Firmele din industria ospitalității din Timișoara, nemulțumite că plătesc prea mult pentru...

Firmele din industria ospitalității din Timișoara, nemulțumite că plătesc prea mult pentru taxa de turism și cea pe clădiri

0
DISTRIBUIȚI

Consilierii locali din Timișoara urmează să voteze un proiect de hotărâre cu privire la stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2020. Înainte de a fi supus votului, astăzi a avut loc o dezbatere publică pe marginea acestui proiect, la sediul Primăriei Timișoara, la care au participat doar o mână de persoane.

Pentru început, Nicolae Robu le-a explicat celor prezenți că nu sunt schimbări semnificative și că a fost nevoit anul trecut să majoreze anumite taxe și impozite din cauza guvernului.

„Am tot scăzut taxele de când sunt eu primar, dar anul trecut am fost nevoit să fac acele majorări. Asta pentru că la autoritățile locale s-au mutat toate cheltuielile pentru persoanele cu dizabilități. Înainte, primăria contribuia cu 10%, iar restul venea de la bugetul național. S-a ajuns să ni se transfere integral aceste cheltuieli. Dacă n-am fi luat acele măsuri, eu vă garantez, noi am fi intrat categoric în incapacitate de plată. Așa, acele majorări s-au dovedit a fi o măsură înțeleaptă. Am reușit să facem o mulțime de lucruri în oraș. În anul 2020 nu mai facem nicio majorare. Este vorba de o taxă care se aplică pentru oficierea căsătoriilor în altă locație decât la Casa Căsătoriilor. De asemenea, este o creștere a taxei de salubrizare. Nu o creștem că așa vrem noi, ci pentru că s-a redefinit sistemul de salubrizare și asta s-a impus. În rest, nu mai avem. Nu am vrut să mai umblăm la taxe și impozite locale pentru că noi înțelegem că fiscalitatea trebuie să aibă stabilitate, încât cetățenii, instituțiile să poată opera și cu ideea de predictibilitate. Doar constrânși am făcut anul trecut acele majorări, acum putem funcționa pe același sistem pe care l-am avut și în 2020”, a precizat Nicolae Robu.

Prima care a luat cuvântul în timpul dezbaterii publice a fost Corina Macri, reprezentant al Asociației Horetim, care s-a plâns de faptul că firmele din industria ospitalității plătesc prea mult pentru taxa specială pentru promovarea turistică, instituită din acest an, care este de 2%, precum și pentru cea pe clădiri.

„Venim să vă cerem ajutorul și sprijinul.


Ați spus că riscați să intrați în incapacitate de plată, și noi din industria ospitalității suntem într-o situație dificilă. Acum doi ani nu am avut toate aceste taxe. Pentru noi, 2% taxe hoteliere înseamnă foarte mult. Majoritatea clienților noștri sunt din zona de business, nu putem negocia și modifica contractele, iar această taxă a căzut în sarcina noastră. Noi suntem interesați să aducem turiști în Timișoara. Suntem de acord să începem cu această taxă, dar 2% este foarte mult pentru noi. Ne este foarte greu. Noi spunem să fie o taxă rezonabilă. Eu reprezint 22 de angajatori din acest domeniu al ospitalității, care-și plătesc impozitele la zi, sunt contribuabili pentru comunitatea timișoreană. Și impozitul pe clădiri ne afectează foarte mult, pentru că s-a dublat. Noi nu mai putem investi, nu ne mai putem pregăti pentru anul 2021, când Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană. Trăim pentru a acoperi cheltuielile de funcționare. Suntem de acord să se majoreze, dar nu să se dubleze. Noi suntem o interfață în condițiile pregătirilor pentru Timișoara 2021. Dacă nu ne dezvoltăm și facem doar servicii de cantină, nu vom fi ce va trebui în anul 2021”, a afirmat Corina Macri.

Pe de altă parte, Nicolae Robu i-a răspuns reprezentantului Asociației Horetim că taxa specială pentru promovarea turistică a fost introdusă cu scopul de a ajuta orașul. „Plusul de venituri obținute din această taxă evident că se folosește tot pentru promovarea turismului în oraș, direct sau indirect. Orașul devine mai atractiv dacă avem fonduri să-l modernizăm, să susținem o agendă culturală bogată. Vă promit că vom analiza bugetul per ansamblu și vom decide în consecință. La impozitul pe clădiri lucrurile rămân așa cum au fost stabilite, ar fi o perturbare foarte mare să le reducem”, a explicat Nicolae Robu.

De asemenea, alți doi reprezentanți ai unor firme din industria ospitalității din Timișoara au luat cuvântul pentru a se plânge de cât de greu le este. „Și la noi la fel este vorba despre incapacitate de plată. Sunt efectiv businessuri care se sting, se cam duc în cap”, a explicat unul dintre cei prezenți în sală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.