Retrospectiva anului muzical în Timișoara: ianuarie – martie 2019

Retrospectiva anului muzical în Timișoara: ianuarie – martie 2019

0
DISTRIBUIȚI

– După cum nu mai e o surpriză pentru nimeni faptul că iarna ne ia întotdeauna pe nepregătite, o cutumă a locurilor noastre spune că la începutul fiecărui an se desfășoară un concert ABRA. Unde altundeva, decât la Timișoara, locul unde legendara trupă a luat naștere prin 1984. La-nceput de 2019 lucrurile au intrat în normalitate, odată cu recitalul susținut de membrii trupei la Reflektor Venue, pe o vreme nu foarte prietenoasă. În contrast cu peisajul iernatic de afară, trupa alcătuită din Adrian Dinu-Schwartz, Christian Podratzky, Horea Crișovan și Florin Cvașa le-a oferit celor prezenți o seară caldă împodobită cu o audiție subtilă, croită special pentru acei reprezentanți ai rasei umane care consideră că actul artistic muzical nu se rezumă la câteva „la-la“-uri ușor fredonabile.

Daniel Dorobanțu a susținut un concert gratuit la Biblioteca Universității Politehnica din Timișoara.

– Inițiatorii festivalului ElectroRuga au „nășit“ o nouă serie de petreceri derulate sub genericul „Cancel_aria“, care a pornit la drum cu o distracție memorabilă alături de DJ Phoneme. La episodul doi al acstui party a fost prezent Kojok. Inedita serie de evenimente se desfășoară la școala din satul Buzad (aflat într-un peisaj de poveste, la poalele Dealurilor Lipovei, la aproximativ 50 de kilometri de Timișoara), care a fost construită în 1913. Prima generaţie de copii au învăţat aici din 1922, iar din 1985 şcoala a fost închisă, din lipsa numărului minim de elevi. Clădirea a fost transformată de organizatorii ElectroRuga într-un spaţiu cultural alternativ.

– Cea de-a doua ediție a Revelionului Artiștilor din Timișoara a avut loc la Vineri 15 unde au cântat Sorin Bădin Projekt, Cover Up, Zebbra, Pseudonym și TM Groove.

– DJ-ul britanic James Zabiela a revenit în orașul nostru pentru un party la Database.

– După o perioadă de pauză în care au dispărut de pe radarele melomanilor, membrii formației timișorene Grave For Sale – catalogată drept „probabil prima trupă de surf – rock din România“ – au revenit în atenția publicului cu lansarea unui videoclip și a unui E.P. numit „Garajo“, care conține cinci piese și care anunță și noua formulă de trio: Bruno Mark Huțiu, Adi Ulmeanu și Tibi Mijea.

– Formaţia timişoreană JazzyBIT a susținut un concert aniversar care a marcat șapte ani de existenţă a trupei, la Atelier 22TM, care a fost transmis, integral, prin livestreaming, pe internet.

– Formația Axis a lansat primul videoclip oficial la melodia Too Long, compoziție care se regăsește pe albumul de debut al formației care poartă numele de „First Punch”.

Apollonia, cel mai cunoscut trio francez din zona minimal – techno a venit la Timișoara

– Formația maghiară Ethnofil a susținut un concert la Reflektor Venue. De-a lungul vremurilor, nu puţini au fost cei care au încercat să amestece muzica specifică unui regiuni anume cu elemente care definesc sound-urile contemporane. Nu de puține ori, rezultatele acestor amestecuri au reușit să se încadreze în categoria „mai mult sau mai puţin dubioase“. Spre deosebire de multe abordări ale acestei „felii“, maghiarii care alcătuiesc formația Ethnofil reuşeşsc să iasă-n evidenţă cu abordări „fresh“ şi artificii sonore interesante și izbutite presărate în momentele „cheie“.Formația din țara vecină a reușit să păstreze „balanța“ dintre clasic și modern undeva la mijloc, astfel încât piesele incluse în playlistul lor au fost un real deliciu sonor atât pentru cei îndrăgostiţi de așa numitul „world music” cât şi pentru cei care gustă alte genuri muzicale.

– Amatorii de muzică blues au avut parte de un eveniment de neratat, care l-a adus în Timişoara pe Norman Beaker, unul din cei mai cunoscuţi artişti ai acestui gen muzical din Marea Britanie. Norman Beaker este unul dintre frontmanii scenei de blues britanice de mai bine de patru decenii. Descris de BB King ca fiind un „Freddy King alb”, Norman a colaborat alături de cele mai grele nume din gen, inclusiv BB King, Jimmy Rogers, Buddy Guy, Lowell Fulson, Fenton Robinson, Chuck Berry, Carey Bell James Booker, Jon Lord, Larry Garner și Ruby Turner. Începând din 2017 artistul face parte din Blues Hall of Fame.

– După cele trei ediții încununate de succes, Festivalul Internațional de Chitară Timișoara, eveniment mult așteptat de publicul meloman, a revenit odată cu primăvara, de mărțișor.

– Singura trupă de psychobilly/rockabilly din România, The Crazy Plumbers, înfiinţată în 2012 din iniţiativa lui Levi Tofan, fost chitarist al formaţiei Recycle Bin, a susținut un recital în orașul nostru.

– Din nefericire, concertul de lansare din Timișoara a noului vinil scos de formația Partizan a avut parte de un episod mai puțin plăcut pentru melomanii care au venit „chitiți“ să plece acasă cu noul disc al trupei, numit Timpuri Noi.


Din cauza unor complicații „la vamă“, vinilul cu pricina încă nu a ajuns în țară, astfel încât fanii formației au mai avut de așteptat la acest capitol. Din fericire, recitalul executat de Răzvan Moldovan, Adrian Pleșca (Artanu) și colegii lor a fost unul de excepție.

– Solista timișoreancă Marion Krautner a lansat discul „Clover“.

– Formația timișoreană Funky Hats a lansat două melodii noi la piesele „Alive“ și „Vigyél el“,ambele piese fiind mixate, masterizate și înregistrate de către Lukinich Attila, la studioul DSpro. Trupa s s-a constituit în urmă cu patru ani, sub conducerea lui Zsolt Szabó și de atunci au evoluat foarte mult, grație repetițiilor și diferitelor apariții scenice.
Seria de petreceri derulate sub genericul UnderTheIvy a reânceput cu o petrecere de neratat pentru fanii muzicii electronice, alături de Giuliano Lomonte, Crihan și Robert Mihai.

– Solista timișoreancă Maryliss a lansat cel de-al doilea single din carieră, melodia „În urma ta“ având parte de un videoclip realizat de Timișoara Film Society. Pentru această piesă Alin Luculescu s-a ocupat de mixaj și master, Benny Mark de make – up, Mihaela Motișan de styling și Nek Andreea de Hairstyle. Textul piesei a fost insiprat din poezia „A căzut o frunză in calea ta” a poetei si actriței Ioana Crăciunescu.

– Artistul timișorean Ramon Radosav, care din 1998 trăiește în Statele Unite Ale Americii, a susținut un concert extraordinar la sediul Institutului Cultural Român din New York, alături de un nou proiect muzical, evenimentul „Women, Eternal: A Double Celebration“, fiind dedicat prezentării Mărțișorului și Zilei Internaționale a Femeii, în celebra metropolă americană.

– La ediţia din acest an a Târgului Internaţional de Carte de la Novi Sad a avut loc prezentarea activităţilor editoriale ale Uniunii Sârbilor din România, printre acestea numărându-se şi lansarea volumului „Când rockul bănăţean a fost tânăr”, al timișoreanului Mimo Obradov.

– Primul eveniment din seria „Girls Love Techno“ din acest an, pus la cale de echipa BlackOut a adus în fața petrecăreților o noapte incendiară alături de cinci reprezentante ale sexului frumos: NUSHA, Lea Dobricic, Amber, Tania și Vess.

Ilie Stepan și Horea Crișovan au susținut un concert extraordinar la Soul Bar&Music.

– Artistul timișorean Eli a lansat primul material discografic numit Anotimp, care conține 10 track-uri pline de feeling, sensibilitate muzicală și umană, având ca invitați pe: Oana Radu, Alex Mica, Andia, Angeles, Vlad Ciresan, Debu Teodor si Denis Hertz.

– Formația Persona a susținut un concert mult așteptat de fani, la Capcana.

– Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, Institutul Francez din Timișoara a organizat o seară plină de muzică. La acest eveniment au fost prezenți Aura Twarowska, Radu Piel Oh You (tobe), Ana Pieloiu (chitară), Marcelle Poaty-Souami (clape), Theo Groszmuk (chitară bas) si Jennifer Poaty-Souami (voce).

– Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că una una din cele mai iubite formații rock din România este Cargo, formația care s-a născut în toamna anului 1985, la Timișoara și care de-a lungul anilor a reușit să rămână în inima rockerilor cu piese ca „Ziua Vrăjitoarelor”, „Nu pot trăi fără tine”, „Anarhia”, „Aproape de voi” sau „Călare pe motoare”, ca să amintim doar câteva. Trupa al cărui lider incontestabil este Adi Bărar a susținut un recital „acasă“, la sfârșitul lunii martie, în incinta Reflektor Venue.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.