Exponatele lunii în muzeele din vestul țării VIDEO

Exponatele lunii în muzeele din vestul țării VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

În prag de iarnă, o piesă vestimentară de sezon purtată de locuitorii din zona Crişului Alb, şi anume o şubă bărbătească albă, din colecţia de etnografie a Complexului Muzeal Arad, este exponatul lunii noiembrie a muzeului. Şuba este expusă în Sala Unirii şi este prezentată de etnograful Sorin Sabău.

Şuba sau sumanul este o piesă vestimentară din lână albă, foarte groasă, ţesută în patru iţe şi dubită,  lungă până sub genunchi, care se poartă pe timpul iernii. Exponatul acestei luni datează din anul 1939, aşa cum apare cusut, după obicei, în partea buzunarelor false ale şubei, probabil de meşteri sumănari din comuna bihoreană Sârbeşti, care veneau şi în satele arădene. Sumanul este ornamentat la piept, buzunare şi mâneci cu şnur negru şi aplicaţii de postav roşu, în motive florale şi geometrice, fiind prezent şi motivul „Coarne de berbec”, des întâlnit pe Valea Crişului. O altă particularitate este că pe şubă se poate vedea şi motivul tricolorului. Culorile sunt specifice atât localităţii Gurba, unde şuba a fost purtată, cât şi localităţilor Şicula, Ineu, Mocrea şi Bocsig şi erau un element de identificare la târgurile din zonă.

Muzeul Naţional al Banatului a ales ca exponat al acestei luni un obiect mai puţin obişnuit – un craniu uman care a fost transformat în tabacheră.


Istoria acestuia, mai degrabă o legendă, este destul de macabră. Se spune că el a aparţinut unui judecător care, în secolul al XIX-lea, a rezolvat un caz dificil de crime în serie, după care şi-a dorit să aibă ca trofeu craniul criminalului. Calota craniană a fost secţionată în două, cele două părţi au fost prinse cu balamale şi căptuşite în interior cu muşama verde iar craniul a fost transformat în tabacheră, cu numele şi data morţii inscripţionate pe frunte: Vlath Salamon, 17.01.1841. Ineditul obiect ar fi fost aşezat chiar pe biroul judecătorului, atât pentru păstrarea tutunului cât şi pentru a intimida. Obiectul a fost achiziţionat la Orşova şi a ajuns în patrimoniul muzeului în 1878, fiind donat de Ormós Zsigmond, unul din fondatorii primului muzeu timişorean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.