Timișorenii de la Monokrom pregătesc albumul de debut și au lansat o...

Timișorenii de la Monokrom pregătesc albumul de debut și au lansat o melodie nouă, „Avioane de hârtie”: „Este o piesă de vară pentru orice anotimp“ VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Formația timișoreană Monokrom a luat naștere cu cinci ani în urmă și abordează un stil autointitulat „alt-punk“. Trupa care pregătește intens albumul de debut a luat naștere la inţiativa vocalistului Sebastian Ursache şi a chitaristului Vinter Marco, iar formula actuală s-a definitivat odată cu venirea în formaţie la bass a lui Darius Zelenco şi a tobarului Muthi Răzvan.

Primele compoziţii proprii în română Monokrom s-au concretizat la începutul anului 2016, iar debutul scenic al trupei s-a consumat în cadrul festivalului Studentfest din acelaşi an. De-a lungul anilor, Monokrom a fost invitată să susţină recitaluri în cadrul Revolution Festival şi Music Travel Festival şi a cântat în deschiderea unor artişti ca Omul cu Şobolani, EMIL, Ska-nk, Moon Museum sau Jurjak. După o pauză în care au stat deoparte de lumina reflectoarelor, Monokrom a lansat un nou single numit „Avioane de hârtie“ și a susținut un concert la sfârșitul săptămânii trecute în Manufactura, unde fanii lor au avut parte de un spectacol pe cinste. Am realizat un interviu cu cei patru membri ai trupei Monokrom în care aceștia ne-au povestit care este motivul pentru care albumul lor de debut se naște atât de greu, care sunt lucrurile care lipsesc din scena rock locală și cât de greu este pentru o formație aflată la început să-și găsească „locul“ pe scenele festivalurilor sau a cluburilor din patrie.

– Ați lansat recent melodia „Avioane de hartie”. Care este povestea acestei piese și cum s-a nascut ea?

Ursache: Piesa “Avioane de hârtie” spune povestea unei despărțiri mai mult sau mai puțin fictive. O oarecare alegorie la un breakdown sentimental. Este o piesă de vară pentru orice anotimp. Noua melodie respectă “șablonul” de compoziție folosit și până acum. Povestea este mai puțin fericită, însă ritmul și linia melodică se află în opoziție, ducând în final la o atmosferă optimistă.

– Trupa Monokrom a luat naștere acum cinci ani și încă nu a editat un album de debut. De ce ?

Muthi: E adevărat că deja avem ceva timp de când cântăm împreună și încă nu am scos un album. Cu ocazia asta anunțăm și faptul că în următoarele luni albumul va fi finalizat. Am ales să așteptăm atâta pentru că am preferat să creștem „organic”, fără să scoatem prea mulți bani din buzunarul propriu pentru a înregistra piesele. Toți banii pe care i-am făcut de-a lungul scurtei noastre cariere muzicale au fost reinvestiți în înregistrarea pieselor, crearea de videoclipuri și promovarea pieselor sau a concertelor. Chiar dacă au trecut 5 ani, încă simțim că suntem la început de drum deoarece când ne- am format încă eram în liceu, crescând și maturizandu-ne din punct de vedere muzical împreună. Nu avea rost să grăbim acest proces și după să ne uităm în urmă să ne pară rău. De abia acum ne simțim cu adevărat pregătiți să ieșim pe piață cu primul album.

– Cum vedeți voi scena muzicala romaneasca actuală? Ce lipsește si la ce capitole stăm bine?
– Zelenco: Capitolul la care stăm excelent când vine vorba de „Scenă muzicală românească” este faptul că trupele sunt foarte multe și foarte variate că stil. Poți să treci prin toate genurile de muzică (comercială, rock, metal, rap etc.) și să ajungi la niște fusion-uri la care nici nu te-ai gândi (de exmplu, o trupă dance/electronică care cântă versuri despre jocul de șah). Adică, dacă cauți bine, poți să găsești orice pentru oricine, oricât de pretențios ar fi el.


„Dacă cauți bine”, aici vine marea problema ce ține de muzică în România – lipsa de ajutor și de promovare a trupelor. Pot să vorbesc doar de Timișoara (pentru că în București, știu că sunt eventimente realizate special pentru a promova trupele mai mici) unde nu există săli pentru repetiții, unde locurile de concerte s-au închis sau urmează să fie închise și să ne prindă 2021 (Timișoara capitală culturală) fără săli de concerte/evenimente (din nefericire).

– Ați cântat în mai multe locuri din Romania. Cât de greu este să cânți pe scenele festivalurilor sau a cluburilor pentru o formație aflată la început?
– Muthi: Nu pot să zic că am cântat atât de mult în România cât să putem emite o părere avizată. Cea mai lungă deplasare a fost la Embargo Fest. De fapt am cântat și la radio Tananana, în București, dar acolo nu a fost concert în adevăratul sens al cuvântului. E greu totuși deoarece nefiind cunoscuți și neavând relațiile necesare e mai greu să îți faci intrarea pe anumite scene ale festivalurilor. În ultimii ani au dispărut festivaluri ca Music Travel sau Revolution, care chiar dacă s-a organizat anul acesta nu a avut anvergura edițiilor precedente și nu a avut scene de rock. Embargo a fost ultimul festival la care am cântat (fiind și singurul festival mai mare din partea aceasta a țării), unde am fost primiți bine atât ca artiști cât și ca spectatori. Deși recent nu ni s-a mai întâmplat, am avut festivaluri unde din cauza decalării programului de soundcheck, am făcut soundcheck-ul cu 10 minute de a cânta efectiv ceea ce nu era chiar profesionist și ne tăia puțin din elan, dar suntem conștienți că suntem la început și probabil ne vom mai lovi de asemenea tip de probleme. Sperăm că odată cu lansarea albumului să avem o deschidere mai mare spre alte festivaluri din țară, iar poate după vara viitoare o să avem o părere mai avizată legată de festivalelurile din România.

– De-a lungul anilor, v-ati schimbat intr-un fel sau altul stilul muzical?

– Ursache: Când am început să punem formația în mișcare, eram cu toții într-o perioadă în care încă descopeream muzica, și compoziția ei. Așa suntem și acum, de altfel. „Filmul” s-a schimbat în cei cinci ani de activitate, și asta se poate observa în timeline-ul pieselor pe care le-am scos până acum. Totuși, la bază stilul derivă din punk-rock și alternative. Noi îi spunem „Alt-Punk”.

– Care a fost cel mai reusit concert al vostru?

– Marco: Totul ține de vibe. De al nostru, și al oamenilor care asistă la show. Când vibe-ul trupei rezonează cu vibe-ul celor din public poți fi sigur că este un concert memorabil. Concertul susținut sâmbăta trecută în Manufactura, are un loc special pentru noi. A fost un concert pus la cale de noi cu multă vreme înainte, după o perioadă mai lungă în care am fost absenți de pe scenă. Cu ocazia acestui concert am cântat pentru prima dată live piesa “Avioane de hârtie” la mai puțin de 24 de ore după ce am urcat-o pe net, și ne-am bucurat de reacțiile unui public numeros care a venit să ne susțină. A fost exact genul de atmosferă care am dori să existe la fiecare concert!

– Unde vă vedeți peste cinci ani, care sunt planurile voastre de viitor?
– Zelenco: Pe la sfârșitul primăverii viitoare o să lansăm albumul nostru de debut. Împreună cu acest album o să facem și un mini turneu de lansare (spun mini, deoarece o să ne concentrăm mai mult pe partea vestică a României… excepția este București, evident). După aceea o să avem o serie de proiecte pentru care deja am început să lucrăm. Printre aceste proiecte se numără un EP care combină alt-punkul nostru cu un alt stil de muzică.Un alt proiect este următorul nostru album pentru care sperăm să ne auzim într-un turneu național! Cu alte cuvinte în următorii cinci ani o să auziți mult mai mult Monokrom.

Foto: Alin Zelenco

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.