p>Directorul Organizaţiei turistice a Belgradului, Miodrag Popovic, s-a aflat în această săptămână la Timişoara, unde, alături de Excelenţa Sa Vladan Tadic, consulul general al Republicii Serbia la Timişoara, a prezentat oferta turistică a oraşului Belgrad, capitala Serbiei. La restaurantul Lloyd, unde patronul localului, Iavor Radovancovici, găzduieşte toate evenimentele de prezentare a ofertelor turistice din Serbia, a fost difuzat, în premieră, un nou film de promovare a oraşului Belgrad, o adevărată istorie ilustrată a oraşului şi totodată o invitaţie de a vizita ceea ce sârbii numesc „oraşul culturii, al inspiraţiei, sportului şi festivalurilor”.
Cu urme de locuire care datează de acum cinci milenii, Belgradul este unul din cele mai vechi oraşe europene, care îşi păstrează patrimoniul, reperele şi monumentele, arta tradiţională şi atracţiile celebre, dar care se schimbă şi se dezvoltă rapid, păstrând istoria sa bogată şi diversificată printr-o combinaţie unică de cultură, arhitectură şi spirit urban.
Cetatea Belgradului, cel mai vechi monument cultural şi istoric, Skadarlija – centrul boemei din inima oraşului cu cafenele celebre încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, unde au poposit celebrităţi precum Alfred Hitchcook, Jimmy Hendrix, Josi Broz Tito, regele Juan Carlos I al Spaniei, cu cafenele vestite şi astăzi, strada Knez Mihajlova, principala zonă pietonală unde se află şi faimosul loc de adunări populare din Piaţa Republicii şi un sit urban reprezentativ din ultimul sfert de veac al secolului al XIX-lea Palatul vechi şi cel nou, Muzeul Naţional care ilustrează istoria locului din paleolitic până la arta secolului XX, clădirea Adunării Naţionale, Catedrala Sfântului Sava, Zemun – astăzi un cartier al oraşului – sunt doar câteva obiective turistice care fac ca vechiul oraş Singidunum, numit Belgrad din vremea primului Ţarat Bulgar, să poată aspira la titulatura de centru cultural al sud-estului Europei.
Cetatea, care supraveghează gurile râurilor Sava şi Dunăre, este o fortificaţie care datează din secolul al III-lea şi de aici se poate vedea una dintre cele mai frumoase privelişti ale oraşului. Şi Coroana Kosancic este una dintre cele mai vechio părţi ale oraşului, unde totul este construit în stâncă iar cafenelele cu aspect de galerii şi cramele ăstrează atmosfera secolului al XIX-lea. Aici se află şi conacul prinţesei Liubiţa, care aparţine de muzeul oraşului, iar în aropiere, o celebră tavernă vizitată de oaseţi din întreaga lume, deoarece ăstrează o autentică atmosferă balcanică. În biserica Sf. Arhangel Mihail de pe aceeaşi stradă sunt înmormântaţi scriitorul şi dascălul iluminist Dositei Obradovici şi filologul şi istoricul Vuk Stefanovici Karadzic, care a reformat limba sârbă.
Cei prezenţi au putut urmări, de asemenea, prestaţia actorului Borko Ilin în rolul lui Miloš Crnjanski „Lament nad Beogradum” şi a actriţei Liljana Jakšić în rolul Doamna Skadarliei.
Moment muzical interpretat de formaţia „Tajna” şi degustarea specialităţilor sârbeşti – toate momente culturale emblematice pentru istoria cele peste cinci milenii de vestigii ale aşezării aflate la confluenţa râului Sava cu Dunărea.