Operațiune fără precedent a DIICOT și DGA – șeful serviciului arme și...

Operațiune fără precedent a DIICOT și DGA – șeful serviciului arme și alți patru subordonați, ridicați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și luare de mită UPDATE 3 Cine a fost reținut

0
DISTRIBUIȚI

Operațiune fără precedent a DIICOT, care, astăzi, a descins împreună cu ofițerii DGA în nouă locații, inclusiv la sediul Serviciului arme, explozivi, substanțe toxice din cadrul Poliției Caraș Severin. ”Începând cu anul 2017, la nivelul județului s-a constituit un grup infracțional organizat format din șeful unui serviciu din cadrul unei instituții aparținând M.A.I., un ofițer și 3 agenți de poliție din același serviciu, precum și administratorul și angajatul unei societăți comerciale autorizate în domeniul armelor și munițiilor. La grupul inițial constituit, au aderat, ulterior, și alte persoane, fără calitate specială, scopul fiind obținerea unor beneficii de la persoane care intenționau să obțină autorizația de procurare a unei arme sau de la persoane care dețineau deja arme și care săvârșeau diverse infracțiuni sau contravenții la regimul armelor și munițiilor”, se arată în comunicatul DIICOT.

Din investigații a reieșit că ”doi reprezentanți ai societății comerciale autorizate, nu susțineau cursurile și atestau în mod fictiv prezența cursanților la ore, iar înainte de susținerea examenului, polițiștii din grupare, divulgau celor doi reprezentanți ai societății comerciale subiectele de examen, care, la rândul lor, le înmânau cursanților care susțineau examenul, promovabilitatea fiind în procent de 100%. Promovarea examenului la cursurile organizate de această societate comercială a devenit de notorietate în rândul persoanelor interesate și au existat cazuri în care persoane care domiciliau în județele limitrofe și care nu reușeau să promoveze examenele în județele în care aveau domiciliu, se înscriau la cursurile organizate de societatea comercială în cauză unde reușita era garantată”.

Conform anchetatorilor, la grupul infracțional organizat au aderat doi suspecți cu funcții importante ”care au săvârșit infracțiuni și contravenții la regimul armelor și munițiilor, fiind protejați de ceilalți membri ai grupului pentru a nu răspunde penal sau contravențional prin tergiversarea cercetărilor în dosare penale, falsificarea unor înscrisuri ale societății comerciale autorizate sau neaplicarea unor sancțiuni complementare (anularea sau suspendarea dreptului de deținere a armelor)”.

Perchezițiile sunt în desfășurare, șeful Serviciului arme din Poliția Caraș Severin, comisarul șef Radu Ștefan și alți patru subordonați, împreună cu alte persoane, urmând să fie duse la audieri în dosarul în care sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

UPDATE 1 Unul dintre cei vizați de anchetă este Mirel Pașcu, fostul primar PSD din Bocșa, care acum este șeful departamentului juridic al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara.


Contactat de PRESSALERT.ro, acesta a declarat că ”eu mă întorc de la Timișoara. Am înțeles că fac percheziție acasă. M-a sunat soția. Vin alegerile la anul și cred că s-ar putea să aibă legătură. Am avut un pistol cu bile. Mi-ai făcut cursurile. Îl știam pe șeful de la arme, că am fost zece ani primar. Mi se pare jenant efectiv. Zarvă înainte de sărbători să zică că au făcut și ei ceva. Să vii cu percheziții pentru un pistol cu bile care l-am avut acum zece ani, dă-o dracu. Probabil că autoritățile au procedurile lor. Nu am fost audiat până acum”.

UPDATE 2 În acest dosar a fost pus sub acuzare și prefectul de Caraș-Severin, Matei Lupu. Acesta este acuzat că a intervenit la polițiștii de la serviciul Arme pentru a nu-i aplica o contravenție unui cunoscut. Prefectul a fost audiat și a primit control judiciar pentru 60 de zile.

UPDATE 3 Audierile au continuat toată seara la sediul DIICOT Caraș Severin. Până acum au fost reținuți patru inculpați – șeful Serviciului Arme, comisarul șef Radu Ștefan, colegul său, comisarul Petru Panduru, oamenii de afaceri Ioan Pop, fost ofițer al Jandarmeriei și Nicolae Cernea, fost ofițer la Serviciul arme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.