Exponatele lunii decembrie în muzeele din vestul țării, centrare pe Revoluția din...

Exponatele lunii decembrie în muzeele din vestul țării, centrare pe Revoluția din 1989

0
DISTRIBUIȚI

Complexul Muzeal Arad propune ca exponat-vedetă pentru luna decembrie o fotografie cu mare încărcătură emoţională, făcută în 22 decembrie 1989, Ziua Victoriei, la ora 12.00 – când la televiziunea naţională a fost anunţată căderea regimului Ceauşescu. Momentul a fost imortalizat pe fostul bulevard al Republicii (azi bulevardul Revoluţiei) de către Florin Hornoiu, fotograful muzeului la vremea respectivă, cu un aparat foto Canon, cu film diapozitiv color, 35 mm. Fotografia a fost prezentată de-a lungul celor 30 de ani în expoziţii de anvergură naţională, prima expoziţie, intitulată „Strada”, fiind deschisă la Arad în ianuarie 1990. Donaţiile generoase ale participanţilor la evenimentele din decembrie 1989 au dus la constituirea unui fond documentar intitulat „Colecţia 1989”, care cuprinde în jur de 400 de obiecte muzeale – documente, acte oficiale, fotografii, drapele, insigne, piese vestimentare sau obiecte tehnice, care au permis deschiderea, în anul 2004, a unui proiect expoziţional inedit la acea vreme în România. Expoziţia „Arad – decembrie 1989”, redeschisă în 2015 chiar în sălile destinate în anii ʹ89 construirii socialismului în judeţul Arad, ilustrează cu material foto-documentar desfăşurarea cronologică a evenimentelor din 21-22 decembrie – perioada nonviolentă – şi intervalul scurs din seara zilei de 22 decembrie până în 25 decembrie – perioada violentă. Din documentele elaborate în perioada următoare nu lipseşte nici „Proclamaţia de la Timişoara”, care a fost citită şi la Arad, sau primele numere ale ziarului local „Adevărul”, apărut prin preluarea fostului oficios al partidului comunist, „Flacăra roşie”. Colajul de fotografie-document „orele Aradului”, care însumează peste 80 de fotografii din 21-22 decembrie, atât din perspectiva fotografului-documentarist al Departamentului Securităţii Statului cât şi din cea a lui Florin Hornoiu, reprezintă elementul de bază în jurul căruia s-a construit întreaga expoziţie, iar acestuia i se adaugă obiecte personale, fotografii, mărturii ale celor răniţi sau mărturii despre cei ucişi între 23 şi 25 decembrie. Expoziţia a fost realizată cu sprijinul lui Valentin Voicilă, liderul Asociaţiei revoluţionarilor „21 decembrie Arad”, şi a fotografului Florin Hornoiu. Un eveniment dedicat revoluţiei va avea loc la muzeul arădean miercuri, 18 decembrie, la ora 11.00.

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva doreşte să reamintească publicului evenimentele petrecute cu trei decenii în urmă, prin două exponate extrem de sugestive pentru zilele din decembrie ʹ89, care sunt însă o importantă sursă documentară pentru istoria recentă. Exponatul lunii decembrie la muzeul din Deva este o fotografie-document, un moment imortalizat de Nicu Gheorghiu în 22 decembrie 1989, în faţa actualului sediu al Prefecturii Judeţului Hunedoara.


Fotografia este expusă alături de primul număr al ziarului „Cuvântul liber” din 23 decembrie 1989, în care ea a fost publicată. Noul cotidian a preluat ziarul oficial al organizaţiei judeţene a P.C.R. Hunedoara, „Drumul socialismului”. Atât fotografia cât şi ziarul – surse istoriografice importante pentru evenimentele din acele zile – sunt recent intrate în patrimoniul istoric al muzeului. Exponatul poate fi văzut în holul Castelului Magna Curia pe tot parcursul lunii decembrie.

Muzeul Naţional al Banatului a ales ca exponat pentru luna decembrie un obiect de artă decorativă – o lampă de birou din argint şi alamă cu melc, în stil Art Nouveau, realizată la începutul secolului XX într-un atelier din Sankt Petersburg, o epocă în care aristocraţia şi marea burghezie a Imperiului Rus arătau un mare interes pentru fast şi decor. Piesa centrală a lămpii este o cochilie de melc marin de mărime medie, puternic lustruită, pentru a pune în evidenţă stratul sidefat al acesteia, care îi dădea nota de distincţie. Exponatul, o piesă de mare valoare decorativă, a intrat în patrimoniul muzeului în acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.