Peste 100 de lucrări semnate de Corneliu Baba, în expoziție la Timișoara

Peste 100 de lucrări semnate de Corneliu Baba, în expoziție la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Naţional al Banatului găzduieşte începând de vineri, 15 noiembrie, o expoziţie care prezintă un număr de 112 lucrări – desene, eboşe, schiţe, studii – semnate de Corneliu Baba, care permit publicului să descopere „faţa din umbră” a pictorului retras în liniştea atelierului său, în intimitatea creaţiei. Unele lucrări au fost expuse o singură dată la Muzeul Naţional de Artă a României iar altele deloc, şi vin să reîntregească, la Timişoara, valoroasa colecţie de tablouri ale artistului care a fost donată muzeului de artă.

Vernisajul expoziţiei, al cărei curator este Maria Albani, legatarul testamentar al pictorului, va avea loc vineri la ora 18.00, iar opera grafică a lui Corneliu Baba va fi prezentată de curatorul ei, de criticul de artă Pavel Şuşară şi de profesorul Marcel Tolcea.

„Parcurgând însemnările din jurnalul său, îl regăsim pe Corneliu Baba din ce în ce mai retras în liniştea atelierului din strada Pangratti, în faţa şevaletului sau a caietului de atelier, frământat de îndoieli şi bântuit câteodată de sentimentul neîmplinirii a ceea ce şi-a dorit mereu să facă – pictură, şi numai pictură” arată organizatorii.

Cu prilejul expoziţiei va fi prezentat şi primul volum din jurnalul „Confesiuni”, care urmăreşte firul evocărilor şi menţiuni la preocupările artistice ale pictorului în primele decenii ale regimului comunist din România.


Sunt mărturii pe care artistul a început să le scrie în 1944, dar care acoperă şi amintiri din copilăria sa.

Expoziţia va putea fi vizitată până în 31 ianuarie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.