Periplu de 10.000 de kilometri, în peste o sută de sate: 243...

Periplu de 10.000 de kilometri, în peste o sută de sate: 243 de mori de apă descoperite în Banat

2
DISTRIBUIȚI

Banatul ascunde comori de nedescris, care așteaptă să fie descoperite și puse în valoare. Asociația Acasă în Banat a reușit să descopere una dintre ele și a identificat 243 de mori de apă aflate în Caraș-Severin. Țara Morilor de Apă este renumele județului, pe care și-l merită cu desăvârșire.

Au fost nevoie de 16 săptămâni ca voluntarii Asociației Acasă în Banat să identifice cele 243 de mori de apă aflate, în Caraș-Severin. În căutarea lor au fost străbătuți aproape 10.000 de kilometri și verificate peste o sută de localități. Rezultatul? 243 de mori de apă fotografiate și cartografiate.

„Dacă acum 60 de ani, în Banat existau peste 600 de mori de apă, acum, 60% dintre aceste mori sunt dispărute. Așadar, este un adevărat miracol că, la finele anului 2019, prin proiectul „Țara Morilor de Apă”, am reușit să identificăm nu mai puțin de 243 de mori, dintre care 82 sunt încă folosite în mod regulat iar 47 sunt în stare bună de conservare dar sunt oprite din diferite cauze, cea mai frecventă fiind lipsa apei.


În fine, 113 dintre morile vizitate se află în diferite stadii de degradare, mergând până la ruinarea aproape completă. Aceste mori de apă reprezintă un patrimoniu inestimabil pentru județul Caraș Severin”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Identificarea morilor de apă a fost o adevărată provocare pentru echipa Acasă în Banat. În decursul proiectului s-au confruntat cu necunoașterea localnicilor, morile de apă nefuncționale fiind de multe ori uitate și șterse din conștiința colectivă. Voluntarii au ajuns prin colțuri nebănuite ale județului Caraș-Severin, pe la colibe din munți sau prin sate unde nimeni nu știa că ar mai există o moară de apă.

Țara Morilor de Apă este un proiect co-finanțat de Consiliul Județean Caraș Severin (50%).  Asociația Acasă în Banat are în publicare un Ghid al Morilor de Apă, iar toate datele despre mori vor fi disponibile și online pe un site dedicate www.taramorilordeapa.ro.

2 COMENTARII

  1. Acelas lucru sa intamplat peste tot in UE. Oamenii si au uitat traditiile si istoria. Apoi au re-descoperit o.

    In Irlanda au uitat de cetatiile celtilor si a vikingilor. Sau daramat castele si turnuri. Apoi sau apucat irlandezii de reparat. Au renovat tot si au re-scris istoria.

    La fel va fi si in Romania. Le va lua un 50 de ani sa si descopere originiile si sa fie mandri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.