Noi pași pentru reabilitarea fostului Cinema Studio. Ce valoare va avea investiția...

Noi pași pentru reabilitarea fostului Cinema Studio. Ce valoare va avea investiția FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1024803659">

Consiliul local al municipiului Timişoara a aprobat în această săptămână faza DALI şi indicatorii tehnico-economici privind proiectul de reabilitare şi refuncţionalizare a cinematografului Studio, municipalitatea asumându-şi o finanţare în valoare de 17.784.639,40 lei pentru crearea unui cinematograf de artă care va funcţiona sub forma unui spaţiu cultural de tip „art house”, a cărui principală activitate va fi cinematografia şi proiecţiile de filme independente, de artă sau de autor. Spaţiul va fi folosit şi pentru alte activităţi, precum producţia de film documentar sau animaţie, jurnalism, multimedia, fotografie ori sound design.

Acest proiect este rezultatul colaborării mai multor parteneri: primăria Timişoarei, care este proprietarul cinematografului, Groupama Asigurări – finanţatorul proiectului de arhitectură, Institutul Francez din România şi asociaţiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor şi Asociaţia Română a Filmului Independent (TimShort), care au contribuit la realizarea temei de arhitectură şi urmează să se implice în programul cultural al cinematografului.

În luna iunie a anului trecut, toţi partenerii au semnat o declaraţie de intenţie în vederea înfiinţării unui cinematograf de artă, sub cupola reţelei Europa Cinemas, iar în luna noiembrie 2018 consiliul municipal a votat ca acesta să funcţioneze în incinta fostului cinematograf Studio din centrul oraşului. În această vară au avut loc întâlniri pentru definitivarea conceptului iar în toamnă s-a lucrat la finalizarea proiectului DALI. Proiectul de reabilitare  şi refuncţionalizare este realizat de biroul de arhitectură Atelier 21 şi va fi donat primăriei pentru a fi aprobat şi pus în execuţie. La începutul anului viitor se va finaliza şi proiectul tehnic, împreună cu documentaţia pentru solicitarea autorizaţiei de construcţie, urmând ca în primăvară să fie demarată procedura de achiziţie pentru lucrările de construcţie şi intervenţiile de restaurare, astfel încât acest proiect să fie finalizat până în anul 2021.

Construit în 1938, pe o structură de grinzi de oţel, cinematograful a funcţionat iniţial sub numele de Scala, apoi cel de Thalia, iar în anii ʹ60 a dobândit numele actual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.