DSP Timiș nu a verificat niciodată firma care a deratizat blocul în...

DSP Timiș nu a verificat niciodată firma care a deratizat blocul în care au murit trei oameni. Ce vid legislativ au recunoscut reprezentanții DSP și DSV că există

0
DISTRIBUIȚI

Reprezentanții DSP Timiș au recunoscut, într-o conferință de presă, că nu au verificat niciodată firma care a deratizat blocul în care au murit doi copii și mama unuia dintre ei.

Întrebată despre controalele care au fost făcute la firma care a deratizat blocul din Timișoara în care au murit doi copii și mama unuia dintre ei, reprezentanta DSP Timiș a răspuns: „Din câte știu de la colegii mei, nu a fost verificată niciodată”. Directoarea DSP Timiș a susținut că există o scăpare legislativă în ceea ce privește atribuțiile de verificare a modului în care firmele de deratizare acționează pe teren, singura atribuție legală fiind legată doar de depozitarea substanțelor toxice.

Firma respectivă a fost înființată în 2015 și are un singur angajat.

La rândul lor, reprezentanții DSV Timiș au spus, la aceeași conferință de presă, că substanța folosită la deratizare avea o concentrație letală. Societatea avea autorizație de la DSV, însă pentru reclame folosește o altă adresă, astfel că dacă și-a schimbat punctul de lucru autorizația nu ar mai fi valabilă, au spus reprezentanții DSV Timiș.

După ce au evitat să răspundă la întrebarea cine trebuie să certifice personalul care se ocupă efectiv de deratizare, șefele de la DSP și DSV au ajuns la concluzia că ar fi atributul reprezentanților Direcției Fitosanitare.

Șeful ISU Timiș, Lucian Mihoc, a afirmat, la rândul său, că după apariția problemelor au fost verificate 5 locații: „A fost o sumă de 5 locații la care am desfășurat activități de cercetare.


Aici mă refer la faptul că imediat sau pe timpul acțiunii, pentru cercetarea acestui imobil din punct de vedere al contaminării cu substanțe toxice, am mai avut informații cu două locații, două unități de administrație publică la care s-au făcut verificări care au denotat faptul că nu există un pericol în aceste două locații. Ulterior a mai fost vorba de două imobile de tip bloc de locuințe, unul a fost evacuat parțial și cel de pe stradă Vaida Voievod a fost evacuat total. Este vorba de 31 de persoane evacuate în cursul serii. În acest moment, persoanele evacuate, cele care au ajuns și au rămas internate sunt în stare bună”.

La aceeași conferință de presă, reprezentanții Serviciului județean de Ambulanță au spus că le-ar fi plăcut să realizeze mai devreme ce se întâmplă, dar acest lucru nu s-a putut face pentru că simptomele celor care au chemat ambulanța erau diferite.

„Moartea femeii de 28 de ani ne-a făcut să suspectăm”, au spus aceștia.

Întrebați cum de nu au realizat mai devreme, având în vedere că la 112 au fost 15 apeluri, reprezentanții Ambulanței au răspus că 8 apeluri din cele 15 au venit din partea copilului de 3 ani care a murit.

Un copil de 3 ani, un bebeluş de 9 zile şi mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut o dezinsecţie. Procurorii au stabilit că suspectul este reprezentant al unei societăți care a făcut deratizarea, care a folosit un insecticid denumit „Delicia – GASTOXIN”, ce are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare. Patronul societății a fost reținut pentru vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice. Călin Stăiculescu, avocatul acestuia, a declarat că patronul firmei de deratizare din Timişoara a cumpărat substanțele folosite de la „o cunoștință”, fără documente.

Vă reamintim că firma nu avea nicio autorizație de la Primăria Timișoara, iar administratolul Sorin Buță a fost reținut pentru 24 de ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.