Concertul formației Post Scriptum a fost cireașa de pe tortul ediției din...

Concertul formației Post Scriptum a fost cireașa de pe tortul ediției din acest an a Galei de Bues Jazz Kamo FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-903468613">

Cea de-a 29-a ediție a Galei Blues Jazz Kamo a debutat la Filarmonica Banatul la sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă seara, cu un spectacol susținut de Bega Blues Band. Membrii formației au apărut pe scenă îmbrăcați cu tricouri personalizate în memoria lui Lică Dolga, fostul baterist al trupei care a murit în luna august a acestui an și au interpretat și câteva piese incluse pe albumul Miracles, disc care a fost lansat cu această ocazie. Chiar dacă mulți s-ar fi așteptat ca la această lansare de album formația să cânte mai multe compoziții din acest disc, membrii trupei au introdus în repertoriu chiar și un cover, iar înaintea unei piese liderul formației, Johnny Bota și-a adus aminte și de Ninoslav Iancovici, care a decedat și el recent, acesta fiind unul din colaboratorii CD-ului „Blues de Timișoara“, editat de formație în 1996 la Studio Recording.

Fără îndoială, punctul de atracție al galei din acest an a fost concertul de comeback susținut de Post Scriptum. După aproape 40 de ani, îndrăgita formație timișoreană a revenit în fața nostalgicilor și nu numai, într-o formulă ușor diferită față de cea care stîrnea senzație în anii ’80, în aplauzele entuziaste ale publicului. Doru Apreotesei – claviaturi, Toni Kühn – ghitară, Miși Farkaș – baterie, Tibi Ladner – voce, Victor Miclăuș (bas) și Nicolas Simion (saxofon) împreună cu invitatul Johnny Bota au reușit să suprindă asistența cu un program bine structurat care a inclus și un remember pentru cei doi foști colegi din Post Scriptum care nu mai sunt printre noi (Mircea Marcovici și Emil Zoltan ) dar și „hitul“ „Dacă într-o zi“. Chiar dacă au existat câteva probleme tehnice (care au necesitat apariția pe scenă a muzicienilor Horea Crișovan și Bogdan Racz, pe post de „sunetiști“), mult așteptatul recital al celor de la Post Scriptum a generat emoții vii în rândul celor prezenți fiind un moment memorabil în istoria muzicii românești. Prima seară a Galei s-a încheiat cu recitalul trioului german Dupree – Schultz – Jenne.

Seara de duminică a debutat cu reprezentația cvartetului Mike Krstić/ Matt Schiff. Pianistul Mike Krstić este cunoscut publicului timișorean prin aparițiile sale anterioare, atît pe scena Galei de Blues Jazz Kamo, cît și la Jazz Gărâna, Bucharest Jazz Festival și la Jimbo Blues. Un alt moment care a iscat aplauze furtunoase în Filarmonica Banatul a fost recitalul maghiarilor care alcătuiesc Molnár Dixieland Band. Stilul autentic de New Orleans, vioi și vesel, plin de fantezie, cu o mare aderență la public a fost savurat așa cum se cuvine de cei prezenți, iar formația din Szeged care activează neîntrerupt din 1964 a reușit să genereze bună dispoziție cu o serie de evrgreen-uri într-un recital care a punctat încă o dată frumusețea muzicii.

Ediția din acest an a Galei de Blues Jazz Kamo s-a încheiat cu recitalul unei trupe din Bulgaria axată în jurul lui Vasili Gheorghiev, pe numele său de scenă Vasko Krpkata “The Patch”. Vasko Krpkata este un compozitor bulgar de blues, ghitarist, muzicuțist și textier care s-a remarcat în anii 80, cînd a compus și interpretat cîntece împotriva comunismului din Bulgaria. Muzica sa exprimă eforturile unei întregi generații în lupta pentru libertate și, astfel, Vasko a devenit unul dintre simbolurile schimbării. În același timp, Krpkata își promovează propriul stil și creează o versiune bulgărească a bluesului, cu texte în limba proprie. Alături de trupa lui, pe scenă a fost prezent și invitatul special Kamen Katsata, care la ultimul bis al acestei ediții a evenimentului a interpretat un minunat „What a Wonderful World“ a lui Luis Armstrong.

Din păcate, duminică, numărul spectatorilor la Gala de Blues Jazz Kamo a fost sub așteptări. Festivalul a fost prezentat de Florian „Moșu“ Lungu iar noul CD al celor de la Bega Blues Band a fost prezentat de Virgil Mihaiu. Următoarea edițieaniversară (cea de-a 30-a ) a Galei de Blues Jazz care poartă numele lui Béla Kamocsa „Kamo” va avea loc în perioada 14 – 15 noiembrie 2020 la Timișoara.

Foto: Nedici Dragoslav

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.