Klaus Iohannis, la Timișoara: „La 30 de ani de la Revoluție, cu...

Klaus Iohannis, la Timișoara: „La 30 de ani de la Revoluție, cu câteva excepții, călăii acelor zile se plimbă încă liberi”

1
DISTRIBUIȚI

Cei vinovați pentru crimele din timpul evenimentelor petrecute în urmă cu 30 de ani trebuie să fie pedepsiți. Acesta a fost mesajul pe care Klaus Iohannis l-a transmis, în această seară, de pe scena Operei Naționale Române din Timișoara, înainte de a asista la spectacolul de balet „Revolta”, inspirat de evenimentele din 1989.

Președintele României a amintit, pentru început, în discursul său, faptul că exact acum 30 de ani, la Timișoara, „a fost pusă borna libertății”, iar apoi i-a îndemnat pe cei prezenți în sală să păstreze un moment de reculegere în memoria eroilor și martirilor Revoluției.

„Acum 30 de ani, Timișoara a încetat să mai fie doar un oraș și a devenit un adevărat simbol – spiritul viu și inalienabil al libertății noastre visate. Un spirit european care a izvorât din cea mai neagră noapte a umilinței, fricii și terorii. Uniți de o singură dorință, timișorenii au avut curajul de a porni lupta pentru eliberarea neamului nostru. (…) Sloganul care răsuna pe străzile orașului de pe Bega, „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”, a mobilizat sute de timișoreni, și mai apoi, a funcționat ca strigăt de chemare la luptă a tuturor românilor împotriva tiraniei. Cuprinși de curaj și hotărâre, românii din toate orașele mari au răspuns rapid la chemarea pentru câștigarea libertății”, a spus Klaus Iohannis, în discursul său.

Apoi, președintele României a amintit faptul că, în urmă cu 30 de ani, „regimul comunist s-a prăbușit, așa cum s-a şi instalat, prin crime şi abuzuri. Gloanțele au curmat vieți, bâtele au schingiuit trupuri, flăcările au mistuit cadavre. Pentru libertate a fost plătit cel mai scump preț. Fii și fiice, frați și surori, mame și tați au fost uciși pentru aspirația lor arzătoare de a fi liberi. Datorită sacrificiului lor suprem, noi suntem astăzi liberi, într-o țară democratică”.

De asemenea, Klaus Iohannis a atras atenția asupra faptului că, deși au trecut atât de mulți ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, vinovații pentru crimele petrecute în acele zile nu au fost nici până în prezent pedepsiți.

„Nu-mi pot aminti de acele zile ale lui decembrie 1989 fără o adâncă emoție, pe care aș dori să o împărtășiți astăzi cu mine.


Însă emoția aceasta pe care cu toții o simțim nu se poate compara cu durerea și suferința celor care și-au pierdut rudele apropiate, care și-au căutat semenii și nu i-au mai găsit niciodată, care încă așteaptă să se facă dreptate. Dreptatea înseamnă aflarea vinovaților și pedepsirea celor care au curmat vieți, celor responsabili de represiunea dezlănțuită împotriva revoluționarilor. Responsabili pentru crime. Responsabili pentru locul rămas gol din cauza cruzimii lor. Responsabili pentru chipuri îndurerate de copii orfani, văduve și părinți care nu au încetat niciodată să plângă. Îmi plec capul cu deosebit respect pentru voi, urmașii celor dispăruți, pentru eroi și pentru martiri. Dar, în același timp, un adânc sentiment de rușine profundă mă copleșește. La 30 de ani de la Revoluție, cu câteva excepții, călăii acelor zile se plimbă încă liberi. Cea mai mare dezonoare pentru istoria României postcomuniste este că nu am aflat încă adevărul despre crimele odioase săvârșite la Revoluție, în care au fost implicate forțele de represiune ale regimului, în frunte cu Securitatea lui Ceaușescu. Aceste orori nu pot rămâne în continuare nepedepsite, tiranii nu trebuie să scape oprobriului, adevărul cu privire la zilele care au schimbat cursul istoriei trebuie elucidat. Această datorie neîmplinită a Justiției din România trebuie reparată pentru victime, dar și pentru a restaura în întregime demnitatea unei națiuni care, în sfârșit, și-ar recupera astfel integral momentul fondator al democrației sale”, a spus Klaus Iohannis.

Totodată, președintele României a precizat că este importantă „asumarea corectă” a faptelor Revoluției din Decembrie 1989 și că a spune că în urmă cu 30 de ani nu a existat o revoluție anticomunistă reprezintă „un act rușinos de negare a sacrificiului uman incomensurabil”.

Klaus Iohannis a mai adăugat faptul că „avem o mare responsabilitate” față de tineri de a „construi țara în care să-și găsească locul, în care să-și împlinească aspirațiile și pe care să nu-și dorească să o părăsească vreodată. Avem, în același timp, datoria față de cei care trăiesc în diaspora să le fim aproape, pentru că nu există distanță, oricât de mare, care să distrugă vreodată ceea ce împărtășim cu toții – năzuința noastră pentru ca România să continue să progreseze!”.

În final, președintele României a citit câteva cuvinte spuse de Corina Untilă, unul dintre tinerii eroi ai Revoluției de la Timișoara, care a fost rănită în timpul evenimentelor din urmă cu 30 de ani. Din păcate, Corina Untilă a murit în urmă cu o lună, din cauza unei boli cumplite.

„Ea a descris cândva cum nu se putea mai bine legătura dintre generația ei minunată, care pentru apărarea unor mari cauze a făcut sacrificiul suprem, și generația de astăzi, care păstrează vii aceleași valori: «[În Decembrie 1989] am câștigat libertate, o nouă identitate ca popor, demnitate şi patriotism. Văd toate acestea la noua generație, generația Facebook, şi mă bucură faptul că ei duc mai departe idealurile Revoluției Române din Decembrie 1989»”, și-a încheiat Klaus Iohannis discursul.

1 COMENTARIU

  1. umbla liberi, si ce-o sa faci, mutule? pe robulache il lasi sa-si faca damblaua, e un criminal nepedepsit. dna-ul ne-am lamurit ca actioneaza politic. hai jet cu totii, pesedisti, penelisti, useristi, voi toti, la ghena cu voi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.