Consilierul județean Mihai Ritivoiu, analiză nemiloasă: ”Numirea Vioricăi Dăncilă a fost bomboana...

Consilierul județean Mihai Ritivoiu, analiză nemiloasă: ”Numirea Vioricăi Dăncilă a fost bomboana de pe coliva guvernării PSD”

3
DISTRIBUIȚI

Consilierul județean PSD, Mihai Ritivoiu, a continuat, astăzi, seria analizelor despre motivele care au dus la prăbușirea partidului, acesta identificând mai mult greșeli strategice ale social-democraților.

O primă eroare – ”am greşit că n-am ţinut mai mult de USL. Venind după patru ani de guvernare pedelistă compromisă, alianţa dintre PSD şi PNL a ratat şansa de a intra în istorie prin imprimarea unui traiect modern României. Valul de popularitate ce a condus la procente record în 2012 putea să fie marea şansă de modernizare a României de după Revoluție. N-a fost să fie. Calcule meschine politicianiste au făcut ca regionalizarea să fie ratată, pentru că PNL a ajuns la concluzia că nu va obţine controlul a suficiente noi regiuni. Cât despre ruperea alianţei din 2014, ambele partide sunt la fel de vinovate”, a scris Ritivoiu pe blogul său.

Pesedistul consideră că  faptul că partidul i-a dau lui Liviu Dragnea libertatea totală în desemnarea primului-ministru a dăunat grav PSD. ”Dar poate cea mai mare greşeală a fost moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Pen’ce? Indiferent de reculul produs de ordonanțele pe Justiție, impactul dărâmării propriului guvern fără alt motiv real decât teama lui Liviu Dragnea că pierde partidul a generat o fisură iremediabilă în încrederea propriului electorat. Acelaşi scenariu, cu consecințe agravante, s-a derulat şi cu Guvernul Tudose. Iar numirea Vioricăi Dăncilă a fost bomboana de pe coliva guvernării PSD. Să pleci de la Grindeanu – venit în partid din mediul universitar, fost viceprimar  – deputat – ministru – preşedinte de Consiliu Județean – şi să ajungi la Dăncilă – om de bine, femeie cumsecade şi cinstită –  este cea mai plastică reprezentare a ce s-a întâmplat. De fapt, cutumele din democrațiile consolidate, în care preşedinții de partide învingătoare în alegeri devin prim-miniştri, se bazează pe niste realități pe care noi abia acum le descoperim, cu costuri pentru întreaga societate.


Invariabil, centrul de putere se duce către premier, preşedintele partidului nu are cum să contracareze această tendință. Lecția e clară, probabil că am asistat la ultimul incident de acest tip din politica românească”, a scris Ritivoiu.

Promovarea incompetenților a fost o altă cauză a dezastrului. Pesedistul a motivat că”zecile de miniştri schimbați ca şosetele stau mărturie. Teleormanizarea, ca şi concept în care o mână de județe obscure cu lideri puternici preiau controlul aparatului de stat de la nivel central, populându-l cu persoane fără anvergură intelectuală şi profesională, ne-a adus deservicii de imagine pe termen lung. A fost astfel spulberat mitul guvernărilor pesediste cu profesionişti”.

Candidatura Vioricăi Dăncilă a fost o eroare chiar dacă ”evoluţia sa din ultimul an este spectaculoasă, începând cu coafura şi terminând cu nivelul discursului public. Prestaţia între cele două tururi de scrutin a fost net superioară celei a contracandidatului. Dar asta nu a putut şterge din mintea electoratului imaginea consacrată de vechil al lui Liviu Dragnea, pe care ne-am asumat-o noi toţi, în frunte cu domnia sa, până în primăvară”.

Alte greșeli ale PSD – ”am permis unor personaje toxice să reprezinte partidul la televizor. Urmăresc siderat aventura pesedistă a lui Codrin Ştefănescu” sau ”am greşit adoptând poziţii naţionaliste, anti-europene. Calculul a fost simplu: câştigăm electoratul PRM – Becali – Partidul Poporului. ite că nu l-am câştigat. Cum am fi putut-o face, dacă românii sunt campioni la încrederea în instituţiile europene?”.

Mihai Ritivoiu avertizează că, în ciuda scenariilor optimiste de a reveni la putere pe fondul greșelilor PNL și USR, are ”o veste proastă: cu Iohannis preşedinte in următorii cinci ani, daca continuam în aceasi linie, nu mai avem nicio şansă. Cât timp preşedintele nominalizează premierul, orice variantă favorabilă nouă nu va fi mai mult de o capcană. Iar PSD nu reuşi în următorii ani să obțină peste 40 la sută şi să-i forțeze mâna Preşedintelui. Dar nu-i bai. Se pare că liderii noştri au înțeles situația şi există viitor luminos. Imediat după plecarea doamnei Dăncilă, preşedintele executiv Eugen Orlando Teodorovici – fosta viitoare speranță – s-a referit la secretarul general Fifor cu invectivul “şobolan”. Conceptul de demnitate a unei funcții, de responsabilitate față de cei pe care îi reprezinți, se pare că nu mai înseamnă nimic. Parcă era Mița Baston din Caragiale: “Nu mai voi să ştiu de nimic…Voi scandal…voi să mor!…”

3 COMENTARII

  1. Analizele lu ăsta Ritivoiu sint eronate de la cap la coadă! E praf baiatu! Grindeanu venea din mediu..Grindeanu era un leneș și un puturos care nu muncea mai mult de 2 ore pe zi! Ori ca prim.min. trebuie infinit mai mult! Tudose-era gît uscat,gît ud! După față se vede ce e betivan securist.Avea și el ca și Grindeanu agenda deep state,și nu ce trebuia sa faca PSD pt. guvernare!

  2. Dacă asta e o analiza, ar trebui sa ne lăsam de meserie. Asta e o înșiruire de fapte notorii pe care le știm cu totii foarte bine. Ne avem nevoie de lecitina! Și nici de vreo compilație de-a lui Ritivoiu! Ne trebuie soluții, dar nu de la oameni care au profitat din toate pozițiile de carnetul de partid și acum, ca după orice final de lupta, se dau zmei și greuceni. Mai mult, servesc retete grețoase, uleioase si unsuroase!

  3. Nu trebuia sa vorbeasca o molusca care a lins, putea sa lase o creatura pulmonara care s-a remarcat si prin altceva , obedientii si cei cu mentalitate de sluga care au fost promovati de cei care sunt criticati – „mucles”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.