Administrația Robu, obligată să ia măsuri disperate pentru ca timișorenii să nu...

Administrația Robu, obligată să ia măsuri disperate pentru ca timișorenii să nu aibă probleme cu căldura în această iarnă

0
DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Primăriei Timișoara au luat o ultimă măsură astfel încât cetățenii racordați la sistemul de termoficare al orașului să nu aibă probleme în ceea ce privește furnizarea căldurii și a apei calde, în această iarnă. Astfel, la începutul lunii octombrie, aleșii locali au votat un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea pierderilor induse tehnologic aferente anului 2018, înregistrate de Colterm, în valoare de aproape 39 de milioane de lei.

Ieri, în ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara, aleșii au votat un alt proiect pe această temă, cu privire la aprobarea convenției de eșalonare la plată a sumei de aproape 39 de milioane de lei.

„Pentru a asigura funcţionarea, respectiv livrarea de energie termică în cele mai bune condiţii, pe perioada sezonului de iarnă 2019-2020 conducerea Compania Locală de Termoficare COLTERM S.A. trebuie să urmărească şi să păstreze relaţiile de bună colaborare cu principalii furnizori. Acest lucru se poate realiza doar în situaţia în care aceştia au asigurate plăţile aferente livrărilor efectuate şi a serviciilor prestate pentru obţinerea producţiei de energie termică necesară în sezonul de iarnă 20192020. Pentru a nu ajunge în situaţia de a nu achita la timp furnizorii, cât şi pentru a preîntâmpina dificultăţile în plata obligaţiilor către bugetul de stat şi bugetul local, generată de lipsa de lichidităţi ca urmare a neîncasării creanţelor certe, se consideră necesară încheierea unei convenţii de eşalonare a sumei aferente pierderilor induse tehnologic aferente anului 2018”, scrie în documentația care însoțește proiectul de hotărâre.

Astfel, s-a convenit ca Primăria Timișoara să plătească pierderile induse tehnologic ale Colterm în unsprezece tranșe, fiecare în valoare de 3,5 milioane de lei, începând cu luna noiembrie a anului viitor.

„Încasarea sumelor de bani aferente pierderilor induse va creşte capacitatea de plată a datoriilor restante care va avea multiple efecte: creşterea gradului de lichiditate prin faptul că va creşte nivelul disponibilităţilor băneşti necesari achitării datoriilor pe termen scurt; scăderea gradului de îndatorare global în urma achitării datoriilor restante; creşterea încrederii partenerilor referitoare la colaborările cu CLT Colterm SA prin capacitatea de onorare a obligaţiilor; îmbunătăţirea indicatorilor economico-financiari şi creşterea posibilităţilor de finanţare prin împrumuturi de la instituţii bancare şi financiare pe termen mediu şi lung”, se mai arată în documentație.

Înainte ca proiectul să fie supus votului, Colterm a venit cu o adresă prin care a solicitat introducerea unui nou articol în proiectul de hotărâre, prin care creanța de aproape 39 de milioane de lei să fie cesionată către OTP Bank, de la care Primăria Timișoara vrea să ia un împrumut pentru societatea de termoficare a orașului.

„Într-o primă variantă, OTP a venit cu o ofertă indicativă într-o altă formă, neagreată nici de noi, nici de Primăria Municipiului Timișoara.


În regim de urgență, ieri s-a întrunit comitetul de risc al OTP și au modificat oferta angajantă, solicitând cesiunea creanței rezultate din factura de 32 de milioane de lei, să fie cesionate către OTP în baza graficului de eșalonare respectiv, pe care îl veți vota dvs”, a explicat Emil Șerpe, directorul Colterm, în plen.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat în ședința Consiliului Local Timișoara fără nicio obiecție, doar Nicolae Robu a ținut să precizeze, înainte ca acesta să fie supus votului, „vă rog să tratăm acest subiect cu maximă atenție. S-a schimbat conducerea la E.on Gaz, la nivel național, și sigur înainte eu v-am tot spus că am rezolvat cu câte un telefon multe din lucruri, când eram la limită de a ni se întrerupe gazul. Evident că acum, o nouă persoană în funcția de conducere normal că este precaută și nu se abate sub nicio formă de la normele interne pe care compania le are. Ei nu mai pot, ori se plătește în avans, ori au nevoie de anumite garanții. Despre asta e vorba și trebuie să le dăm. Au avut aseară, după cum spunea domnul director Șerpe, un comitet de risc, nu s-a întrunit pentru noi, el se întrunește în fiecare săptămână sau în orice caz se întrunește atunci când este cazul și pe agendă au avut și cazul Colterm și de aceea s-a venit cu aceste modificări în ceea ce noi ne propuseserăm inițial”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.