Iliescu, după desființarea Institutului Revoluției: „Mă surprinde. E o porcărie curată”. Argumentul...

Iliescu, după desființarea Institutului Revoluției: „Mă surprinde. E o porcărie curată”. Argumentul Guvernului: Institutul a propagat în spațiul public interpretări care s-au contrapus cu ancheta în „Dosarul Revoluției”

0
DISTRIBUIȚI
Foto: adevarul.ro

Fostul președinte Ion Iliescu a declarat, luni, pentru Mediafax, că desființarea Institutului Revoluției Române este „o porcărie curată”, că este surprins de decizie și că nu înțelege motivația demersului Executivului.

„Nu am auzit de așa ceva. Asta e o porcărie curată. Adică Institutul Revoluției Române, renunțăm la Revoluția Română, la studierea ei… Nu înțeleg, nu știu, nu am aflat încă această știre. Mi se pare o porcărie indamisibilă. Că sunt oameni care n-au trăit Revoluția și nu-nțeleg și-i interesează, asta e altă treabă, dar a fost un moment istoric remarcabil care-a marcat întreaga transformre pe care a cunoscut-o țara în ultimii 30 de ani de zile. Cum să renunți la așa ceva? Unde în lume se întâmplă așa ceva? N-am aflat încă această știre, mă surprinde și nu-nțeleg motivația ei”, a afirmat Ion Iliescu.

Motivul desființării Institutului Revoluției: Activitatea, irelevantă în raport cu banii cheltuiți

Guvernul argumentează, în OUG care desființează IRRD, că activitatea acestuia a fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiți. Institutul a propagat în spațiul public interpretări care s-au contrapus cu ancheta în „Dosarul Revoluției”.

„Având în vedere că activitatea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, de la înfiinarea sa până în prezent s-au dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României; În condițiile în care, încă de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, instituția a reprezentat o platformă politică iar în pofida enunțării veniturilor proprii ca sursă de finanțe, încă de la început activitatea instituției a fost finanțat de la bugetul de stat aproape în totalitate”, arată ordonanța de urgență adoptată, luni de Executiv.

Documentul mai arată că Institutul a asigurat poziții publice finanțate din fonduri publice pentru interese personale.

„Ținând cont că, prin activitatea sa, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 s-a dovedit a fi un for ermetic al cărui scop real vizează asigurarea unor poziții publice finanțate din fonduri publice pentru interese personale, iar Institutul Revoluției Românie din Decembrie 1989 nu a prezentat o conduită adecvată statutului de instituție publică pe care îl deține în relația cu cetățenii. În care raport cu obiectul de activitate enunțat în cuprinsul legii de funcționare a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 se poate constata, în mod obiectiv, faptul că acesta nu a reprezentat în mod real un deziderat al instituției. În fapt, evenimentele organizate de Institut au vizat propagarea în spațiul public a unor interpretări asupra Revoluției Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfășurate de organele de anchetă în «Dosarul Revoluției»”, potrivit sursei citate.

De asemenea, existența IRRD a generat „tensiuni sociale” ori de câte ori subiectul Revoluției din ’89 revenea în actualitate, mai motivează Guvernul.

„Astfel, întreaga activitate a Institutului a fost marcată de controverse determinate de dorința conducătorilor instituției de a acredita o anumită viziune asupra evenimentelor din Decembrie 1989, contestată sistematic de organizații ale revoluționarilor.


Or, contrar rațiunii de funcționare a unei instituții publice, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 generează tensiuni sociale ori de câte ori subiectul Revoluției Române din 1989 revine în actualitate”, explică sursa menționată.

Executivul mai arată că IRRD a beneficiat de un regim juridic atipic. Chiar dacă specificul Institului e al unei fundații mai degrabă, a primit statutul de instituție publică de specialitate autonomă.

„În raport cu modul de organizare și funcționare a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 constatăm faptul că acesta beneficiază de un regim juridic atipic în structura instituțională a statului român, în condițiile în care specificul acestuia este mai degrabă al unei fundații decât al unei instituții publice. În acest sens evidențiem atribuirea, prin Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 33 din 23 mai 2019, a statutului de «instituție publică de specialitate autonomă», fără a fi definită sau indicată rațiunea unei astfel de reglementări extraordinare”, mai arată documentul.

Executivul mai observă că nu există reglementări în funcționarea Institutului Revoluției Române cu privire la mandatul conducerii instituției sau felul în care sunt luate deciziile.

„Totodată, constatăm că din legea de organizare și funcționare a Institutului lipsesc reglementări referitoare la mandatul conducerii instituției și posibilitatea/imposibilitatea reînnoirii acestuia, condiții de integritate în exercitatea mandatului, revocarea membrilor forurilor de conducere, condițiile în care se iau decizii prin vot sau prezentarea rapoartelor de activitate Senatului României, din bugetul căruia este asigurată finanțarea Institului. Având în vedere faptul că toate aceste elemente vizează interesul public și constituie situații extraordinare a căror reglementeare nu poate fi amânată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență”, conchide sursa amintită.

Executivul a adoptat, luni, o ordonanță de urgență privind desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu, solicitarea fiind făcută de secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.

Institutul Revoluţiei Române s-a aflat în centrul unui scandal după ce a decis organizarea unui concert în 22 decembrie, gest calificat de mai multe organizaţii civice drept o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora.

Ulterior, Grupul pentru Dialog Social a cerut desfiinţarea imediată a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Institutul are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre.

Conducerea Institutului Revoluţiei Române este asigurată de un „Colegiu Național”, alcătuit din personalități reprezentative ale revoluției române, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.