Peisaje de vis la Cazanele Dunării, atât în România, cât și în...

Peisaje de vis la Cazanele Dunării, atât în România, cât și în Serbia FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1645400411">

În Parcul Natural Porţile de Fier, zona Cazanelor Dunării, alcătuită din Cazanele Mari şi Cazanele Mici, cu o lungime de aproape nouă kilometri şi, în unele locuri, cu o lăţime nu mai mare de 230 de metri,  este una dintre cele mai frumoase şi grandioase din România şi cea mai spectaculoasă de pe întregul curs al fluviului, cea în care Dunărea „fierbe”. Din păcate,  nu beneficiază de cele mai moderne căi de acces şi are parte de prea puţină promovare turistică.

Traseu turistic pe Ciucarul Mare

Pe malul românesc, defileul este mărginit de masivul Ciucarul Mare, cu o înălţime de peste 300 de metri, de unde se poate admira întreaga panoramă a acestei minuni a naturii, iar pe malul sârbesc se înalţă masivul Veliki Strbac, ambele cu pereţi verticali de calcar, în care se ascund peşteri săpate în stâncă, locuite încă din preistorie. Priveliştea unică se arată privirilor după un drum marcat, între munte şi apă, cu puţine porţiuni abrupte care pot fi străbătute însă şi de drumeţi neexprimentaţi. Acesta porneşte din apropierea localităţii Dubova, are o lungime de aproape cinci kilometri cu mai multe locuri de belvedere şi poate fi străbătut în aproximativ două ore.

Din primul punct belvedere, la care se ajunge după jumătate de oră de urcuş, se văd atât Cazanele Mari cât şi Veliki Strbac, cu pereţii săi stâncoşi şi abrupţi dar şi Clisura Dunării. De aici, drumul continuă spre ultimul loc de belvedere către golful Dubova, făcut de Dunăre, care se întinde pe aproximativ un kilometru şi jumătate şi desparte Cazanele Mari de Cazanele Mici. De aici, priveliştile care se arată privirii sunt din ce în ce mai spectaculoase şi te fac să uiţi osteneala drumului străbătut pentru a le vedea.

Golful Dubova şi Ciucarul Mic

După ce au trecut învolburate prin strâmtoarea Cazanelor Mari, apele Dunării se liniştesc şi în dreptul localităţii Dubova, alcătuiesc un golf liniştit, înconjurat de un peisaj cu dealuri împădurite şi mai domoale, dar nu mai puţin frumoase. Drumul de întoarcere se face pe o potecă de pe care se pot vedea în faţă munţii şi care se întâlneşte la un moment dat cu cel pe care se urcă.

Dincolo de Cazanele Mari, între golful Dubova şi Ogradena, se află Cazanele Mici, mărginite de dealul Ciucaru Mic pe malul românesc şi Mali Strbac pe cel sârbesc. Traseul de aproximativ doi kilometri care poate fi urmat pe Ciucaru Mic, cu o pantă uşoară, porneşte din dreapta golfului Dubovei şi străbate o pădure în care se află numeroase specii meditaraneene, ajungând apoi pe un platou de pe care se pot admira Cazanele Mari.

Vara, peisajul poate fi admirat de pe cursul fluviului, dar în toate celelalte anotimpuri şi de pe uscat, după ce străbaţi potecile de pe munţi. Drumul merită tot efortul şi excursia făcută la un  sfârşit de săptămână lasă o amintire de neuitat.

Surse foto: amazingromania.net, wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.