REPORTAJ ÎN OGLINDĂ Zâmbete și aplauze la sediul PNL Timiș, lacrimi și...

REPORTAJ ÎN OGLINDĂ Zâmbete și aplauze la sediul PNL Timiș, lacrimi și speranță la USR Timiș, după încheierea votului de la alegerile prezidențiale FOTO și VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Zâmbete largi printre membrii PNL Timiș care, avându-l în frunte pe primarul Nicolae Robu, au așteptat primele rezultate ale exit poll-ului. Rezultatul scontat a fost întâmpinat cu câteva secunde în care, printre aplauzele largi, liberalii i-au strigat numele candidatului pe care îl susțin: Iohannis! Iohannis! Iohannis!.

A fost forfotă la sediul PNL Timiș, unde rezultatele exit poll-ului de la ora 21.00 au fost așteptate cu nerăbdare, deși nu a fost loc de surprize în ceea ce privește rezultatul la nivel național și clasarea președintelui Klaus Iohannis. Cu jumătate de oră înaintea primelor rezultate membrii PNL erau agitați. Cu aproximativ zece minute înaintea orei 21.00, primarul Nicolae Robu și-a făcut apariția printre membrii PNL.

Primarul Timișoarei și-a intrat repede în rolul de organizator, aranjându-și coechipierii de partid în spatele său. La dreapta, relaxat și pe loc repaus, l-a avut pe viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, iar în stânga sa pe secretarul general al partidului, Alin Popoviciu. Ioan Nasleu, omul de încredere al primarului, s-a ”topit” din sediul partidului cu vreo două ceasuri înainte de ora 21 după ce s-a plimbat cu un pahar în mână prin sediu. Ochii tuturor au fost ațintiți pe televizor și pe ceasul care se îndrepta spre ora la care se anunță primele rezultate, fără să fie luate în considerare voturile Diasporei. Klaus Iohannis – 39%, urmat de reprezentanta PSD, Viorica Dăncilă, la mare distanță. Nicolae Robu, frenetic, se scutură aplaudând, iar Alin Popoviciu strânge pumnul drept, asemenea unui microbist care a auzit fluierul final al unei partide câștigate de echipa sa. A urmat discursul președintelui timp în care, în sală, dintre membrii PNL Timiș a răsunat un puternic „pe ei, pe mama lor de comuniști”, atunci când Iohannis a subliniat înfrângerea administrată PSD-ului.

„Era un rezultat așteptat. Lucrările au decurs conform așteptărilor. Suntem foarte fericiți că președintele Klaus Iohannis a obținut un număr așa de mare de voturi. Vreau să-l felicit și să le mulțumesc tuturor pentru implicare, pentru prezența excelentă la vot și pentru modul în care s-a concentrat votul înspre candidatul PNL”, au fost primele cuvinte ale liderului PNL Timiș, Nicolae Robu. Primarul Timișoarei s-a autodeclarat emoționat și fericit, motive din pricina cărora a spus inițial că ținta scorului înregistrat de PNL a fost „aprinsă”, corectându-se ulterior.

Gândurile lui Robu au fost îndreptate foarte repede înspre turul al II-lea, invitând celelalte partide să continue „lupta contra stângii”. „A fost o competiție care s-a terminat cu victoria noastră. Eu cred că trebuie să acționăm împreună pentru binele României aici, în plan local, pentru binele Timișoarei”, a menționat Nicolae Robu. Șeful PNL Timiș nu a vrut să facă supoziții cu privire la opțiunea de vot a timișorenilor: „nu vreau să mă pronunț. Rămâne de văzut…”. 

„Poate ieșim primii pe Timișoara”

Atmosferă relaxată, cu jumătate de oră înainte de închiderea urnelor, la sediul USR Timiș, duminică seara.


Cel puțin zece membri ai partidului, printre care și Dominic Samuel Fritz, candidatul USR la Primăria Timișoara, sunt adunați în jurul unei mese rotunde, fiecare fiind ațintit pe laptop-uri sau tablete, pe care urmăresc prezența la urne, pe site-ul Biroului Electoral Central, sau alte statistici. Într-un colț al încăperii se află un televizor, către care cei aflați în jurul mesei își ațintesc ochii din când în când.

„Vă rog, vreau un pupitru de carton și un afiș cu alianța USR-PLUS”, se aude vocea lui Cristian Moș, președintele USR Timiș, care își face prezența în cameră. Între timp, Dan Reșitnec, liderul USR Timișoara, se plimbă dintr-o parte într-alta, discutând cu cei prezenți.

Cu 12 minute înainte de ora 21.00, vine și senatorul Nicu Fălcoi, cu zâmbetul pe buze. Unii dintre cei aflați în încăpere încep să bea bere. „Orice ar fi, zâmbim”, se aude vocea unei tinere.

Imediat, în jurul mesei se adună mai mulți membri ai partidului, care se așează în picioare pentru a urmări ce se anunță la televizor. În mijloc se află Cristian Moș, Dan Reșitnec, senatorul Nicu Fălcoi și Dominic Samuel Fritz. „Mai sunt șase minute. Dați mai tare, că nu auzim”, spune o femeie, iar imediat sonorul este dat aproape la maxim.

Nicu Fălcoi urmărește cu atenție ce apare pe ecran, iar apoi spune îngrijorat „47% prezență? Nu e bine, nu e bine” și lovește masa cu degetele. Cu trei minute înainte de ora 21.00, atmosfera în sediul USR Timiș este în continuare relaxată, astfel că o parte dintre cei aliniați în fața televizorului încep să-și facă selfie.

Ora 21.00. Tăcere în momentul în care pe un post apar rezultatele exit-poll, preț de câteva secunde. O membră a partidului începe să plângă, iar lui Cristian Moș i se înroșesc ochii. Toți privesc înmărmuriți cifrele de la televizor. „Nu cred, nu e ăsta rezultatul”, se aude vocea lui Nicu Fălcoi. Imediat, se mută canalul. „E și mai rău aici”, spune unul din cei prezenți în sală. „O să fie o noapte lungă. Hai, băieți, la treabă”, se aude un alt membru USR Timiș.

În final, televizorul rămâne pe un alt post care anunță rezultatele exit-poll Sociopol: Viorica Dăncilă – 18%, Dan Barna – 16%. „Dacă asta e diferența, o întoarcem cu diaspora, vine diaspora și Barna trece în față”, spune, plin de speranță, unul din cei prezenți în încăpere. Membrii USR Timiș nu mai au răbdare în timp ce ascultă discursul lui Iohannis, despre care spun că „are limbariță, nu se mai oprește”. „Uite, tuta”, se aude în sală atunci când își începe discursul Viorica Dăncilă. După cei doi, urmează și discursul lui Dan Barna, care este urmărit cu multă atenție, liderul USR fiind și aplaudat, la un moment dat.

Urmează declarațiile date presei de către liderii USR Timiș, la pupitrul montat între timp cu Alianța USR-PLUS.

„Vreau să le mulțumim voluntarilor care încă sunt în secție și delegaților care încă stau să păzească și să numere voturile. Nu suntem supărați, nu suntem dezamăgiți, după trei ani de zile, am reușit să facem o campanie cum nu s-a mai făcut campanie în România. Alianța USR-PLUS este o forță, mergem înainte. Este al doilea pas, mai avem doi pași și sunt convins că în final, după acești patru pași, România va avea o guvernare USR-PLUS și mergem înainte”, spune Cristian Moș, cu ochii în lacrimi, iar la finalul discursului aproape că izbucnește în plâns.

Pe de altă parte, senatorul Nicu Fălcoi a ținut să le mulțumească celor care au votat. „Eu cred că astăzi, când suntem la aproape 30 de ani de la Revoluția furată din Decembrie 1989, astăzi am avut parte de un fel de nouă revoluție, a fost de fapt o revoluție a votului. Concetățenii noștri din afara granițelor țării ne-au dovedit că le pasă de România, că ar dori să se întoarcă, sunt convins, în țară, că ar dori să se întoarcă într-o Românie în care putem fi și fericiți. Rezultatele nu sunt finale, mai vorbim mâine dimineață”, a încheiat Nicu Fălcoi.

Cei adunați în sediul USR Timiș au încercat să se consoleze cu faptul că „poate ieșim primii pe Timișoara”. (Adriana Mîț)

1 COMENTARIU

  1. Pentru tine, Adriana Mîţ, e un guru senatorul Nicu Fălcoi. Asta a dat Parlamentului partidul oamenilor care n-au mai făcut politică şi oneşti, un traseist politic, fost în M10 a lui Macovei cu securitatea în spate. Asta e onestitate ? Au minţit electoratul. Cine-i votează habar nu au. Toţi sunt la fel cu diferenţa că PNL, PSD mai au şi profesionişti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.