Post Scriptum, din nou pe scenă după patru decenii: „Am încercat să...

Post Scriptum, din nou pe scenă după patru decenii: „Am încercat să alcătuim un repertoriu care să combine cumva ambele fețe ale trupei“

2
DISTRIBUIȚI

Mult aşteptatul concert de comeback al legendarei formaţii Post Scriptum, care va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie, la Filarmonica Banatul și va fi inclus în cadrul ediției din acest an a Galei de Blues Jazz Kamo, a iscat un viu interes în rândul melomanilor şi a specialiştilor muzicali din întreaga ţară. Primul concert – după aproape patru decenii de pauză – al formaţiei care a scris o filă de istorie în rock-ul românesc va avea parte de o serie de surprize.

Post Scriptum se reunește într-o componență ușor diferită față de cea care stîrnea senzație în anii ’80, cînd din formație făceau parte Doru Apreotesei – claviaturi, Toni Kühn – ghitară, Miși Farkaș – baterie, Tibi Ladner – voce, Mircea Marcovici – bass și Emil Zoltan – saxofon. În cele ce urmează am realizat un interviu cu Doru Apreotesei, în care artistul ne-a dezvăluit câteva amănunte despre acest eveniment așteptat cu sufletul la gură de către melomanii din întreaga țară.

– Formația Post Scriptum revine pe scenă la Gala Kamo din Timisoara, după aproape patru decenii de pauză. Cum s-a născut ideea acestui comeback?

– Sincer, nu pot să răspund eu la această întrebare deoarece inițiativa îi aparține lui Johnny Bota, organizatorul Galei Kamo care este, după cum se știe, și membru fondator al trupei Bega Blues Band. Desigur, în urma faptului că am fost contactați de Johnny care ne-a făcut această propunere (de a reveni pe scenă în cadrul Galei Kamo) ideea comeback ului a început să prindă din ce în ce mai mult o formă concretă.

– Trupa Post Scriptum a avut primul concert în 1980 la Timișoara prin scindarea Gramofon și a fost activă timp de doi ani. Care au fost cele mai memorabile concerte din acea perioadă și cum a fost primit LP-ul editat la Electrecord de către fani?

Așa este. Au fost mai multe concerte memorabile, dar probabil cel mai memorabil a fost cel de la Festivalul Club A București din 1981 care a dat de fapt „startul” realizărilor pe plan muzical ale formației. Discul „Post Scriptum” este tot urmarea succesului de la Club A! Aici se pot spune multe lucruri: Membrii trupei veneau din pop, rock dar noi ne-am lansat la Club A ca trupă de jazz – fusion deoarece și individual și în grup o luasem în acea direcție. Am participat și la Festivalul de la jazz de la Sibiu, de exemplu. Discul propus de Electrecord a fost unul de fusion, dar care să includă și elemente pop, piese vocale etc. Astfel încât noi practic am lăsat deoparte toate piesele cu care ne-am lansat la Club A și am compus piese noi! Sau am refăcut idei mai vechi de piese nefolosite până atunci pe vreun alt disc. Totul a mers foarte repede. Cred că de la idee până la intrarea în studio la imprimări au trecut vreo trei luni… Iar în studio am „tras” tot discul în două zile! Noi am fost foarte bucuroși să scoatem acest disc deoarece, așa cum spuneam, iubeam și muzica pop-rock. În plus, cântăm în turnee deja alături de, printre alții, Mircea Baniciu (cu care chiar imprimasem primul lui disc solo) sau Alexandru Andrieș și piesele de pe disc se potriveau mai bine cumva, în context. Noi speram totuși ca ulterior să imprimăm și discul de jazz fusion care să cuprindă piesele din concertele date de noi inițial. Nu am mai reușit să facem acest lucru. În momentul lansării discului, cred că și datorită acestui fapt, părerile au fost împărțite. Mulți dintre fanii noștri nu au înțeles „metamorfoza” rapidă a trupei și au primit discul cu o oarecare suspiciune. Cred că a fost nevoie de mai mult timp până când discul să fie în sfârșit „acceptat” că atare. Spun asta (și) deoarece am fost (și încă mai sunt) surprins să constat cât de frumos se vorbește despre acest disc în prezent.

Doru Apreotesei alături de colegi la repetițiile pentru comeback-ul Post Scriptum

– V-ați stabilit de mulți ani în Suedia, dar de ceva vreme, reveniți cu regularitate în România.


O să vă vedem mai des prin țara noastră?

– Da, m-am stabilit în Suedia în 1985. Am tot povestit despre acest moment și anii care au urmat cu multe ocazii. Am ajuns la vârsta la care îmi pot permite și am ales să îmi petrec din nou o mare parte din timp în România. Iarna mă „retrag” la căldură (Thailanda). Astfel încât, în acest moment activitatea mea muzicală se împarte între aceste două țări, România și Thailanda, Suedia fiind pe planul… al treilea.

– Care sunt piesele pe care le veți cânta în cadrul concertului de comeback Post Scriptum la Timișoara? Ne putem aștepta și la alte recitaluri pe viitor?

Am încercat să alcătuim un repertoriu care să combine cumva ambele fețe ale trupei. Cu atât mai mult cu cât în acest concert vine alături de noi și Tibi Ladner care a fost și este solistul nostru vocal. Iar alături de piesele mai vechi apar și piese noi! Trei piese, că să fiu mai exact. Scrise practic pentru acest concert! Vom încheia concertul cu o piesă mai veche dar căreia i-am adăugat un text nou, (scris de Viorel Screciu), dedicată celor doi colegi și prieteni din trupa Post Scriptum care, din păcate, nu mai sunt printre noi: Mircea Marcovici și Emil Zoltan. Și aș adauga faptul că în acest concert vom cânta cu Victor Miclaus la bas (dar și cu Johnny Bota la contrabas și vioară, că invitat) și cu Nicolas Simion la saxofoane. În rest, membrii fondatori Post Scriptum: așa cum spuneam, Tibi Ladner – voce și percuție, Misi Farcaș tobe, percuție, muzicuță, Toni Kuhn – chirara, clape și subsemnatul, Doru Apreotesei, clape. Nu ne facem mari planuri sau iluzii legate de eventuale alte concerte Post Scriptum în viitor! Nu este un proiect ușor de ținut activ din multe puncte de vedere. Dar cu siguranță vom fi interesați să reaparem pe scenă dacă și alți organizatori de spectacole, festivaluri, evenimente vor fi dori să ne invite să participăm și ne vor solicita!

2 COMENTARII

  1. De ce Doru, Tiberiu, misi și victor Miclăuș nu cântă la Bucuresti deloc?eu sunt un mare fan al lor, regret moartea lui Mircea și Emil zoltan! Sala palatului ar putea găzdui un comeback în toamnă sau iarnă de exemplu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.