lucru foarte frumos. Și copiii sunt foarte încântați, au posibilitatea să petreacă mai mult timp împreună, să facă schimb de idei, iar părinții au susținut foarte mult acțiunea. Comunitatea de părinți mi se pare grozavă și cred că noi suntem o mare familie”, este de părere Cristina Pop.
„Vrem să facem ca-n Occident”
Inițiatorul atelierelor de pictură spune că elevii sunt foarte implicați în acest proiect prin care dau o pată de culoare pereților compartimentului de cardiologie al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, astfel că pun mult suflet.
„Copiii implicați în proiect sunt cei mai grozavi. Și în această vară s-au implicat în diverse acțiuni. Știu că sunt mulți care critică noua generație, dar eu spun că avem exemple printre noi care demonstrează că nu este așa. Reprezentanții companiei care renovează aripa au fost cei care ne-au pus la dispoziție toate materiile prime de care avem nevoie, iar restul este pe bază de voluntariat. De altfel, cei din partea companiei sunt foarte dedicați. În ceea ce privește partea de pictură, avem foarte mult de lucru. În total, sunt șase saloane și un hol generos și trebuie să ne mișcăm repede, pentru că trebuie să se dea drumul aripii într-un timp scurt, în maxim două săptămâni. Noi estimăm că vom finaliza partea de pictură până la sfârșitul săptămânii”, a explicat Cristina Pop.
Timișoreanca spune că, până în acest moment, au fost pictate integral trei saloane ale aripii de cardiologie, astfel că mai este de lucrat la celelalte trei, plus la pereții holului.
„Se lucrează zi și noapte. După terminarea cursurilor, toată lumea vine la spital pentru a picta pereții saloanelor. Copiii sunt foarte dedicați și mă simt norocoasă că am asemenea elevi la atelierul de pictură. Imediat ce scapă de la școală, vin direct la spital și încearcă să stea cât mai multe ore. Vin zilnic la spital, sunt chiar grozavi. Copiii au fost implicați și în partea de alegere a modelelor care sunt pictate pe pereți. Am dorit să fie un proiect în care să se implice toată lumea, pentru a-și pune amprenta fiecare și pentru ca toți să fie mulțumiți de finalul acestui proiect. Vrem să încercăm și altceva, să nu mai mergem pe picturile clasice. Vrem să facem un spital ca-n Occident. Nu putem pune subiecte triste, dar încercăm cumva să ieșim din clasic, să fim cumva semimoderni.
Am ales teme vesele, pline de culoare, cu grafică mai nouă”, a detaliat Cristina Pop.
Timișoreanca spune că atelierele de pictură pe care le organizează sunt foarte căutate de către părinți, pentru că elevii sunt curioși să deprindă tainele acestei frumoase arte. Cei mai mici cursanți de abia au împlinit vârsta de trei ani, iar cei mai mari sunt înscriși la liceu.
Spital ca-n Occident, din donații
Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara este locul în care sunt tratați micuți bolnavi din întreaga țară, nu doar din județul Timiș sau din vestul țării. În sprijinul unității medicale au venit, de-a lungul timpului, numeroase companii și oameni inimoși, care au strâns fonduri pentru ca secțiile să arate ca-n Occident și copiii bolnavi să beneficieze de cel mai bun tratament.
Astfel, în urmă cu trei ani, nu mai puțin de 500.000 de euro au fost adunați de la mai multe companii cu scopul modernizării unui etaj al secției în care sunt internați copii cu cancer. Concret, banii au fost alocați pentru renovarea secției de pretransplant, formată din hol și șase saloane, aflate la etajul 1. În această secție sunt internați anual peste 2.000 de pacienți.
De asemenea, în fiecare an, Organizația „Salvați Copiii România” donează echipamente medicale de ultimă generație, în valoare de mii de euro, în urma campaniilor de strângere de fonduri. Doar anul trecut, la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara au ajuns, cu sprijinul ONG-ului, aparate medicale de 36.000 de euro, printre care o masă de operație pentru intervenții de chirurgie robotică și un aparat de monitorizare a gradului de analgezie la copii, singurele de acest fel din regiunea de vest a țării.
Nou corp de clădire
Spitalul de Copii din Timișoara se confruntă cu probleme mari din cauza lipsei de spațiu. Astfel, în urmă cu câțiva ani, au început lucrările de realizare a unui nou corp de clădire al unității medicale, care, însă, nu au fost finalizate nici până în acest moment. Noua parte a spitalului, o construcţie cu opt etaje, va găzdui Unitatea de Primiri Urgenţe, secţiile de radiologie, terapie intensivă, ortopedie, chirurgie, blocul operator, saloanele de prematuri, laboratoarele şi policlinica.
Din păcate, va mai dura cel puțin un an până când primii pacienți vor putea fi tratați în saloanele noi. Potrivit primarului Timișoarei, la construcție mai sunt lucrări de efectuate în valoare de 13 milioane de lei, care vor fi finalizate, cel mai devreme, în primăvara anului viitor. Apoi, urmează partea de dotare a noului corp, iar reprezentanții Ministerului Sănătății estimează că valoarea echipamentelor medicale va depăși 20 de milioane de euro. În aceste condiții, sunt slabe șanse ca noua clădire să fie funcțională mai devreme de anul 2021.