Estetici noi, artă video și evenimente live la o nouă ediție a...

Estetici noi, artă video și evenimente live la o nouă ediție a festivalului Simultan

0
DISTRIBUIȚI

O nouă ediție a festivalului Simultan va avea loc în perioada 8 – 10 noiembrie la Muzeul „Corneliu Mikloși” din Timișoara.

„Lumea pe care o cunoaștem și o înțelegem acum nu va mai exista în viitorul apropiat. Deși viteza schimbării alimentată de știință și tehnologie este remarcabilă, ea trece adesea neobservată, deoarece schimbările structurale cele mai profunde se întâmplă aproape imperceptibil și devin repede norme. Am intrat într-o perioadă de instabilitate, multe dintre ipotezele și certitudinile noastre sunt aruncate în aer. În fiecare zi, așteptările și previziunile noastre se răstoarnă. Festivalul Simultan 2019, prin motto-ul «There will be a time when it will not be», își propune să exploreze și să chestioneze diferite aspecte ale societății și ale vieții individuale influențate de tehnologie, să exploreze situații speculative, să perturbe imaginea standardizată a viitorului, cultul progresului și dezvoltării infinite. De la personal la politic și social, filosofic și existențial, festivalul urmărește să puncteze modul în care artiștii răspund la provocările majore ale zilelor noastre, cum înregistrează schimbarea și cum își imaginează viitorul. Simultan 2019 propune narative alternative, confluențe între abordări, urmărind crearea unui status general, care aduce în discuție identitatea locală într-un context mai amplu, oferind o nouă deschidere artiștilor care lucrează cu diferite medii sau metode interdisciplinare. De-a lungul anilor, perspectivele festivalului s-au schimbat, din provocarea înțelegerii experiențelor audiovizuale, explorarea interacțiunii dintre oameni și mașini și experimentarea instrumentelor și tehnologiilor pentru a pune la îndoială implicațiile sociale și impactul lor asupra vieții noastre de zi cu zi. Festivalul Simultan abordează noi estetici și prezintă artă video și evenimente live în care unele teme și metode sunt: eclectism stilistic, relația dintre om și automatizare, reciclare sau teme ecologiste, lirismul sec – digital, fuziunea instrumentelor acustice si electronice, cinema-ul expandat, colajul jovial sonor live, precum și reflectarea asupra valențelor politice ale sunetului“, au transmis organizatorii evenimentului.

Printre invitații ediției din acest an se numără C-drík aka Kirdec, Jacob Kirkegaard, Magnetoceptia, Jessica Ekomane, Beam Splitter, Micleuşanu M., Shintaro Miyazaki, Syntax, Alain Wergifosse, Sillyconductor, Vinyl -terror & -horror, Blind Tapes cu proiecte live.

Printre invitații din acest an se numără și proiectul Magnetoceptia

Magnetoceptia este un proiect realizat de Patrizia Ruthensteiner (Austria) și Dewi de Vree (Olanda), ce cuprinde o serie de performance-uri și instalații realizate cu ajutorul unor antene autoconstruite, purtabile, care ridică frecvența câmpurilor electromagnetice din împrejurimile lor, făcându-le perceptibile prin sunete electronice.

Arta sonoră a lui Jacob Kirkegaard explorează modalități de a reflecta asupra aspectelor imediate complexe, neobservate, neglijate sau nepotrivite ale condiției sau civilizației umane.


Lucrările sale au tratat teme precum radioactivitatea din Cernobîl și Fukushima, topirea ghețarilor din Antarctica, zidurile de graniță din Palestina și tonurile – emisiile otoacustice – generate de urechea umană.

Vinyl -terror & -horror este o colaborare între Camilla Sørensen și Greta Christensen. Proiectul este axat pe relația dintre obiecte și sunet. Este prezentat situațional prin instalații, sculpturi, lucrări de compoziție sau concerte live, lucrarea – indiferent dacă este prezentată ca instalație sau concert, folosind sunetul pentru a crea o narațiune care întotdeauna face referire directă la mediul sau contextul în care aceasta este expusă.

C-drík aka Kirdec este compozitor, muzician, activist, curator, gazdă de radio și autor. Este omul din spatele „ Syrphe”, o casă de discuri și platformă culturală axată pe muzică electronică, electroacustică și fonică din Asia și Africa, menită să creeze conexiuni între diferite discipline și canale media. Stilul său muzical variază de la electroacustică la electronică, de la dark ambient la industrial, de la înregistrări de teren până la zgomot brut.

Micleușanu Mitoș este un artist multidisciplinar, ale cărui domenii de referință sunt avangarda, subteranele gândirii și artele marginale. În prezent, proiectele sale electronice sunt semnate ca „Micleuşanu M.” sau „CPU99”, iar zonele explorate se află la confluența dintre sinteza modulară și granulară a sunetului, la interferența dintre ambient, post-industrial și electroacoustic.

#BEAMSPLITTER este un duo format din Henrik Munkeby Nørstebø (Norvegia) și Audrey Chen (SUA). Folosindu-se de trombon și de voce, cei doi reușesc să creeze un echilibru perfect între fragilitate, intimitate, extaz și autocontrol. Ei împărtășesc un simț comun al ritmului și al înțelegerii modului în care trebuie să se asculte reciproc, pentru a-si răspunde perfect coerent unul altuia, la momentul potrivit.

Mai multe informații despre acest eveniment se găsesc aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.