Galeria de artă META Spațiu din Timișoara deschide o expoziție de excepție...

Galeria de artă META Spațiu din Timișoara deschide o expoziție de excepție la Viena

0
DISTRIBUIȚI

Galeria de artă contemporană META Spaţiu din Timişoara, care promovează proiecte de artă contemporană ale unor artişti români şi străini pentru a oferi o perspectivă asupra scenei artistice central-est-europene, va deschide la Viena o expoziţie de excepţie, care aduce în prim plan creaţiile a trei artişti: Josépha Blanchet, Silvia Moldovan şi Cătălin Marius Petrişor. Intitulată „The Stars in the Sky. In vain” (Stelele de pe cer. Degeaba), titlu care parafrazează un vers din poezia „In Vain” a lui Jack Kerouac, expoziţia va fi deschisă pe 10 ianuarie 2020 în spaţiul 12-14 Contemporary Vienna de pe strada Schleifmühlgasse 12-14, într-o zonă în care se află cele mai multe galerii de artă contemporană vieneze.

Expoziţia transpune privitorul într-un peisaj imaginar al luminii, un loc straniu dar totuşi familiar, posibil al viitorului, al trecutului sau al momentului actual, care depinde în mod vădit de legăturile umane şi este rezultat al unor forţe complexe, generate de modul în care este percepută dinamica dintre lumină şi întuneric.


Este o nevoie a determinării estetice care dezvăluie universul intim al artiştilor, pătruns de principiul imuabil al luminii universale.

În instalaţiile sale video dar şi în fotografii, Josépha Blanchet foloseşte lumina şi întunericul într-un flux prin care mişcarea, atât ce interioară cât şi cea exterioară, corpul şi spaţiul, fluctuaţiile şi imobilitatea se întrepătrund într-o transpunere poetică prin care lumina devine un simbol estetic al unităţii dintre fizic şi spiritual. Pentru Silvia Moldovan, preocupată de filosofia mediului, întunericul şi lumina reprezintă totalitatea lumii, începutul şi sfârşitul acesteia, într-o modernitate postapocaliptică în care omul, Noul Zeu al distrugerii, produce, prin acţiunile sale, sfârşitul lumii, aşa cum o ştim noi astăzi. La rândul lui, Cătălin Petrişor alege o cale spirituală şi priveşte lumina ca element unificator al tuturor fiinţelor, Dumnezeul biblic al întregii creaţii. Lucrările sale devin rugăciuni iar lumina este calea care deschide orizonturile spre eternitate.

Expoziţia, realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Viena, va putea fi vizitată până în 25 ianuarie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.