Ucigașul tăcut. Cancerul pulmonar face cele mai multe victime dintre toate formele...

Ucigașul tăcut. Cancerul pulmonar face cele mai multe victime dintre toate formele de cancer

0
DISTRIBUIȚI

La fiecare 18 secunde, un om își pierde viața din cauza cancerului pulmonar. În prezent, doar un pacient din cinci supraviețuiește la cinci ani de la diagnostic. Cancerul pulmonar face ca anual să dispară, în lume, un oraș de mărimea Bucureștiului, iar în România unul ca Sinaia. Cu scopul de a schimba aceste statistici îngrijorătoare, la Timișoara a fost lansată, la mijlocul lunii noiembrie, o inițiativă globală ce-și propune un obiectiv măreț. Și anume, dublarea supraviețuirii la cinci ani în cancerul pulmonar, până în anul 2025.

„Luna noiembrie este recunoscută ca fiind o lună de luptă împotriva cancerului pulmonar. La nivelul Uniunii Europene este recunoscută ca o prioritate lupta împotriva cancerului pulmonar, dar probabil că cifrele nu vor scădea cu adevărat până când nu se vor obține supraviețuiri importante. Statisticile spun că la nivel european, la fiecare 72 de secunde, se pierde un pacient, la nivel global, la fiecare 18 secunde și 40% dintre pacienți sunt diagnosticați tardiv, ceea ce face ca supraviețuirea la cinci ani să fie doar de unul din cinci pacienți. De aceea, Lung Ambition Alliance și-a propus accelerarea ritmului cercetării și a datelor necesare pentru îmbunătățirea diagnosticului precoce, a screening-ului, a tratamentului țintit și a imunoterapiei și mai ales a îngrijirii pacientului pe toată durata afecțiunii sale, cu o importanță deosebită acordată abordării în echipa multidisciplinară”, a explicat, la Timișoara, Irina Berechet, din partea unei companii farmaceutice implicată în parteneriatul strategic Lung Ambition Alliance.

Ultimele date arată că în România au apărut, în 2018, 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, dintre care peste 8.000 în rândul bărbaților. La nivel național, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, 10.277 de persoane pierzându-și viața în 2018 ca urmare a acestui diagnostic.

Medicul Ștefan Curescu, șeful Clinicii de Oncologie Medicală a Spitalului Municipal Timișoara, spune că, în ultimii ani, și România a făcut pași importanți în diagnosticul și tratamentul cancerului pulmonar. Totuși, rămâne principalul cancer care ucide, atât în România, cât și în lume.

„Mortalitatea la bolnavii de cancer a scăzut și scade în continuare. Suntem într-o epocă a schimbărilor în domeniul oncologiei care conturează o nouă paradigmă a managementului maladiei. Sunt descoperiri științifice de tratament care se fac într-un ritm uimitor. Vorbim de soluții de detectare precoce a cancerului, diagnosticare precisă, terapii personalizate care permit abordări individualizate ale pacienților, ce înseamnă rezultate îmbunătățite, atât din punct de vedere al supraviețuirii, cât și al calității vieții omului”, a explicat medicul Ștefan Curescu.

Totuși, medicul timișorean se plânge de faptul că autoritățile sunt prea puțin interesate să le dea o mână de ajutor în ceea ce privește creșterea ratei de supraviețuire. „Progresele sunt fenomenale. Noi, oncologii, lucrăm cu medicamente, gradul de satisfacție este mare, insatisfacția este legată de unele frâne care se pun, întârzieri. Să mergem mai departe, chirurgii toracici sunt excepționali, dar câte centre avem? Ce a făcut comunitatea pentru echipa lui Ovidiu Burlacu (n.r. – șeful Secției de Chirurgie Toracică din Spitalul Municipal Timișoara)? Ce spitale a construit, ce dotări i-a dat? Echipa multidisciplinară poate fi la cel mai înalt nivel de profesionalism, dar oare este de ajuns? Comunitatea, aleșii locali, ce au făcut, pentru că de investițiile lor vor depinde performanțele chirurgului, ale anatomopatologului, ale radioterapeutului, ale pneumologului.


Spitalele de pneumologie sunt închise, spitalele de pneumologie se prăbușesc. Eu cred că, dincolo de ghidurile internaționale, în lupta asta, ca să ajungem la o mortalitate mai mică, să dublăm supraviețuirea, nu suntem suficienți. Suntem foarte importanți, dar nu suntem suficienți. Un pacient care este văzut de o echipă disciplinară, are mai multe șanse de supraviețuire”, a afirmat medicul timișorean.

Tratament personalizat

De asemenea, medicul oncolog Șerban Negru, fondatorul Spitalului OncoHelp din Timișoara, spune că s-au făcut progrese uriașe în ceea ce privește tratamentul bolnavilor cu cancer pulmonar, în ultimii ani.

„De 20 de ani încoace, terapia adresată cancerelor care diseminează metastatic deja s-a schimbat fundamental. Am trecut cumva de la chimioterapie, care era un tratament mai nespecific, către terapii tot mai specifice și cu efecte secundare tot mai mici. Până în anul 2000, lucrurile stăteau relativ simplu, aveam nevoie de informații foarte limitate și făceam un tratament care acoperea cam orice posibilitate, tratament care avea și niște resurse limitate de supraviețuire. Din 2004, când am înțeles cum stăm cu mutațiile pe care le putem ținti cu un anumit tip de terapie specifică, lucrurile s-au schimbat. Am descoperit anumite mutații pe care le putem trata sau în orice caz putem să le exploatăm pentru a prelungi semnificativ viața acestor pacienți. În urmă cu cinci, șase ani, am intrat în era imunoterapiei. La ora actuală vorbim, practic, de aproape toți pacienții care beneficiază în cancerul bronhopulmonar de această nouă terapie care a schimbat spectaculos supraviețuirea la cinci ani. Mă gândesc că dacă e să dublăm speranța de viață la acești pacienți, de la 16, 17, 18%, cât este acum, până la 30 și ceva la sută, o bună proporție dintre ei vor trăi cinci ani, pentru că vor face astfel de tratamente care le prelungesc viața. Suntem pe drumul cel bun și probabil că lucrurile vor evolua în continuare și mă aștept ca în următorii zece, 20 de ani să ne apropiem cu cancerul bronhopulmonar de alte cancere, cum este cancerul mamar sau cancerul de prostată, unde controlul bolii este mult mai bun pe termen lung”, a explicat medicul Șerban Negru.

Alina Comănescu, reprezentant al comunității de pacienți cu cancer pulmonar, a declarat, la Timișoara, că în continuare pacientele care suferă de o astfel de boală se confruntă cu anumite bariere în România.

„Totuși, persoanele care trăiesc cu cancer pulmonar încă se confruntă cu bariere în ceea ce privește accesul echitabil la diagnostic de precizie și tratament personalizat. Un obiectiv precum dublarea supraviețuirii la cinci ani în cancerul pulmonar până în 2025, în cadrul unui parteneriat global extins, creează cadrul necesar ca această patologie complexă să fie abordată integrat, de la diagnostic precoce la tratament personalizat, până la îngrijire și monitorizare, în toate etapele călătoriei persoanei care trăiește cu această afecțiune”, a detaliat Alina Comănescu.

Inițiatorii parteneriatului global Lung Ambition Alliance arată că 40% dintre pacienții cu cancer pulmonar sunt diagnosticați după ce boala s-a răspândit dincolo de plămân, ceea ce le agravează pronosticul. Ca urmare, numai unul din cinci pacienți mai este în viață la cinci ani de la momentul diagnosticului.

Situația în care se află oamenii ce suferă de cancer pulmonar trebuie schimbată. Îmbunătățirea acestei situații a fost limitată până acum de unele mituri/idei preconcepute despre această boală, de stigmatul asociat bolii/fumatului, de lacunele în capacitatea pacientului de a căuta ajutor mai devreme în cursul bolii, de decalajul/diferențele în finanțare comparativ cu alte forme de cancer, de lipsa disponibilității unor noi tratamente. Numai dacă se pun la aceeași masă cei mai buni specialiști, cercetători, experți în advocacy și design de noi molecule din toată lumea și dacă își pun în comun informațiile, resursele, studiile, experiențele, lucrurile pot lua cu adevărat o altă direcție, au informat inițiatorii parteneriatului global.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.