Opt artiști arădeni, reuniți într-o expoziție în orașul natal

Opt artiști arădeni, reuniți într-o expoziție în orașul natal

0
DISTRIBUIȚI

Opt cunoscuţi artişti arădeni – Onisim Colta, Rudolf Kocsis, Cosmin Moldovan, Laurian Popa, Adrian Sandu, Diana Serghiuţă-Popa, Iosif Stroia şi Anamaria Şerban – se reîntâlnesc într-o expoziţie densă, cu lucrări mai vechi dar şi noi, care fac o legătură în timp şi în istoria lor personală, dar totodată marchează un moment nou în istoria grupului „E La Nave Va”, nume inspirat de filmul italian cu acelaşi nume, regizat de celebrul Federico Fellini, în care prietenii aflaţi pe o corabie merg mai departe, chiar dacă trec prin clipe grele. Expoziţia se doreşte a fi o parafrază pentru încăpăţânarea şi hotărârea artiştilor care formează nucleul grupului de a continua să comunice şi să expună, în ciuda numeroaselor oprelişti, a resurselor bugetare modeste sau a altor impedimente neprevăzute.

Astfel de grupuri neoficiale ale artiştilor, fie că e programatic-manifest, fie că are la bază un discurs comun, sunt poetic numite „triburi” de criticul italian Achille Bonito Oliva şi ocupă un loc special în istoria artei, au vizibilitate şi anvergură, căci artiştilor nu le place să fie subordonaţi şi caută să reziste prin astfel de grupuri constituite graţie afinităţilor existente între membrii săi.


Aradul, oraş aşezat între centre de putere cultural-administrativă mai însemnate, a avut întotdeauna o comunitate artistică importantă, din care au făcut parte personalităţi cunoscute nu numai pe plan local, dar ataşate de oraş, aşa cum sunt şi cei cărora le aparţine iniţiativa culturală concretizată în această expoziţie. Sunt artişti care nu s-au lăsat copleşiţi de delăsarea provincială sau de cutumele obişnuinţelor tradiţionaliste, au preocupări şi stiluri variate iar lucrările lor sunt apreciate în orice context contemporan. Cei opt artişti, care apar constant pe simeze, au ales şi pentru această expoziţie lucrări de pictură, desen şi sculptură reprezentative pentru arta contemporană.

Vernisajul expoziţiei va avea loc sâmbătă, 14 decembrie, ora 18.00, în sala „Ovidiu Maitec” a muzeului de artă arădean iar expoziţia va fi deschisă între 15 decembrie 2019 şi 30 ianuarie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.