Arheologul concediat abuziv de Muzeul Banatului, reinstalat în funcție. Câți bani a...

Arheologul concediat abuziv de Muzeul Banatului, reinstalat în funcție. Câți bani a fost obligată să plătească instituția

1
DISTRIBUIȚI
Florin Drașovean

După mai multe luni de tergiversare, Muzeul Național al Banatului l-a repus în funcție pe arheologul Florin Drașovean, în această lună. Întârzierea costă, însă, bani mulți de la bugetul local, instituția fiind finanțată de CJ Timiș.

De mai bine de trei ani, dr. Florin Draşovean, cercetător ştiinţific grad I la Muzeul Naţional al Banatului, se află în conflict cu managerul instituţiei, Claudiu Ilaş, tenisunile culminând cu desfacerea contractului de muncă în 26 martie 2018. Peste 200 de nume prestigioase din comunitatea internaţională a arheologilor şi nu numai, care au semnat o scrisoare de protest împotriva deciziei luate de conducerea muzeului.

Imaginea instituţiei, în lumină nefavorabilă

Florin Draşovean a câştigat toate procesele îndreptate împotriva muzeului, pentru modul abuziv în care i-au fost evaluate performanţele profesionale, pentru aplicarea unei sancţiuni disciplinare nedrepte, inclusiv pentru că ar fi furnizat informaţii ziariştilor care puneau „într-o lumină nefavorabilă imaginea instituţiei” şi, în final, pentru desfacerea contractului de muncă, toate aceste măsuri fiind considerate ilegale de instanţele de judecată. În ciuda tuturor hotărârilor judecătoreşti, mai multe solicitări inaintate de Florin Draşovean încă din 17 aprilie 2019, când trecuse deja o lună de la pronunţarea sentinţei executorii prin care se dispunea reîncadrarea sa şi plata tuturor drepturilor băneşti de care a fost privat, au rămas fără răspuns ori prin cele formulate s-a încercat ocolirea dispoziţiilor instanţei. Claudiu Ilaş a încercat să obţină un „termen de graţie de 6 luni” pentru obţinerea fondurilor bugetare de la CJT, căruia muzeul îi este subordonat, şi potrivit unor surse din muzeu care doresc să-şi păstreze anonimatul, ar fi înaintat consiliului judeţean o adresă prin care solicita ca suma datorată să fie eşalonată pe o perioadă de cinci ani, o variantă lipsită de temei legal, căreia nu i s-a dat curs.

În iunie 2019, la trei luni după pronunţarea sentinţei executorii, Ilaş a modificat, printr-o dispoziţie, statul de funcţii al muzeului, transformând  postul de cercetător ştiinţific pe care Florin Draşovean îl deţinuse şi pe care urma să fie reîncadrat, într-un post de muzeograf I A, care presupunea şi un consistent prejudiciu salarial, în ciuda dispoziţiei instanţei de judecată de a-l repune pe Florin Draşovean pe postul pe care îl ocupa în momentul concedierii abuzive, şi a încercat să forţeze încheierea unui nou contract individual de muncă, deşi trebuia reactivat contractul existent înainte de concediere. Potrivit noului contract, Florin Draşovean ar fi urmat să-şi desfăşoare activitatea la biroul tehnic administrativ pe postul de muzeograf I A, şi nu în cadrul secţiei de arheologie, pe postul de cercetător ştiinţific grad I. Conform celor declarate de preşedintele CJT, Călin Dobra, redactorului Pressalert.ro în vara acestui an, şi acesta a fost, la rândul lui, dezinformat de Claudiu Ilaş, care a susţinut că „salariile şi celelalte drepturi băneşti trebuie plătite după ce sentinţa rămâne definitivă”, deşi există un certificat de grefă din luna martie 2019, în care se precizează clar că Florin Draşovean trebuie reîncadrat pe funcţia deţinută în momentul desfacerii contractului de muncă, iar muzeul e obligat să-i plătească toate drepturile salariale şi cheltuieli de judecată, sentinţa primei instanţe fiind executorie.

Claudiu Ilaș

200.000 de lei din bani publici

Cum nu s-a ajuns la o înţelegere pe cale amiabilă, Florin Draşovean a declanşat procedura de executare silită pentru a fi reintegrat în muncă şi pentru a recupera drepturile băneşti cuvenite, iar în luna noiembrie a înaintat o adresă preşedintelui CJT, în care îl informa despre tergiversarea nejustificată de punere în aplicare a hotărârii judecătoreşti, deşi trecuseră este opt luni de la pronunţarea acesteia, solicitându-i să dispună ca directorul muzeului să se conformeze şi să aplice hotărârile instanţei.

După nesfârşitele tergiversări, printr-o decizie semnată de Claudiu Ilaş, Florin Draşovean este reîncadrat pe funcţia de cercetător ştiinţific I în cadrul secţiei de arheologie a muzeului, începând din această lună.


Totodată, conducerea muzeului s-a văzut silită să plătească aproape 180.000 lei brut, sumă care reprezintă salariile indexate, majorate şi reactualizate, socotite cu anularea sancţiunilor aplicate, de care ar fi beneficiat Florin Draşovean începând cu data de 26 martie 2018, când i-a fost desfăcut abuziv contractul de muncă. Cu cheltuielile de judecată şi suma plătită executorului judecătoresc, bugetul instituţiei va suporta cheltuieli care se ridică deocamdată la aproximativ 200.000 de lei.

CJT analizează situația după sărbători

Prejudiciul financiar adus bugetului public s-ar putea mări, căci mai este pe rol o acţiune în instanţă prin care Florin Draşovean a solicitat penalităţi care curg din luna martie 2019, când a fost pronunţată sentinţa executorie, până în momentul reîncadrării sale şi plata sumei datorate, interval în care punerea în executare a sentinţei judecătoreşti a fost tergiversată. Preşedintele CJT, Călin Dobra, a evitat să comenteze lungul şir de ilegalităţi comis de Claudiu Ilaş dar a precizat că „vom analiza situaţia după sărbători, când se va face evaluarea anuală a activităţii managerului”.

1 COMENTARIU

  1. dobra si ai lui cascadorii rasului pe bani publici. se masoara cojos pe banii judetului. alo DNA unde e??? aici nu a fost abuz in serviciu….

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.