Bisericile de lemn din Luncșoara, vechi de două secole, comori care merită...

Bisericile de lemn din Luncșoara, vechi de două secole, comori care merită vizitate

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1896046679">

Comuna arădeană Hălmăgel, aşezată în pitoreasca depresiune a Hălmagiului de la poalele Munţilor Bihorului, cu culmi joase şi împădurite, este alcătuită din cinci sate româneşti – Hălmăgel, Luncşoara, Sârbi, Târnăviţa şi Ţoheşti – a căror populaţie abia mai depăşeşte o mie de locuitori. Până în anii interbelici, toate aveau bisericuţe de lemn, dar astăzi, dintre acestea  au supravieţuit doar două.

Satul cu două biserici de lemn

În satul Luncşoara, atestat documentar din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, se află două biserici de lemn, aceasta fiind singura aşezare din judeţ cu două astfel de monumente de arhitectură religioasă.

O biserică de lemn din sat, cea a filiei Vojdoci, are hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” şi a fost construită în anul 1817 din lemn de stejar, a fost acoperită cu ţiglă, iar turnul, cu tablă. O inscripţie din anul 1870 arată că a fost pictată în ulei de pictorul timişorean Ioan Demetrovici, cu contribuţia credincioşilor Luca Gavrilă, Popovici Gheorghe şi Arsenie. Bisericuţa a avut parte de reparaţii succesive începând cu a doua jumătate a secolului trecut, prin contribuţia credincioşilor, iar o ultimă reparaţie s-a făcut în urmă cu 15 ani, cu bani proveniţi din composesoratul Vojdoci. Bisericuţa se află e lista monumentelor istorice de interes zonal.

Bisericuţa de lemn cu hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Luncşoara, un obiectiv de patrimoniu, a fost adusă în sat în 1825, dar ea este mult mai veche şi nu se ştie exact provenienţa ei. A fost ridicată pe o fundaţie de piatră, pereţii sunt din bârne masive încheiate la colţuri, cu şarpanta de lemn şi învelitoarea de şindrilă, şi şi-a păstrat înfăţişarea specifică zonei, din vremea în care a fost construită. Biserica, cu plan dreptunghiular şi altar trapezoidal a fost pictată la jumătatea secolului al XIX-lea tot de pictorul Ioan Demetrovici dar pictura se mai păstrează doar pe iconostas şi în altar. În vechea bisericuţă, se mai ţine o singură slujbă pe an, de sărbătoarea hramului.

Biserica a intrat în această toamnă în atenţia Ambulanţei pentru Monumente Arad, asociaţia „Monumentum” care materializează proiectele de salvare a monumentelor istorice fiind finanţată de o fundaţie a A.S.R. Charles, prinţ de Wales, de biserica ortodoxă, autorităţile judeţene şi comunitatea locală. Cu ajutorul unui grup de voluntari, aceasta şi-a propus să înlocuiască şindrila degradată de pe acoperişul bisericii, pentru a proteja monumentul.

Biserici demolate

Biserica de lemn din Ţoheşti, care data din secolul al XVIII-lea, a fost folosită până în anul 1928, când a fost demolată, iar din materialul vechii biserici s-a construit cea nouă, tot din lemn, care are hramul „Buna Vestire”. Şi în satul Sârbi a existat o bisericuţă de lemn folosită până în anul 1935, când a fost construită o biserică de zid cu hramul „Înălţarea Domnului” iar în satul Târnăviţa există o însemnare găsită pe o Cazanie a lui Varlaam, care menţionează o biserică de lemn pe la jumătatea secolului al XVIII-lea, care ar fi fost însă mult mai veche.

O altă biserică de lemn a fost construită în 1772, cu hramul „Sf. Nicolae”, dar a fost demolată în 1938 din cauza stării avansate de degradare. Locul ei a fost luat de o biserică nouă, construită în anii 1939-1940, din contribuţia credincioşilor satului, fiind folosite şi materiale din vechea biserică.

Atmosfera de altădată a sărbătorilor Crăciunului

Astăzi, aşezarea este puţin cunoscută, dar până în secolul trecut, era vestită pentru ceramica smălţuită, de o frumuseţe aparte, care se făcea aici şi se vindea în întreaga zonă. În Hălmăgel mai poate fi văzut un atelier de olărit, o moară de apă aflată chiar în centrul satului şi o veche casă ţărănească tipică acestei zone.

Pentru cei care doresc să regăsească atmosfera de altădată a sărbătorilor de iarnă, Hălmăgel poate fi o alegere inspirată, atât pentru frumuseţea peisajului şi a drumeţiilor lipsite de dificultate, pentru derdeluşurile atât de îndrăgite de copii atunci când se aşterne zăpada, cât şi pentru tradiţiile şi obiceiurile specifice şi minunatele colinde de Crăciun care se mai regăsesc aici. Cei care doresc să petreacă mai multe zile în liniştea de la poalele Munţilor Bihor pot înnota în cele câteva locuri de cazare din Hălmăgel sau Hălmagiu.

Surse foto: wikipedia.org, aradon.ro, newsar.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.