Documentare despre cele mai importante lucrări realizate de doi arhitecţi timişoreni în...

Documentare despre cele mai importante lucrări realizate de doi arhitecţi timişoreni în secolul XX, proiectate la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Filiala Teritorială Timiş a Ordinului Arhitecţilor din România şi echipa proiectului cultural „Tur de Arhitectură” lansează două filme documentare despre cele mai importante lucrări realizate de doi arhitecţi timişoreni în secolul XX, cele două scurt-metraje venind în completarea tururilor ghidate desfăşurate anual, care au ajuns în acest an la cea de-a patra ediţie.

Tururile virtuale aprofundează concepte, teorii arhitecturale şi momente istorice deja descrise în timpul explorărilor organizate şi prezintă studii de caz relevante pentru arhitectura şi urbanismul Timişoarei, materializate în edificii proiectate de arhitecţii Michael Wolf şi Vasile Oprişan. Acestea evidenţiază particularităţile modernismului interbelic şi postbelic din oraş, precum şi felul în care acesta preia elemente identitare care constituie deja repere în Timişoara sau reueşte să sfideze unele directive ideologice impuse de regimul comunist.

Cele două filme vor fi proiectate în 28 noiembrie, de la ora 18.15, în mansarda Bastionului Theresia, şi vor fi precedate de prezentările susţinute de prof. arh. Ana-Maria Zahariade şi arh. Eugen Pănescu, care vor vorbi despre atributele modernismului şi valoarea de patrimoniu a clădirilor tributare acestui curent arhitectural.


Cei doi invitaţi vor pune în discuţie influenţa marilor oraşe din ţară care s-a făcut simţită în modul de profesare a arhitecturii, diferitele forme apărute în urma căutărilor prin care se dorea armonizarea esteticii cu funcţionalitatea modernismului, precum şi teoriile care au stat la baza proiectării în acei ani. Vizionarea se va încheia cu o dezbate re moderată de arh. Rudolf Gräf, iar cei prezenţi vor putea afla detalii legate de partea de documentare şi realizare a celor două filme direct de la scenarişti, arh. Sandra Andrei, arh. Victor Popovici şi regizorul Ovidiu Zimcea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.