Liderul formației maghiare Molnar Dixieland Band despre amintirea lui Bela Kamocsa: „A...

Liderul formației maghiare Molnar Dixieland Band despre amintirea lui Bela Kamocsa: „A fost un om corect și un bun muzician, unul din artiștii pe care toată lumea i-a respectat“

0
DISTRIBUIȚI

Unul din recitalurile susținute cu ocazia Galei Blues Jazz din acest an – care s-a desfășurat recent la Filarmonica Banatul – i-a readus în orașul nostru pe cei de la Molnar Dixieland Band, formația maghiară din Szeged care a luat naștere în 1964 sub „aripa“ clarinetistului Gyula Molnár, o figură cât se poate de cunoscută în viața muzicală din țara vecină.

„Am fost de multe ori în Timișoara. Primele dăți am fost chemați la un club undeva în centru, sub un cinemtaograf, care arăta foarte bine și unde se desfășurau evenimente extraordinare. De atunci am mai fost de multe ori în Timișoara. Desigur, Timișoara e un oraș înfrățit cu Szeged, dar e și aproape ca și distanță și venim cu mare drag de fiecare dată când suntem invitați. Îmi amintesc de Bela Kamocsa, a fost un om corect , unul din artiștii pe care toată lumea l-a respectat.


Ne-am întâlnit și la Szeged și la Timișoara și l-am stimat mult de tot. Și pentru faptul că a încercat să facă evenimente culturale de jazz. Și noi încercăm să facem asta la Szeged și ne bucurăm că Johnny Bota continuă cu acțiunile care aduc un plus de cultură în comunități“, a declarat liderul trupei maghiare, Gyula Molnár, într-un interviu acordat lui Bartha Csaba pentru emisiunea în limba maghiară a Radio Timişoara.

Bela Kamocsa este unul dintre simbolurile minunatului oraș Timișoara. Fondatorul grupului Phoenix s-a stins din viață la vârsta de 66 ani, în luna ianuarie a anului 2010. Timp de nouăsprezece ediţii, Gala de Blues Jazz din Timișoara a fost condusă de „Kamo“, iar după dispariţia lui, sarcina de director artistic al Galei i-a revenit lui Johnny Bota, partener, timp de 30 de ani, a lui Béla Kamocsa, în formaţia Bega Blues Band.

Formația maghiară Molnar Dixieland Band, a fost fondată în 1964 de către clarinetistul Gyula Molnár. Primele succese au venit într-un festival de la Salgótarján în 1966, apoi în 1967 și în 1969 preluat și transmis de Radioul Maghiar și Televiziunea Maghiară. Din 1971, ansamblul a evoluat și în străinătate, inițial doar în țările socialiste, mai tîrziu în Europa, apoi chiar și în Statele Unite. Molnár Dixieland Band este cunoscută publicului românesc prin evoluțiile sale la Gala de Blues Jazz din anii 90 și la Jimbo Blues din Jimbolia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.