Provocarea Chéf-ului. Nicolae Ciprian Guștere transformă ZaZa în locul din care uiți...

Provocarea Chéf-ului. Nicolae Ciprian Guștere transformă ZaZa în locul din care uiți să te mai ridici de la masă

0
DISTRIBUIȚI

„O persoană care m-a inspirat? Mentorul meu în bucătărie? E simplu: tata! Cel mai important lucru pe care l-am învățat de la el a fost să respect această meserie și oamenii din acest domeniu!” Așa a început povestea de iubire dintre Nicolae C. Guștere cu gătitul, acum 27 de ani. Abia trecuse de majorat când a intrat prima oară în bucătărie ca să și facă ceva, nu doar să se așeze la masă.

După doar o lună, Nicolae lucra cot la cot cu tatăl lui, băgându-și nasul, la porpriu, în toate oalele. S-a angajat la un restaurant cu specific italian și a devenit rapid specialist în paste. Însă primul lucru gătit de el, cap-coadă, a fost file mignon.

Pe vremea aceea, știm cu toții, nu exista internet în România, să nu mai vorbim de Facebook, de Youtube, pentru inspirație. Ea venea doar din cartea de bucate a tatălui și din… multă imaginație.

„Mă documentam din tot ce prindeam. Orice revistă, orice ziar, almanah, orice material venea din Vest îl citeam pe nerăsuflate. Tata avea decupaje din reviste, iar eu testam, încercam, îmi plăcea foarte mult să fac experimente”, povestește Nicolae, care a rămas și acum același „rebel” în bucătărie. Improvizează non-stop și are o plăcere deosebită în a combina ingredientele, până ce găsește gustul perfect dintr-o farfurie ca un antrenor care caută neîncetat primul 11 perfect.

Maestru în artă culinară

Pe Nicolae îl fascinează foarte mult Gourmet-ul: „M-am apucat de acest tip de gătit pentru că voiam să fiu la curent cu tot ce este nou în bucătărie. Aici însă, pregătesc totul din timp ca antrenorul care pregătește minuțios o finală de Champions League”, ne-a spus cel care a devenit Maestru în Artă Culinară în 2002.

Pentru că despre asta e vorba în bucătărie, ca în viață, nu există rețeta clasică de fericire sau perfecțiune. dar există muncă, talent și câteva grame de nebunie. Și e cam pe acolo!

„Vrem să educăm publicul larg”

După 27 de ani petrecuți în bucătăria unor localuri exclusiviste din Timișoara și împrejurimi, Nicolae C.


Guștere revine în centrul orașului. Locul lui de joacă se numește Zaza și aici se va întâmpla „arta”, pardon, gătitul.

„Rolul nostru, al bucătarilor, este să educăm publicul larg în ceea ce privește arta culinară. Noi chiar avem această ambiție. Trăim în era FAST sau, cum îmi place mie să zic, mai pe românește Era Galop. Când totul e pe fugă, pe grabă, tot mai mulți aleg fast-food-ul și uităm, de fapt, care e rolul unui preparat. Nu doar să ne hrănească, nu să vină repede, nu să fie mâncat pe stradă sau cu laptopul în brațe.

Ci să ne bucurăm în tihnă de o masă bună, alături de prieteni sau iubită, de familie sau colegi, de toți oamenii noștri dragi, cu care ne punem la masă și nu ne ridicăm până nu ne-am făcut povești și amintiri noi”, ne-a spus Nicolae. Despre asta o să fie vorba la Zaza, despre mesele cu suflet, despre pasiunea din bucătărie și despre ceasuri trecute de miezul nopții, uitând să mai plecăm acasă!

Și cei care îl cunosc și îi cunosc talentul au doar cuvinte de laută pentru chéf Nicolae

„Un om bun așa cum este Nicu, nu poate face decât mâncare foarte bună. Îi doresc să ducă Zaza printre restaurantele de top ale Timișoarei”, a spus omul de afaceri Mircea Stoian.

„Din punctul meu de vedere, Nicolae este cel mai bun bucătar din Timișoara. El îmi este ca un mentor pentru că mi-a deslușit multe din secretele sale”, a mărturisit Daniel Cheregi, head chéf.

„Un om deosebit. Am avut invitați din Franța care au luat parte la o masă pregătită de Nicolae și au dorit să îl cunoască personal pentru că a fost un deliciu ce ne-a pregătit. Îî  sugerez să treacă la pasul următor și să ia în considerare obținerea unor stele Michelin pentru că el chiar are capacitatea asta”, a transmis omul de afaceri Horațiu Rada.

PREMII

2002 – locul 1

Best Chéf of Timisoara

2010 – locul 1

Golden Balkan Chéf (echipa cu Mărioara Vârtop şi Daniel Cheregi)

2011 – locul 2

Gătit în aer liber – Timișoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.