DNA prezintă mecanismul prin care banii din angajările trucate la DRDP Timișoara...

DNA prezintă mecanismul prin care banii din angajările trucate la DRDP Timișoara finanțau PSD Arad UPDATE Decizie-supriză la ÎCCJ în cazul celor opt inculpați

3
DISTRIBUIȚI

Procurorii DNA au detaliat modul în care funcționa „caracatița” PSD care controla Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, dosar în care numeroase persoane au fost audiate ieri.

Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și suspectul Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul DRDP Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi, a transmis Direcția Națională Anticorupție.

„Inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 și 10.000 de euro de persoană; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro și 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp șef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro. În ceea ce-l privește pe suspectul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid”, a transmis DNA. Pe lângă șpaga pentru ocuparea funcției, unii angajați ai DRDP Timișoara erau obligați și să plătească lunar o „taxă de protecție”.

De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul DRDP Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută.

Infracțiunile din dosar

Trei parlamentari PSD sunt urmăriți penal în această cauză. Astfel, Dorel Căprar, deputat și președinte al PSD Arad, este acuzat pentru 12 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, două infracțiuni de complicitate la luare de mită, trei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Florin Tripa, deputat în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al PSD Arad, este acuzat pentru două infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Ioan Chisăliță, senator și secretar executiv al PSD Caraș-Severin este acuzat de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, dar și de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Directorul DRDP Timișoara Cristian Ispravnic (vicepreședinte al PSD Arad) și Cristian Horgea, șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II (de asemenea vicepreședinte al filialei PSD) sunt acuzați de trafic de influență, luare de mită, abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu sau la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Elisabeta Miuțescu, angajată în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac II, este acuzată de trei infracțiuni de trafic de influență din care una în formă continuată, complicitate la folosirea influenței sau autorității și complicitate la luare de mită.


Cristian Dima este acuzat de complicitate la folosirea influenței sau autorității și complicitate la luare de mită. Mircea Lucaciu, șef la Departamentul Venituri din cadrul DRDP Timișoara este acuzat de opt infracțiuni de complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, luare de mită și complicitate la abuz în serviciu. Mirel Pascu, șef la Departamentului Juridic din cadrul DRDP Timișoara este acuzat de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și de complicitate la abuz în serviciu.

Inginerul Vasile Băețan este acuzat de complicitate la folosirea influenței sau autorității și complicitate la abuz în serviciu, în timp ce Bogdan Munteanu, șef al Biroului Încasări Venituri din cadrul DRDP, este acuzat de luare de mită în formă continuată și trafic de influență în formă continuată.

De asemenea, Anca Stoenescu, la data faptei șef al Inspectoratului Școlar Județean Arad, este acuzată de abuz în serviciu după ce ar fi dispus, din considerente politice și cu încălcarea Legii educației naționale, eliberarea din funcție a unui inspector școlar pentru criticile aduse partidului.

Alte trei persoane – Ioan Zamiska, Raul Ținte și Nicoleta Lazarov sunt acuzate de dare de mită, Zamiska fiind acuzat și de complicitate la folosirea influenței sau autorității.

Astăzi, cei opt inculpați – Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu Mirel, Lucaciu Mircea Andrei, Dima Cristian, Stoenescu Anca Patricia, Miuţescu Elisabeta, Băeţan Vasile Alin – sunt prezentați Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE ÎCCJ a repins arestarea preventivă a celor opt persoane cercetate în dosarul în care sunt vizați și 3 parlamentari PSD din Arad. Trei din cei opt s-au ales cu control judiciar, conform stiripesurse.ro. DNA poate face contestație. Printre cei puși sum control judiciar pentru 60 de zile se numără și șeful Direcției Regionale de Drumuri Timișoara, Cristian Ispravnic.

3 COMENTARII

  1. Oare de ce pe Robu Nicolae nu vrea sa l vadă DNA, la câte face și a făcut. Aceasta să fie dreptate. Doar pe uni și pe ceilalți chiar nimic. Toți știm că ați clasat mai multe dosare unde era Robu oare o fi adevărat????? De primărie când vreți să vă atingeți???? Acolo e o problemă adevărată și infracțiuni tot codul penal. Dar nu este de interes DNA.
    Dreptate dacă e sa fie și în primarie. Noi așteptăm.

  2. Alooooo DNA, pe Robu la ți uitat???? A nu lui ii închideți dosarele pe care vi le semnalează uni cetățeni. Așa este într-o țară normală, doar pt uni justiție. Poporul vede și rămâne cu atât. Poate vor fi trași într-o zi și magistrații la răspundere pentru ce au și nu au făcut?????? Nasleu cu Robu au interzis la DNA. Asta e de bine. Vom rămâne un oraș condus din spate de interlopi cu sprijinul DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.