Spectacole de neratat, la Timișoara, în primele zile din decembrie FOTO

Spectacole de neratat, la Timișoara, în primele zile din decembrie FOTO

0
DISTRIBUIȚI

După şapte ani, Teatrul Academic Municipal de Operă şi Balet din Kiev, fondat în 1980 de celebrul coregraf Vahtang Vronskii şi ajuns celebru în întreaga lume, prezent în 1991 şi la Festivalul „George Enescu” din Bucureşti, revine în România cu cel mai faimos balet al tuturor timpurilor, „Lacul Lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski şi va avea două reprezentaţii şi pe scena operei române din Timişoara, în 3 decembrie, de la orele 17.00 şi 20.00. Spectacolul este realizat de coregraful Valerii Kovtun, după coregrafia clasică a lui Marius Petipa şi aduce pe scenă aproape 40 de balerini şi costume spectaculoase. Cap de afiş al distribuţiei este Olga Golitsa, prim-solistă a Operei Naţionale din Ucraina „Taras Schevchenko” din Kiev, cu un impresionant număr de roluri principale, care a dansat în turnee pe toate continentele. „E un privilegiu să dansez la Timişoara, reputaţia culturală a oraşului şi a publicului său îmi este demult conoscută, iar «Lacul lebedelor» este unul din spectacolele cele mai minunate, în care dansez întotdeauna cu plăcere şi emoţie” sunt cuvintele celebrei balerine pentru publicul timişorean. Alături de ea, va dansa Denis Nedak, prim-solist al aceleiaşi opere din Kiev, ca partenera sa de scenă. El este invitat de mai mulţi ani la Teatrul American de Balet şi la Opera de Stat din Viena şi participă la numeroase festivaluri internaţionale.

În 9 decembrie, Oana Pellea revine la Timişoara cu spectacolul „Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice”, ale cărui personaje sunt patru femei care îşi petrec viaţa într-un univers casnic în care pare să nu fie loc pentru fericire, trăind cum le este dat de soartă, visând atât cât au curaj şi acceptând înfrângeri şi tristeţi. Atunci când se întâmplă miracole, sufletul deprins cu frica deschide ochii, lacrimile udă câteva semniţe de crăiţe lunatice iar florile galbene şi creţe sunt simbolul fericirii care stă în lucruri simple, căci efectul iubirii e un dar pe care sufletul omului contemporan, tot mai imun la emoţie, îl recunoaşte cu greu. Pentru cei care mai caută fericirea şi îşi dau voie să simtă, chiar cu riscul de a părea ciudaţi, e un dar de preţ, căci e nevoie de puţin pentru a fi fericit dar acel puţin nu e deloc uşor de obţinut.

Publicul timişorean îl va putea revedea pe Horaţiu Mălăele în 10 decembrie, în spectacolul „Poduʹ ”, care abordează o temă mai puţin tratată, şi anume tentaţia sinuciderii. Un Intelectual neînţeles, interpretat de Horaţiu Mălăele, un Îndrăgostit jucat de George Ivaşcu şi o Artistă – Meda Victor, se întâlnesc pe „podul sinucigaşilor”, unde doresc să-şi sfârşească zilele sub roţile unui tren.


În ciuda tragismului temei, spectacolul e plin de savoare şi umor căci cele trei personaje, care reprezintă trei destine, îşi povestesc propriile drame făcând haz de propria lor neputinţă, dar în final ajung la concluzia că întotdeauna există speranţă iar viaţa merită trăită.

„Degeaba 30”, un concert al inegalabilului Tudor Gheorghe, „strigătul de disperare al unui întreg popor batjocorit”, este considerat cel mai complex, cel mai complet şi cel mai dramatic mesaj social exprimat pe o scenă de la sângeroasele zile din decembrie ʹ89, care are la bază un mai vechi concert al maestrului, intitulat „Mie-mi pasă”, dedicat tuturor victimelor de acum trei decenii. Concertul revine reorchestrat şi cu piese noi, alături de corul şi orchestra simfonică, în 11 decembrie, la filarmonica timişoreană.

Strauss Festival Orchestra Vienna, care efectuează un amplu turneu în România, prezintă la Timişoara, în 13 decembrie, spectacolul „Vienna Classic Christmas”, un minunat concert dedicat sărbătorii Crăciunului, într-o autentică manieră vieneză. Repertoriul orchestrei conduse de maestrul Willy Bücher este alcătuit din celebrele valsuri şi polci ale compozitorilor din familia Strauss iar cunoscuta soprană Leontina Văduva se va alătura acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.