Cu prilejul sărbătoririi zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, muzeele din Timişoara, Lugoj, Reşiţa şi Caransebeş, Mitropolia Banatului, Episcopia Caransebeşului şi Arhivele Naţionale din Banat, a organizat la secţia de Arte Plastice a bibliotecii judeţene din cadrul Bastionului Maria Theresia, expoziţia „Instaurarea Administraţiei Româneşti în Banat. Judeţul Timiş-Torontal şi Caraş-Severin”, care va putea fi vizitată până în 3 decembrie, între orele 10,00 şi 18,00.
Expoziţia surprinde, în imagini sugestive, evenimentele principale din Banat începând cu sfârşitul primului război mondial, şi punctează sfârşitul monarhiei dualiste, constituirea şi activitatea consiliilor şi gărzilor naţionale şi a Sfatului Poporului, prezenţa trupelor sârbe şi franceze şi disputa română-sârbă pentru stăpânirea Banatului la conferinţa de pace de la Paris.
E consemnată, de asemenea, contribuţia bănăţenilor la organizarea şi desfăşurarea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia şi e ilustrată, cu fotografii şi documente, multe dintre acestea inedite, instaurarea administraţiei româneşti în partea Banatului care a revenit României. Sunt prezentate, de asemenea, informaţii despre reformele guvernului român în primii ani după constituirea României Mari, precum reforma agrară, legiferarea votului universal sau adoptarea Constituţiei din 1923.
În cadrul evenimentului „100 de ani de film românesc”, în 2 decembrie, de la ora 18.00, în sala multifuncţională a CJT va avea loc proiecţia a două documentare istorice, „Maria – inima României”, şi „Războiul Regelui”. Proiecţiile fac parte dintr-un turneu naţional prin mai multe oraşe ale ţării. Primul prezintă secvenţe interesante din viaţa Reginei care a avut o contribuţie de seamă la înfăptuirea României Mari, iar cel de-al doilea reconstituie împrejurările critice în care Regele Mihai a decis, în timpul celui de-al doilea război mondial, să se alăture truelor aliate şi să întoarcă armele împotriva Germaniei. Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.