Ministerul Sănătății: Prelevări de probe la Timișoara pentru a stabili gradul de...

Ministerul Sănătății: Prelevări de probe la Timișoara pentru a stabili gradul de poluare din blocuri

0
DISTRIBUIȚI

Ministerul Sănătății a anunțat că Inspecția Sanitară de Stat a prelevat probe din imobilele din Timișoara unde s-a efectuat deparazitarea, pentru a afla dacă mai există în aer gaz de fosfină. Substanța folosită în blocurile în care au murit trei persoane e utilizată strict în depozite goale, fiind interzisă în spațiile de locuit tocmai pentru că emană acest gaz toxic.

Ministerul Sănătății au precizează, miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că inspectorii Inspecției Sanitare de Stat, din cadrul DSP Timiș, au prelevat probe pentru a stabili gradul de poluare și radioactivitate al aerului din blocurile unde s-a efectuat deratizarea.

„Ministerul Sănătății a dispus prin echipa de control trimisă la Timișoara și conform dispozițiilor HG.


nr. 557/2016, ca DSP Timiș să intre în imobilele afectate de folosirea acelui insecticid, identificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, ca fiind Delicia-Gastoxin (substanță ce conține fosfură de aluminiu, în concentrație de 57%) și să determine gradul de poluare și radioactivitate al aerului din încăperi”, se arată în comunicat.

În funcție de aceste rezultate, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va decide dacă locatarii afectați pot reveni în casele lor. „La acest moment, se prelevează probe de către inspectorii Inspecției Sanitare de Stat, din cadrul DSP Timiș, care vor ajunge într-un laborator de toxicologie, pentru a se determina dacă mai există în aer fosfina, substanță letală care a provocat decesul celor 3 persoane și intoxicarea altor 88. Rezultatele vor fi comunicate Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care va dispune, în funcție de rezultatele de la laborator, întoarcerea locatarilor în imobile”, se menționează în comunicatul de presă.

Potrivit aceleiași surse, echipa de control a Ministerului Sănătății a verificat și a constatat că produsul Delicia-Gastoxin este certificat de către Comisia Națională pentru Produse Biocide, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 528/2012 al Parlamentului European și Consiliului UE, pentru utilizare ca insecticid, folosit strict în interiorul silozurilor goale, a celulelor de depozitare goale, stive, camere de depozitare goale, alte clădiri etanșe la gaze(închise/sigilate, libere) și este interzisă folosirea lor în spații de locuit.

Patronul firmei care a făcut deratizările în cele două blocuri de locuințe evacuate în Timișoara a fost arestat pentru 30 de zile. Trei persoane au murit, doi copii și mama unuia dintre ei în urma deratizării, iar mai multe persoane sunt internate în spital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.