AnonimTM aniversează 21 de ani de petreceri în Timișoara: „Lipsește setea de...

AnonimTM aniversează 21 de ani de petreceri în Timișoara: „Lipsește setea de nou a oamenilor care vin la party“

0
DISTRIBUIȚI

La sfârșitul acestei săptămâni, amatorii de muzică electronică, şi nu numai, sunt invitaţi la o petrecere aniversară care marchează douăzecișiunu de ani de existenţă a „echipei” AnonimTM. Prima petrecere sub label-ul AnonimTM a avut loc în data de 18 decembrie 1998, în clubul MV din Timișoara.

Alături de petrecerile care au adus în oraşul nostru o serie de nume legendare ale muzicii electronice şi nu numai, cei de la AnonimTM au iniţiat o emisiune săptămânală de radio, o compilaţie anuală dedicată exclusiv muzicienilor timişoreni şi o serie de acţiuni de coagulare a scenei muzicale timişorene sub genericul Made in TM. Figura centrală anonimTM este Dudu, cunoscut drept unul din veteranii scenei drum and bass din România. Fost membru al formației numită Subcontrol, Dudu a luat lecţii de chitară de la Ilie Stepan, iar primele sale petreceri au avut loc la Liceul Lenau. Mai apoi au avut loc primele chefuri „mai serioase“, în perioada 1995 – 1996 când alături de UFO a pus muzică în fostul depozit de la ILSA. Aniversarea a 21 de ani de existență anonimTM va avea loc sâmbătă 14 decembrie, de la ora 22, la cafeneaua D’arc.

În cele ce urmează am realizat un interviu cu Dudu, în care am aflat care au fost cele mai de succes acțiuni ale crew-ului anonimTM, cum arată „scena“ timișoreană în zilele noastre și… cum ne vom reveni după ce vom „bifa“ titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

– La sfârșitul acestei săptămâni, brandul de petreceri anonimTM împlinește frumoasa vârstă de 21 de ani. Te-ai fi gândit vreodată la începutul anonimTM că veți „prinde“ această vârstă? Care crezi că e „secretul“ pentru care anonimTM e un nume relevant și-n 2019 pentru comunitatea muzicii electronice din Timișoara?

– Tot timpul am fost ancorati in prezent, de multe ori cu muzica din viitor. Nu am premeditat nimic. La un moment dat țin minte că am vorbit cu Claudiu Popescu (Roli Breaker), uitându-ne la unul dintre labelurile noastre preferate care își aniversa mulți ani de existență, și ne-am întrebat dacă vom atinge 10 ani. Na, au trecut 21. În schimb nu e nici un secret în ce am făcut: contează să fii consecvent și adevărat cu tine însuți.

–  De-a lungul anilor ați inițiat o emisiune săptămânală de radio, o compilaţie anuală dedicată exclusiv muzicienilor timişoreni şi o serie de acţiuni de coagulare a scenei muzicale timişorene sub genericul Made in TM. Plus o serie de alte acțiuni dedicate scenei electronice. Care crezi că a fost cea mai de succes „acțiune“ a anonimTM și de ce?

– Pentru mine toate au fost foarte interesante și importante la timpul lor, cu toate că multe au avut loc înainte de timpul lor- că așa e în pionierat. Mulți mă întreabă de ce nu continuăm una, sau de ce nu refacem alta: cred că mai bine facem ceva nou de fiecare dată. Cert e că ne-am simți excelent făcându-le, și toate au consolidat mișcarea culturală timișoreană.

– În cei 21 de ani de activitate s-au schimbat multe pe scena locală. Privind acum în urmă, care crezi că a fost cea mai faină perioadă a scenei electronice în Timișoara și de ce?

-Într-adevăr au fost și perioade mai bune decât cea de acum. Îmi lipsește setea de nou a oamenilor care vin la party, entuziasmul care probabil e greu să existe atunci când ai totul pe tavă la un click distanță. În același timp, eu încă mai caut piese faine pe care nimeni nu le-a mai auzit, și culmea, în era digitală, cu zeci de release-uri zilnic și sute de alți DJ, încă mai găsesc. Timp să le pui pe toate mai trebuie.

– Cum vezi tu lucrurile în scena electronică din Timișoara în 2019? La ce capitole stăm bine și unde stăm prost?

– Cred că anul care a trecut nu a adus nimic nou din păcate. Asta ne lipsește. Munca de pionierat din anii 90 și 2000 a fost și pentru a ne aduce la un nivel egal cu ce e în vest- loc pe care l-am atins de mult, dar parcă am vrut și mai mult decât asta, și am și fost la un moment dat un vârf mic de lance, de aici din estul europei. Îmi doresc ceva nou, mai ales de la cei tineri.

– Cum era atmosfera de party-uri electronice la începutul anonimTM? Ce fel de stiluri muzicale se ascultau la petreceri le de atunci și cum îți explici efervescența evenimentelor din acea perioadă? Astăzi mai există acea cuzriozitate de a devora tot ce e nou?

– Era mult mai deschisă în sensul în care nu era ca și acum strictă din punct de vedere al genului. Oamenii erau deschiși spre fondul muzicii și mai puțin spre formă. La AnonimTM era întotdeauna 50% breakbeat, 50% drum and bass, iar oamenii care veneau la party erau și mai diverși : rockeri, punkisti, hip-hoperi sau houseri. Reieșea un mix extraordinar și in public, care dădea vibe-ul specific nouă.

– Îți mai amintești cum au fost momentele de început ale party-urilor anonimTM?

Îmi amintesc. De cele mai multe ori nu foarte diferită de acum, nu știu dacă asta e bine sau rău, haha.

– Care au fost cele mai bune „lecții“ pe care le-ai învățat în privința interacțiunii cu publicul ca DJ și ca organizator de party?

– Am încercat să fim mai puțin organizatori în sensul ăsta al cuvântului și mai mult dj și inițiatori, dar pe scurt lecția e să fii cât mai clar, motivat și consecvent, și orientat spre inovație și nou.


Restul vine de la sine pe urmă.

– În zilele noastre, care este motivația publicului de a „ieși“ la un party cu muzică electronică? Există vreo diferență între cei care ascultă drum and bass și house? Ce stiluri predomină în Timișoara și cum s-a schimbat raportul de party-uri underground versus mainstream în Timișoara de-a lungul anilor?

– Cum ziceam, acum chiar dacă opțiunile sunt înzecit mai multe și mai diverse, oamenii sunt mult mai „înregimentați” într-un gen. Te-ai aștepta să fie și mai toleranți și deschiși, dar nu este așa. Au pretenția că știu totul despre celelalte stiluri sau genuri sau culturi muzicale, și nu au deloc curiozitatea să descopere ceva nou. Păcat, pentru că pierd foarte multe așa, și nu câștigă nimic. Până la urmă ajung să nu mai vrea să știe nimic nou nici despre stilul lor de muzică, și atunci intervine un blocaj pe care îl simt acum. Au mai fost perioade din astea, și din păcate acestea sunt legate și de bunăstarea socială care merge invers proporțional cu bunăstarea culturală. Plus că la noi a intervenit și o mare depresie mentală în ultimii ani.

– Contează suportul muzical de pe care un DJ pune muzică în zilele noastre? DJ-eii care pun de pe viniluri sunt mai „interesanți“ decât cei care pun MP3-uri? Publicul observă aceste diferențe?

– Cu toate că eu pun și azi vinil, nu înțeleg de ce ai pune doar de pe vinil. Poți să pui și de pe telefon sau youtube dacă ceea ce pui și felul în care o faci e interesant.

– Faci parte din „garda“ veche a DJ-ilor și organizatorilor de party-uri. Cum vezi „garda“ nouă?

– Sincer nu îi cunosc. Și nu că nu aș vrea, mă duc în continuare la unele party-uri care mi se par interesante, dar nu văd din partea lor nici o inițiativă de continuare sau preluare a ștafetei, sau măcar de comunicare. Probabil consideră și ei că știu deja tot, și nici macar eu după un sfert de secol de DJ-ing nu știu nimic 😊

Dudu (stânga), alături de Roli Breaker

– Care au fost cele mai grele momente din istoria anonimTM? În care ați simțit că efortul vostru nu este apreciat de public? Care au fost cele mai reușite clipe din cei 21 de ani?

– Cred că atunci când Clau (Roli Breaker) a plecat în Canada. A fost greu să merg mai departe o vreme până ne-am mai echilibrat între noi. Reușit este faptul că încă mai existăm. Cumva îmi asum unele proiecte care, așa cum ziceam sunt de pionierat, nu au cum să prindă la început și prind doar când sunt continuate de către alții. Mă bucur că le facem și că le-am făcut noi primii.

– Ca și promoter de evenimente… este mai greu să colaborezi cu artiști străini sau cu cei români?

– Nu văd o diferență mare, la ei aproape toți fac munca asta ca și meserie, deci sunt foarte profesioniști aproape toți. Noi facem asta de cele mai multe ori ca și hobby, dacă există entuziasm se vede și în calitate, dacă nu la fel.

– Care este opinia ta visavis de festivalurile din Timișoara? E bine sau nu să fie făcute în parteneriat public – privat? Organizatorii străini reușesc să includă și scena locală în line up-urile evenimentelor de anvergură din Timișoara?

– Eu sunt un mare adept al evenimentelor cu inițiatori și organizatori privați. Celelalte nu sunt transparente, plus că nu e rolul administrației publice să inițieze și nici să organizeze evenimente, DOAR SĂ ASIGURE CONDIȚIILE de bună desfășurare, taxe etc. Dacă înțeleg bine întrebarea și ne referim la Revolution, nu consider că mișcarea locală este reprezentată așa cum trebuie. Se organizează ceva repede și în pripă « că să fie » și cam atât. Consider că dacă un eveniment este plătit din bani publici, în acest caz finanțatorul ar trebui să fie mai atent la pe cine sprijină cu acești bani dacă tot o face din banii contribuabililor.

– Ne îndreptăm cu pași repezi spre Timișoara 2021. Crezi că se vor întâmpla lucruri faine în orașul nostru în capitală culturală europeană? Vom face față cu brio? Cum stăm la capitolul pregătiri? Ce ne lipsește și la ce capitol stăm bine?

– Evenimentele pregătite pentru 2021 vor fi probabil de succès, iar anul Capitalei Culturale va trece cu bine. Personal, ca și parte a fundației mișcării de atâția ani, că și contibuitor împreună cu ceialalti inițiatori din oraș la câștigarea acestui titlu, mi se rupe inima că nu vom rămâne cu nimic după 2021. Nici cu infrastructură, nici cu condiții pentru mișcarea culturală, nici măcar cu un vibe creativ între muzicieni. Sper să ne revenim, tot singuri, când ne vom trezi după.

– Cum va fi aniversarea a 21 de ani de existență a anonimTM? Care-s planurile pe viitorul apropiat?

– Împreună cu familia AnonimTM și prietenii apropiați, și îi așteptăm pe toți cei care citesc acum să facem un party fain. Avem planuri pentru anul viitor, sper să putem continua și mai departe să aducem inițiative de valoare mișcării timișorene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.