„Tramvaiul Revoluției”, pe străzile din Timișoara FOTO

„Tramvaiul Revoluției”, pe străzile din Timișoara FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-929197190">

Proiectul „Memoriile Cetăţii”, realizat de Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală europeană a Culturii, a oferit unor artişti prilejul de a decora un tramvai pus la dispoziţie de STPT şi de a-l transforma într-o lucrare artistică. Ilustratorul şi designerul bucureştean Alina Bohoru, Mircea Popescu, care trăieşte şi lucrează în Timişoara şi este autorul unor lucrări de compoziţie alcătuite din ansambluri de elemente abstracte sau figurative şi Sorina Vazelina, ilustrator, designer grafic şi autor de benzi desenate, au pictat, timp de o săptămână, „Tramvaiul Revoluţiei”, în amintirea evenimentelor petrecute la Timişoara cu aproape trei decenii în urmă, iar de câteva zile, acesta circulă pe traseu şi poate fi admirat de călători dar nu numai.

Alina Bohoru spune că ideea de la care a pornit această lucrare a fost aceea „de a captura o fracţiune din sentimentul colectiv şi din anticiparea schimbării din zilele revoluţiei. Fără a accentua în mod expres contextul istoric, întâmplări reale sau simboluri concrete, am încercat să concentrez energia din timpul acelor evenimente într-o imagine dinamică, cu culori puternice, joviale” iar Mircea Popescu o completează, arătând că a răspuns temei propuse „cu o compoziţie construită din elemente care au devenit iconice după evenimentele din ʹ89. Este o comemorare în care sentimentele sunt împărţite între o stare de sărbătoare şi un moment de reculegere pentru victimele revoluţiei. Mâna care pentru vestici arată «pace», pentru români înseamnă «victorie», «libertate». De asemenea, steagul naţional este întipărit în memoria colectivă cu o stemă lipsă, acea gaură neagră care a rămas şi va rămâne un simbol al libertăţii şi poate totodată un semn de doliu”.

În cadrul aceluiaşi proiect, în 23 de staţii de tramvai pot fi văzute benzi desenate, creaţii ale Sorinei Vazelina în amintirea evenimentelor din decembrie 1989, pe care călătorii care aşteaptă în staţii pot citi poveşti adevărate petrecute acum 30 de ani, adunate de autor şi puse în aceste benzi.

Simona Neumann, directorul executiv al Asociaţiei Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, este de părere că „istoria există printre oameni, în spaţiile accesibile, tranzitate şi care oferă un context pentru a descoperi fragmente din trecut, nu doar în cărţi şi muzee” şi speră ca modul în care artiştii au comemorat cei 30 de ani care au trecut de la sângeroasele zile să îi ajute pe cei care le privesc lucrarea „să regăsească pacea şi libertatea care ar trebui să definească orice călătorie, indiferent de destinaţie”.

1 COMENTARIU

  1. O prostie. Trebuia sa folosească un tramvai românesc, galben, ca cel pe care s-a urcat un om în piața Maria, lângă casa lui Tökes, de unde a strigat „Jos Ceaușescu” bună și ” Jos comunismul”. Am fost martor ocular.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.