Noul derby al Timişoarei. Vremea duelurilor Poli – CFR a apus, „Ripi”...

Noul derby al Timişoarei. Vremea duelurilor Poli – CFR a apus, „Ripi” şi ASU Poli luptă acum pentru supremaţia în oraş

2
DISTRIBUIȚI

Prin picajul lui ACS Poli în C, Timişoara a rămas din acest an cu doar două reprezentante în fotbalul care cât de cât „contează”. Ripensia şi ASU Politehnica s-au înfruntat la mijlocul lunii pentru a zecea oară în ceea ce a devenit practic cel mai important duel din oraş. Aproape fiecare meci între alb-violeţii şi roş-galbenii de pe Bega a avut farmecul şi povestea sa.

În mod inedit, primele meciuri directe dintre cele două proiecte (re)startate în 2012, disputate la nivel judeţean, au adus şi cel mai numeros public, dar şi multe momente care cu greu ar putea fi reproduse la nivelul primelor eşaloane. Statistic, „Băieţii în ghete” sunt lideri la general în jocurile oficiale. „Băieţii în ghete” obţinând până acum şapte victorii din cele zece derby-uri „Ripi” – ASU Poli de până acum, dacă luăm în calcul şi cele două succese din Cupă înregistrate de violeţi după expirarea primelor 90 de minute. De doar două ori s-a impus formaţia cu nume de legendă iar la egalitate avem notat un singur egal, chiar cel din ultima partidă. În ciuda cifrelor, mai ales ultimele întâlniri au fost pe muchie de cuţit iar ambele trupe rămân cu şanse egale în disputa pentru „supremaţia” fotbalistică în oraş.

1. Dramatism în Cupă

Prima înfruntare dintre cele două concitadine într-un meci oficial s-a realizat prin intermediul Cupei României, faza a II-a judeţeană, la începutul lunii iunie din 2014, adică la aproape doi ani de când cele două proiecte au fost startate din ligile inferioare. „Ripi” din „Municipiu” (L6), în timp ce druckerii o preluaseră pe ASU Poli din postura de nou promovată în Liga a V-a. Până la acel joc, ele se întâlniseră doar într-un amical, la primele partide de testare ale noilor proiecte. Iar atunci roş-galbenii au avut câştig de cauză, un 4-1 graţie unui lot format din jucători cu experienţă inclusiv în liga secundă, precum a fost cazul ex-ceferistului Costândana.

Ca şi miercuri, acea partidă de Cupă s-a disputat pe arena de la Pădurea Verde şi i-a regăsit pe alb-violeţi după primul an petrecut în Liga a IV-a, în timp ce ripensiştii câştigaseră seria I „Judeţeană”. Formaţia pregătită de Radu Suciu a fost printre marile surprize în ediţia precedentă a competiţiei K.O., dar a fost oprită atunci de Politehnica suporterilor după un meci dramatic. A fost un 0-0 după 90 de minute crâncene, urmate de prelungiri şi lovituri de departajare. La penaltiuri, Alin Ionaş a adus bucuria generală în tabăra „vizitatoare” cu reuşita decisivă de 3-2, moment urmat de invazia terenului de către sute de fani viola, care au rupt şi gardul în calea lor spre îmbrăţişarea favoriţilor.

2. Bucurie violetă şi în „exil”

Disputat la distanţă scurtă, al doilea duel oficial dintre ASU Poli şi „Ripi” a avut loc în sezonul 2014-15, în etapa a doua a Ligii a IV-a. Eliminaţi din Cupă de Mama Mia Becicherecu Mic, după un meci cu scandal, alb-violeţii au avut terenul suspendat pentru două meciuri. Astfel, derby-ul local a avut loc pe bătrâna arenă „CFR” cu porţile închise. Cu toate acestea la poarta stadionului şi-au făcut apariţia sute de suporteri ai alb-violeţilor, ale căror voci au răzbătut peste gard şi le-au dat un imbold jucătorilor pregătiţi de Sorin Brîndescu. Jocul se îndrepta către un 1-1 după eliminarea primului marcator, Ionuţ Vucea, dar în minutul 89 bunul prieten al acestuia, fundaşul şi căpitanul „Băieţilor în ghete”, Cristi Gălan a marcat cu capul. Câştigătorii au fugit imediat după fluierul final pe stradă, cu crampoanele pe asfalt pentru a sărbători succesul alături de fani. Portarul Paul Burtic s-a cocoţat pe un gard de la intrare pentru a da tonul sărbătorii, lăsând în urmă imagini desprinse parcă din America de Sud. La acest joc ripensiştii au şi contestat dreptul de joc al tânărului Dorin Codrea, care-şi uitase buletinul acasă, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a schimba realitatea din teren. În schimb, a piperat puţin disputele ulterioare dintre noile rivale din oraş.

3. Un memorabil „set”

Următorul derby Ripensia – ASU Politehnica a avut un cadru de gală şi o asistenţă pe măsură. Încleştarea din retur în Liga a IV-a s-a disputat în primăvara următoare pe „Dan Păltinişanu”. Peste şase mii de spectatori au fost prezenţi în tribunele principalului stadion din oraş, la acea vreme probabil un număr record pe ţară la acest nivel. Suporterii viola s-au plasat după multă vreme în locul în care galeria bănăţeană s-a făcut remarcată de-a lungul anilor – Peluza Sud. Spectacolul a fost asigurat de urmaşii Commando Viola care s-au alăturat proiectului Poli „dizident” iar pe teren favoriţii s-au ridicat la înălţimea momentului. Nu a lipsit coregrafia ca în vremurile bune, o transmisie în direct pe internet asigurată de gazde, dar şi jurnalişti de departe veniţi să vadă „minunea” proiectelor „Phoenix” timişorene. A fost o nouă victorie pentru ASU, de această dată cea mai clară, graţie şi unui lot „piperat” cu nume grele pentru o ligă inferioară, precum Naidin şi Drăghici. Un 6-2 fără istoric, meci după care alb-violeţii au luat o opţiune serioasă pentru câştigarea campionatului în Timiş.

4. Întâia victorie roş-galbenă

Al patrulea meci oficial între cele două, a însemnat al patrulea stadion folosit în acest derby sau chiar al cincilea diferit dacă ţinem cont de amicalul de pe „Ştiinţa”. De această dată Ripensia şi-a adjudecat în noua casă din cartierul Ciarda Roşie primul succes oficial în meciurile directe cu alb-violeţii, ai căror fani au ocupat dâmbul din spatele porţii dinspre Calea Şagului. Evenimentul a fost notat în semifinalele judeţene ale Cupei României, la finele sezonului 2014-15. Un 2-1 pentru elevii lui Cosmin Stan, care au profitat poate şi de automulţumirea celor de la ASU Poli, care aveau să facă peste câteva săptămâni pasul spre Liga a III-a.


Senegalezul Mediop şi Briciu au semnat atunci reuşitele învingătorilor, care au revenit astfel în faza pe ţară a competiţiei K.O.

5-6. Primele dueluri în B

Deoarece Ripensia a mai stat un an în „D” iar ASU Poli a promovat din prima în Liga a II-a, cele două s-au revăzut abia după doi ani şi jumătate, la finele toamnei lui 2017. Primul duel în B a avut loc în fieful roş-galbenilor, tot pe Arena „Ciarda Roşie”, dar de această dată alb-violeţii s-au impus la pas. Carol Taub şi Raul Krausz au marcat golurile formaţiei pregătite de Bogdan Andone. A fost un sezon în care echipa suporterilor a forţat, fără succes, atingerea podiumului.

În retur, pe „Dan Păltinişanu”, miza a fost mai mult orgoliul, rămase fără obiectiv în clasament, gazdele s-au impus cu 2-1 după un gol marcat în minutul 83, de acelaşi Taub. A surprins însă în mod negativ că la nivelul eşalonului secund audienţa a fost mult mai săracă faţă de acea întâlnire din Liga a IV-a pe „Marele oval”.

7. Şase la unu

A şaptea confrutare „Ripi” – ASU Poli a avut loc în Cupă, de această dată în turul IV naţional, toamna trecută. La fel ca în precedenta întâlnire neîncheiată după primele 90 de minute, tot alb-violeţii s-au impus până la urmă. Dar de această dată în reprizele suplimentare de prelungiri. Bozian a înscris atunci golul de 2-1 după un joc palpitant, care putea să se încheie la fel de bine şi cu succesul roş-galbenilor, consideraţi echipa gazdă. Faptul că gruparea susţinută şi financiar de suporteri a făcut „setul” la victorii: 6-1, nu a rămas nepunctat. Dorinţa de a obţine un număr de succese care să aducă aminte de „sportul alb” a fost exprimată de „secundul” Toni Foale înainte de meci. „Dacă tot am incheiat setul mi-aș dori să ajungem pe locul Simonei Halep. Pentru mine a fost doar un game, Toni Foale a participat la celelalte. Cu siguranță cei de la Ripensia știu că a fost o glumă. Ne cunoaștem in afara terenului…”, a spus tehnicianul Cosmin Petruescu după noua victorie a „Băieţilor în ghete”.

8-9. Victorii în oglindă

La doar o lună de zile rolurile s-au inversat. ASU Poli a fost gazdă pe „Dan Păltinişanu” iar Ripensia s-a impus scurt cu 1-0, obţinând doar al doilea succes în meciurile oficiale cu alb-violeţii şi totodată primul în jocurile de campionat cu rivala locală. Singurul gol al partidei a fost marcat de ex-polistul (FC Politehnica şi ACS Poli) Alexandru Popovici. Împotriva „Băieţilor în ghete” a jucat atunci şi un alt ex-violet, Mansour Gueye, eliminat pentru cumul de „galbene” căci a părăsit prea agale terenul la schimbare. Pe banca roş-galbenilor, la fel ca în ligile inferioare, s-a aflat Radu Suciu, cu rol de interimar după demiterea lui Ciprian Urican.

În returul ediţiei 2018-19 a fost rândul Ripensiei să cedeze pe acelaşi „Oval” în derby. Spre deosebire de partida anterioară golul oaspeţilor a venit târziu, în minutul 90 Alin Ignea a transformat un penalty pentru ASU Politehnica. Au fost trei puncte mari în economia clasamentului căci la acel moment niciuna dintre formaţiile timişorene nu era încă salvată de la retrogradare. La sfârşitul acelui campionat ACS Poli a fost cea care a picat în C.

10. Remiză în premieră

După mai bine de şapte ani, în vară, ASU Poli şi Ripensia s-au întâlnit din nou într-un joc de pregătire. Testul disputat pe „Ştiinţa”, la fel ca în 2012, a fost tranşat de roş-galbeni, scor 3-1. Tehnicianul Alexandru Pelici ar fi dat oricând acel meci însă pe trei puncte în campionat, care erau vitale miercurea trecută pentru elevii săi. Într-un duel tensionat „Ripi” a încheiat însă la egalitate cu alb-violeţii pe „Electrica”, vechea casă în care a revenit din acest sezon. Echipa pregătită acum de Tavi Benga a deschis scorul prin Axente iar gazdele au egalat din penalty prin Apro. Dar roş-galbenii au încheiat meciul în inferioritate numerică după ce Călin Toma a văzut al doilea avertisment în prelungiri. Şi în acest ultim derby timişorean am putut nota un eveniment cel puţin neobişnuit – trimiterea în spatele gardului a unui suporter al oaspeţilor aflat în fotoliu rulant! Una peste alta, a fost primul meci oficial încheiat la egalitate între cele două rivale locale. Nefast pentru ripensişti, căci aceştia au rămas la două puncte în spatele rivalei alb-violete.

2 COMENTARII

  1. Ripensistii de azi sunt de fapt timisoreni, care cunosc spiritul adevarat al Timisoarei, lucru pe care vopsitorii de garduri nu au de unde sa-l stie pentru ca ei nu-s de aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.