Nicolae Robu, Gheorghe Ciuhandu, Ioan Cojocari și alți șase inculpați, trimiși în...

Nicolae Robu, Gheorghe Ciuhandu, Ioan Cojocari și alți șase inculpați, trimiși în judecată de DNA în dosarul caselor naționalizate din Timișoara

10
DISTRIBUIȚI

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 9 (nouă) inculpați, în legătură cu vânzarea frauduloasă și la preturi modice. a unui număr de 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timișoara. Ancheta a început acum mai bine de patru ani.

Inculpații au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (cinci inculpați), respectiv în formă simplă (4patruinculpați).

Potrivit DNA, cei trimiși în judecată sunt:

– Nicolae Robu, primarul Timișoarei (2 contracte)

– Nicușor-Constantin Miuț (la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timișoara -199 contracte)

– Gheorghe-Coriolan Ciuhandu (la data faptelor primar al municipiului Timișoara 61 de contracte)

– Ioan Cojocari (secretar al primăriei municipiului Timișoara și coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei – 61 contracte)

-Dan-Aurel Diaconu (la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara – un contract), Traian-Constantin Stoia (la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara – un contract)

– Martin Staia (la data faptelor director al Direcției Patrimoniu și respectiv al Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul municipiului Timișoara – 2 contracte)

– Simona Vîrlea (la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara – un contract)

– Gabriela Iova (la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara – un contract)

„În perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului”, transmit procurorii DNA.

În urma anchetei, a fost constatată infracțiunea de abuz serviciu în legătură cu încheierea unui total de 207 contracte de vânzare-cumpărare, fiecare contract pentru câte unui imobil ce a făcut obiectul Legii nr.


112/1995 (pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte , trecute in proprietatea statului).

„Astfel, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, participarea inculpaților la încheierea contractelor presupus nelegale este următoarea, cu precizarea că, în unele situații, ar fi participat mai mulți inculpați la încheierea presupus nelegală a aceluiași contract: Miuț Nicușor-Constantin (199 contracte), Ciuhandu Gheorghe-Coriolan (61 contracte), Cojocari Ioan (61 contracte), Robu Nicolae (2 contracte), Diaconu Dan-Aurel (1 contract), Stoia Traian-Constantin (1 contract), Staia Martin (2 contracte), Vîrlea Simona (1 contract) și Iova Gabriela (1 contract)”, mai transmit procurorii.

Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul, informează DNA:

În luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.
Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.
Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.

„Cu toate acestea, inculpații ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu mai erau aplicabile acelor persoane”, punctează anchetatorii.

Prejudiciul total cauzat statului român ca urmare a încheierii nelegale a celor 207 contracte de vânzare-cumpărare ce fac obiectul acțiunii penale este de 42.756.719 lei (9.514.392 euro).

Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură și restabilirea situației anterioare, prin revenirea acestora în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii.

„În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro). În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților”, mai arată sursa citată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii.

10 COMENTARII

 1. Alooooo DNA, pe Calea Urseni când aveți de gând să investigați?????? Acolo Robu Nicolae e singurul răspunzător și mai sunt și altele ilegalități făcute de acest primar interlop, alooooooooo DNA.

 2. Robu Nicolae se lauda prin primărie acum 3 ani că el ar avea trecere bună la câțiva judecători, așa că DNA mare atenție la instante și ar fi de indicat și de observat dacă zvonul care circulă prin sat se confirmă?????

 3. Timișoreni, meritați mai mult. Deșteptați-vă! A-ți ales ca prostii timp de 25 ani numai primari corupți și incompetenți, asta ultimu ii si plecat cu sorcova pe arătura. Credeți ca va bateți joc de cineva? Va bateți joc în primul rând de voi și de copii voștri. Sper ca Ciuhandu va ajunge unde ii este locul: la pușcărie. Timișoara însa va rămâne cu centrul ocupat de țigani, toate regiile capușate politic și mult după Cluj ca dezvoltare. Timișoara merita mai mult.

 4. Robule tic tac și tic tac urmează și marele furt de pe Calea Urseni și ești istorie, dragutule împreună cu cei de la juridic și Nasleu. Sunteți pe pa și la revedere. Cum ați avut tupeul și curajul să furați din patrimoniul primăriei pământ, case, decontări fictive și etc. DNA treziți-vă că furtul este enorm de mare din patrimoniul statului. Aveți obligația să vă autosesizati cu Calea Urseni, sa furat tot, inclusiv spațiu verde cu arbori cu tot. DNA cred că nu vrea să se apropie de speta Calea Urseni, Horticultura este total dispărută din peisaj la propriu. Alooooo DNA??????? Autosesizarea o aveți în fisa postului????

 5. Acest primar este un hot cu guler alb care se dă tot timpul un cinstit, atât de cinstit cât copii lui fac case de milioane de euro în diferite părți a orașului.

 6. Vax albina… 9514392÷207=45963,24Euro… La cât au furat e mare lucru să returneze prejudiciul… şie estompatul şi Dan bălaiul… şi Stoia şi mulţi alţii dintre cei nouă…

 7. DNA lucrează pe nimicuri, pe Robu îl spală cu câteva mii de euro, dar el a furat milioane de euro și nu vor sa l ancheteze. Oare acesta este o șmecherie marca DNA, sa l spele pe primar pt nimic, când el a furat din patrimoniul statului milioane de euro.

  DNA NU VREA SĂ VADĂ FURTUL ADEVĂRAT A PRIMARULUI, OARE DE CE……!!!!!?????????

  ACEASTA SĂ FIE ROMÂNIA NORMALĂ???????

  ANCHETAM DOAR CÂTEVA MII DE EURO, IAR FURTUL DE MILIOANE DE EURO DE LA HORTICOLA, PĂMÂNTUL STATULUI ESTE FURAT CU ACTE FALSE DIN PRIMĂRIE ȘI DNA NU VREA SAU NU AU VOIE SĂ ANCHETEZE.

  TRĂIM ÎNTR-O ROMÂNIE ÎN CARE LEGEA NU ESTE PENTRU TOATĂ LUMEA????????

  LA HORTICOLA SA FURAT TOT ATÂT PĂMÂNT CÂT ȘI ARBUȘTI SI MATERIE PRIMĂ DE CĂTRE FUNCȚIONARII PRIMĂRIE CU SEMNĂTURA PRIMARULUI ROBU NICOLAE.

  ALOOOOOOOOO DNA PE CÂND OARE VREȚI SI DORIȚI SĂ FIȚI CORECȚI SI ÎN ACEASTĂ SPEȚĂ CARE TREBUIA SĂ FIE PLĂMÂNUL TIMISOARA????????

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.