30 de ani nevinovați

30 de ani nevinovați

0
DISTRIBUIȚI

Ion Iliescu, fost membru de vază al partidului comunist, s-a săturat să tot fie întrebat de Revoluția din 1989. „Este momentul să încetăm să mai căutăm vinovați”, a spus. Octogenarul de două ori și jumătate președinte probabil nu va mai plăti pentru faptele sale, fie că e vorba de Revoluție, fie că e vorba de Mineriade. Însă nu, bătrâne cinic, vinovații trebuie căutați fără termen de prescripție. Cu toate piedicile din ultimele trei decenii, pentru că unii dintre ei au fost sau încă sunt în funcții-cheie. Vinovații trebuie căutați, chiar și dincolo de moarte.

Este momentul să încetăm să mai căutăm vinovați? Acum 30 de ani, Timișoara a trăit în teroare timp de aproape o săptămână.


În teroare nu pentru că se murea pe străzi, gloanțele nu i-au speriat pe timișoreni, care au ieșit să le înfrunte cu piepturile dezgolite. Au fost zile de teroare la Timișoara pentru că eram singuri. Așa cum a spus Mitropolitul Banatului, timp de câteva zile Timișoara a fost orașul fără de țară. Tineri speriați au executat ordinul de a trage în alți tineri la fel de speriați. Cei din urmă, însă, și-au înfruntat frica și au ieșit din nou în stradă, pentru că simțeau că nu se mai poate și simțeau că acela e momentul. Și au rezistat, singuri, înfruntând întunericul de pe străzi și din suflete.

Este momentul să încetăm să mai căutăm vinovați? Când pentru unii Revoluția abia începea, Timișoara era deja liberă. Primul oraș liber de comunism din România. Alții insistă că în decembrie 1989 a fost lovitură de stat. Probabil că evenimentele pot fi caracterizate așa, însă din 21 decembrie încolo. Pentru timișoreni, din seara zilei de 15 până pe 20 decembrie, a fost revoluție. Cu sau fără teorii ale conspirației, timp de câteva zile timișorenii au luptat, singuri, pentru libertate. Nimeni nu le poate lua asta, iar ei nu trebuie să uite. Pentru că unii uită. Acum, după 30 de ani, a lipsit pentru prima oară dispoziția primarului care obligă toate instituţiile şi autorităţile publice din Timișoara să arboreze în bernă drapelul de stat al României în ziua de doliu, 17 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.