Trei timișoreni influenți, cercetați de DNA pentru corupție, au scăpat de acuzații...

Trei timișoreni influenți, cercetați de DNA pentru corupție, au scăpat de acuzații după ce dosarul a fost clasat. Cum ar fi fost mușamalizat cazul

6
DISTRIBUIȚI

Trei oameni de afaceri din Timișoara sunt personajele principale într-un dosar de corupție din sănătate, în care rol-cheie l-a avut un procuror DNA. Mușamalizarea în cazul dosarului în care cei trei au fost cercetați de cumpărare de influență, trafic de influență, dare și luare de mită și abuz în serviciu a fost realizată în luna mai 2019 și dezvăluită de libertatea.ro.

Virgil Păunescu, consilier prezidențial pe sănătate, Bogdan Ciprian, fost manager de spital și Vlad Francis Iman, om de afaceri, sunt cele trei personaje care au ajuns în atenția DNA. În 2012, Iman, omul de afaceri, i-a cerut lui Virgil Păunescu să intervină la Ministerul Sănătății pentru ca Spitalul Județean Timișoara să aloce fonduri pentru aparatură medicală, ca firma sa să, VFI Medica SRL, să vândă către spital.

Virgil Păunescu
Virgil Păunescu

Păunescu s-a conformat și a intervenit la directoarea generală a serviciului buget-finanțe, iar firma VFI Medica SRL a făcut mai multe contracte și a vândut aparatură medicală către Județean”. Apoi a venit și răsplata. Casa lui Virgil Păunescu din Orțișoara a fost reabilitată, imobil ce apărea în patrimoniul firmei fiicei sale, Agro-Vlad SRL, care are și acum punct de lucru la adresa respectivă, mai scrie sursa citată anterior.

Cu o lună și jumătate înainte ca Bogdan Ciprian să devină manager-ul general al Spitalului Județean Timișoara (2012-2013), acesta a fost primit de la același om de afaceri, Iman, un Audi A8, care valora 100.000 de euro și care se găsea în proprietatea firmei VFI. Cei doi fuseseră asociați în firma VFI, iar Bogdan Ciprian a ieșit din firmă când a fost numit manager, în august 2012.

Bogdan Ciprian
Bogdan Ciprian

Toate aceste fapte au fost încadrate într-un dosar, în care cei trei au fost cercetați de cumpărare de influență, trafic de influență, dare și luare de mită și abuz în serviciu, dar pe care procurorul DNA, Ionela-Crina Bălan, l-a clasat pe 23 mai 2019.


Conform datelor prezentate de libertatea.ro, aceasta a menționat că nu există firma AGRO VLAD SRL, că niciun membru al familie lui Virgil Păunescu nu au deținut părți sociale la vreo societate comercială și că transferul autoturismului Audi A8 s-ar fi realizat cu mai mult de un an înainte ca Bogdan Ciprian să devină manager-ul Spitalului Județean Timișoara.

În realitate însă, conform libertatea.ro, firma Agro-Vlad, scrisă cu liniuță, există, și are un profit de 421.000 de euro pe 2019. Mai mult, fiica lui Virgil Păunescu, Elena-Alexandra, a deținut acțiuni la Agro-Vlad, între 2011 și 2014, chiar în perioada verificată de procurori. De asemenea, între data în care Bogdan Ciprian primește mașina și este numit manager al Spitalului Județean Timișoara trece doar o lună și jumătate, nu „mai mult de un an”, cum a precizat procurorul DNA.

Ionela-Crina Bălan
Ionela-Crina Bălan

DNA a răspuns, spunând că diferența dintre „mai mult de un an” și o lună și jumătate e o simplă eroare materială, iar referitor la acțiunile fiicei lui Virgil Păunescu nu a avut niciun răspuns. Conform aceleași surse, DNA a explicat neconcordanțele între realitate și cele scrise de procurorul Ionela-Crina Bălan, spunând că „datele de identificare ale firmei pe care dvs. o menționați sunt ale societății AGRO – VLAD SRL, o firmă diferită față de cea care a făcut obiectul dosarului penal, respectiv firma AGRO VLAD SRL. Aceste aspecte au rezultat în urma verificărilor efectuate în baza de date la care ONRC oferă acces Direcției Naționale Anticorupție”.

Procurorul Ionela-Crina Băla are rădăcini la Timișoara, fiind venită de la structura DNA din teritoriu. Soțul acesteia, Mihai Andrei Bălan, este judecător, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.

Cei trei nu au putut fi contactați de jurnaliștii libertatea.ro.

6 COMENTARII

  1. Ce lipsește acestui articol sunt următoarele elemente:
    – Vlad Francisc Iman este numitorul comun dintre Virgil Păunescu, Mihai Ionac, Ciprian Bogdan, Horia Cristian și Cristian Busoi.
    – VFI a fost doctorandul lui Virgil Păunescu, dovada ca acum personajul lucrează cu Păunescu la Oncogen. Așteptăm cu nerăbdare ziua in care OLAF și DNA iau la puricat fondurile europene de zeci de milioane de euro care au fost pompate in Oncogen.
    – VFI are N dosare penale pe rol și o condamnare cu suspendare de 2,6 ani pentru trafic de influența și luare de mita. Practic, a luat fapta asupra lui, deși toată lumea știe ca banii trebuia sa ajungă la Ionac. De ce a oprit procurorul flagrantul la VFI și nu a lăsat plicul sa circule pana la final, și asta se știe!
    – Firmele lui VFI au avut sute de contracte (milioane de euro) cu Sp Jud TM cât la conducere au fost Ionac și Bogdan. De notorietate publica, deja.
    – înființarea secției de chirurgie vasculara a lui Ionac a făcut-o Păunescu, in ultima zi de mandat ca secretar de stat, in ajunul Revelionului, 30 Decembrie.
    – astăzi Ciprian Bogdan este angajatul lui Busoi, la Parlamentul European/Bruxelles.
    Toti cei enumerați mai sus se visează directori la SP Jud Timișoara.

  2. deci practic astia fac tot ce ii taie capul, si se asteapta sa si doarma linistiti, fara frica puscariei sau a altor urmari. si suspectii, si „procurorii” dna.

  3. Țineți minte numele viitorului manager al Spitalului Județean Timișoara: dr Raul Patrascu, actualmente cercetător la “Oncogen”, fost consilier de stat in cabinetul Cioloș. Ca vrea maestrul Ionac sau nu, tot Patrascu rămâne in carti, indiferent cât se rupe pe la uși, infldiferent câte memorii mai pasează sau strecoară prin SPP, președintelui Johannis.

  4. Vedem un DNA Timișoara slab, parcă nu are suflu sau timorat, de ce???? Nu cred că sunteți fără experienta?????? De ce toți oameni politici scapă?????? De ce nu întrați în instituții statului după atâtea nereguli semnalate de ziariști și Curtea de Conturi, nu faceți absolut nimic. De ce acest DNA este slab din toate punctele de vedere?????

  5. De ce DNA nu audiază oamenii ca și cel de sus Iancu dacă știu atâtea, și ca el sunt și alții și nu luați nici o măsură. Noi cetățenii așa vedem, sau oricum nu contează ce simțim și vedem noi. Contează doar comanda dată de politic?????

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.