Premierul Ungariei, la Timișoara: ”Vrem să construim, alături de vecinii noștri, o...

Premierul Ungariei, la Timișoara: ”Vrem să construim, alături de vecinii noștri, o nouă Europă, în care muncitori din Occident să vină să se angajeze la noi”

0
DISTRIBUIȚI

 

Eveniment important, în această seară, la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara. Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania a organizat „Gala Libertate 89”, cu ocazia marcării a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989. Printre invitați s-a numărat și Viktor Orban, premierul Ungariei, care a susținut un discurs în care a vorbit, printre altele, despre rolul pe care l-au avut românii și maghiarii în urmă cu 30 de ani la căderea regimului comunist.

„Maghiarii iubesc acest oraș, Timișoara a fost mereu un oraș important. Un eveniment de importanță mondială l-a trăit Timișoara în decembrie 1989. Atunci lumea a învățat mesajul Timișoarei, că noi și cu prețul vieții noastre ne vom dobândi libertatea. În 1989 lumea nu a crezut că e posibil ca românii să se revolte împotriva comunismului, după care a reieșit că este posibil așa ceva. Ba mai mult, se poate ca pentru libertate românii și maghiari sunt în stare să facă front unit. Locuitorii României au demonstrat că distrugerea comunismului este posibilă doar cu revolta populară”, a spus Viktor Orban.

De asemenea, premierul Ungariei a atras atenția asupra faptului că este nevoie ca România și Ungaria să aibă țeluri comune și în viitor, pentru a se putea dezvolta.

„În calitate de premier al Ungariei, văd șanse nemaipomenite pentru ca în viitor românii și maghiarii să aibă țeluri comune. Noi, maghiarii, vrem să ieșim din acea situație în care să aparținem de linia a doua a Europei. Noi vrem să ne numărăm printre țările europene în care este cel mai bine să muncești, să trăiești. Ungaria vrea să producă cu cea mai modernă tehnologie din lume, Ungaria vrea să se bucure de natură curată și să rămână una dintre cele mai sigure țări din lume. Vrem ca munca maghiarilor să fie la fel de valoroasă la fel ca a celor din țările care nu au fost jefuite de comunism. Domnule primar (n.r. Nicolae Robu), credem că acest țel poate fi înfăptuit mai ușor alături de vecinii noștri, decât de unii singuri. Suntem pregătiți să construim o nouă Europă Centrală, să realizăm o regiune competitivă, una dintre cele mai competitive regiuni ale lumii, unde orașele noastre să fie legate de cale ferată rapidă, toată lumea să aibă locuri de muncă și marea problemă să fie ce ne facem cu muncitorii care vin din Europa Occidentală să se angajeze la noi.


Dacă facem front comun, atunci toate acestea devin posibile și aceasta va fi noua realitate europeană. Lumea nu crede că așa ceva este posibil. Noi, cei din rezistența anticomunistă, nu putem decât să spunem că nici în 1989 nu a crezut lumea că e posibil ceea ce aici, la Timișoara și în România, s-a înfăptuit”, a declarat Viktor Orban.

De asemenea, printre cei care au susținut discursuri, în deschiderea evenimentului, s-a numărat primarul Nicolae Robu, care a lăudat Timișoara pentru performanțele sale și a amintit despre importanța proiectului TM2021.

„Domnule prim-ministru Viktor Orban, pot să vă asigur că autoritățile timișene sunt pregătite să colaboreze cu cele din Ungaria. Timișoara este înfrățită cu orașul Szeged și suntem deschiși și la alte înfrățiri cu alte orașe din Ungaria. Este o mare mândrie că Timișoara este orașul în care Revoluția Română a fost declanșată. În cei 30 de ani care au trecut, cele mai importante valori dobândite sunt libertatea, demnitatea, egalitatea de șanse, democrația. Sunt idealuri care au scos în stradă mai toată populația Timișoarei în decembrie 1989. În 16 decembrie 1989, timișorenii au fost primii români care au înțeles că stă în puterea lor să schimbe destinul. În ciuda intenției de reprimare a revoltei de la Timișoara, evenimentele au pornit pe un drum fără întoarcere, care au condus la căderea comunismului”, a afirmat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a ținut să-i transmită și pastorului Laszlo Tokes un mesaj de mulțumire pentru contribuția avută în timpul evenimentelor din Decembrie 1989.

„Domnule Laszlo Tokes, în unele privințe părerile mele nu coincid cu ale dvs., probabil acest lucru este valabil și invers. Dar pentru asta am avut o Revoluție, să ne putem exprima liber. Eu vă respect, domnule Laszlo Tokes, pentru meritele dvs. din timpul Revoluției din Decembrie 1989 și spun să dăm Cezarului ce este al Cezarului. Timișoara vă este recunoscătoare și România trebuie să vă fie recunoscătoare”, a spus Nicolae Robu.

Totodată, și Laszlo Tokes a susținut un discurs în care a vorbit despre evenimentele petrecute la Timișoara în urmă cu 30 de ani.

„Timișoara a avut de suferit în decembrie 1989 din cauza planurilor furioase ale Elenei Ceaușescu, care dorea să distrugă orașul. Doresc să ne închinăm celor care și-au sacrificat viața pentru libertate, respect eroilor Timișoarei. Cu subiectivitate, însă, de data aceasta voi atrage atenția asupra rolului decisiv pe care mica mea comunitate a împlinit-o. Evenimentele comemorative în limba română de mâine vor porni de la Biserica Reformată din Piața Sf. Maria cu parada tradițională, care arată că în ciuda propagandei pentru inducerea populației în eroare, românii nu au uitat unde a început Revoluția din Decembrie 1989. (…) Respect celor care ghidați de credința lor s-au ridicat și au luptat împotriva forței răului”, a spus Laszlo Tokes.

După susținerea discursurilor, gala a continuat cu un moment artistic susținut de formația Duna, din Budapesta, care a pregătit o producție specială intitulată „Libertate 89”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.