Au sunat sirenele la Timișoara, primul oraș liber de comunism, la fel...

Au sunat sirenele la Timișoara, primul oraș liber de comunism, la fel ca acum 30 de ani VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Sirenele antiaeriene, care s-au auzit în tot orașul în urmă cu 30 de ani, au răsunat, astăzi, din nou, la ora 12.00, timp de trei minute, pentru a marca dobândirea de către Timișoara a statutului de prim oraș liber de comunism.

De asemenea, la fel ca în data de 20 decembrie 1989, mai mulți revoluționari au urcat în balconul Operei din Timișoara, simbol al evenimentelor petrecute acum 30 de ani. În timp ce sirenele sunau, revoluționarii au scandat „Jos comuniștii”, „Azi în Timișoara, mâine în toată țara”, iar la final, au aplaudat. De asemenea, cei prezenți în balconul Operei au rostit și rugăciunea „Tatăl nostru”.

Printre cei care s-au urcat în balconul clădirii s-au numărat și primarul Nicolae Robu, președintele CJ Timiș, Călin Dobra, și parlamentarii liberali Ben Oni Ardelean și Pavel Popescu. Totodată, mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, i-a urmărit pe revoluționari de pe platoul din Piața Operei.

Mii de muncitori din fabricile timişorene porneau pe 20 decembrie 1989 spre centrul oraşului.


Presa românească nu relata în niciun fel evenimentele din vestul ţării. Cu o zi înainte, marţi, se declanşase greva generală la fabrica Elba. Muncitorii de aici au reuşit să deschidă porţile fabricii şi, pe 20 decembrie, au pornit spre uzinele din apropiere. Muncitorii de la Solventul, la Electromotor şi de la fabrica de pălării au fost chemaţi în stradă de cei veniţi de la Elba. Când au ieşit şi cei de la UMT (Uzinele Mecanice Timişoara), în centrul oraşului erau deja o sută de mii de protestatari care strigau „Libertate!”.

În faţa numărului mare de protestatari, armata este retrasă în cazarme la ora 14.00. În foaierul Teatrului Naţional din Timişoara ia fiinţă Frontul Democratic Român, primul organism public al Revoluţiei din 1989, şi curând declară oraşul liber de comunism. Protestatarii încep să vorbească din balconul Operei. La ora 15.10, în piaţă se striga „Nu plecăm!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.