Noul ministru liberal al Culturii habar n-are ce sume de bani vor...

Noul ministru liberal al Culturii habar n-are ce sume de bani vor fi alocate pentru proiectul Timișoara 2021: „Am găsit zero buget de investiții”

0
DISTRIBUIȚI

Nicio siguranță cu privire la sumele de bani pe care proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 le va primi de la stat. Prezent, astăzi, într-o vizită la Timișoara, noul ministru al Culturii, liberalul Bogdan Gheorghiu, nu a putut spune ce sumă de bani va fi alocată pentru acest proiect. În schimb, ministrul a dat vina pe vechiul guvern PSD, susținând că a găsit ministerul cu zero bani alocați pentru investiții.

Probabil că dacă nu principala, una dintre principalele cereri la rectificarea bugetară va fi axată pe acest proiect (n.r. TM2021). Am găsit zero buget de investiții în momentul în care am preluat acest minister, l-am găsit fără bani de salarii pentru direcțiile județene de cultură. Noroc că s-au întors niște bani de la Institutul Național de Patrimoniu și am achitat salariile în teritoriu. Cam asta este situația pe care am găsit-o. Sunt ministru de trei săptămâni, din care o săptămână am petrecut-o la Paris și Bruxelles. (…) Ministerul are partea lui de finanțare în acest proiect, alături de Primăria Timișoara și de Consiliul Județean Timiș. Cu siguranță vom procedura la alocarea tuturor sumelor solicitate, a ținut să explice ministrul Culturii, în cadrul unei conferințe de presă.

Ulterior, Bogdan Gheorghiu a precizat că este greu de crezut că în acest an Asociația TM2021 va primi vreun ban de la Guvern, în condițiile în care suntem pe final de an, ne bazăm mai mult pe rectificare și pe alcătuirea bugetului pe anul viitor, dar vom încerca.

De asemenea, noul ministru al Culturii a anunțat, la Timișoara, că în cel mult două săptămâni va fi desemnat un comisar guvernamental care se va ocupa de acest proiect.

Intenționez desemnarea unui comisar de proiect, guvernamental, pe modelul Sibiului.


Eu voi pleda, am câteva nume în atenție, să fie comisarul timișorean sau sibian. Comisarul de proiect va deveni principalul actor al acestui proiect. Eu vă promit că în maximum două săptămâni veți avea comisar pe acest proiect. Comisarul va fi ales pe baza experienței și dovezii faptului că a mai fost implicat în proiecte asemănătoare și le-a dus la sfârșit cu succes, a adăugat Bogdan Gheorghiu.

Totodată, deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea a explicat că în următoarele zile va avea loc la Ministerul Culturii o întâlnire între reprezentanți ai Asociației TM2021 și ai ministeruluim în care se va discuta despre subiectul finanțării proiectului.

Este stabilită o întâlnire la minister între membri unei echipe a Asociației TM2021 și reprezentanții ministerului, să discute aplecat pe date, pe cifre și să vedem concret ce se poate face pe zona aceasta financiară cât de repede pentru TM2021. Este prematur să emităm acum soluțiile. zilele următoare se va discuta aplecat pe buget. Faptul că este primul ministru din acest guvern care a venit în Timișoara denotă importanța și aplecarea înspre acest proiect. Și faptul că ministrul Culturii a venit în primul oraș din România ca vizită oficială pe un subiect aparte din nou denotă importanța pe care o acordă acestui proiect. Haideți să avem încredere, a declarat Marilen Pirtea.

În cursul zilei de astăzi, ministrul Culturii s-a întâlnit și cu primarul Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.