Retrospectiva anului muzical în Timișoara: iulie – septembrie 2019

Retrospectiva anului muzical în Timișoara: iulie – septembrie 2019

0
DISTRIBUIȚI

O nouă ediție a festivalului Jazz TM i-a adus în Timișoara pe FrankieZ eXperiment & Tereza Catarov, Aron Ottignon, Laura Mvula, Tongue FU feat. Anthony Joseph, Zena Edwards & Rebecca Tantony feat. Pumn de Țărână Dumitrio, Ishamel Ensemble, Jazzmeia Horn, Zimbru, Binker & Moses, Barabas Lorinc Quartet, Ineffable, Yussef Dayes, Tank & the Bangas și alții.

„Timisoara Design Summer Edition“, a fost un „pop-up store” cu produse „designer made“. Evenimentul, desfășurat la Zaza Resto Pub, a inclus piese de design, accesorii şi haine din colecţia primăvară-vară, bijuterii, mobilier, obiecte şi decoraţiuni summerish pentru casă. Evenimentul a avut parte și de un party „la-nălțime“ la Zaza Roof Top la care încălzirea a fost asigurată de G. Roboțel. Sound-urile au continuat mai apoi alături de DJ K-lu.

Timișoreanca Amalia Gaiță a lansat un videoclip live la piesa „May 3rd“, melodie care se va regăsi pe următorul material discografic al artistei. Amalia Gaiță a interpretat această piesă și în cadrul concertului ei susținut în luna martie la Reflektor Venue, unde alături de Vlad Cotruș, Mihai Moldoveanu și Adrian Șchiopu a avut parte de un public entuziast, care i-a răsplătit pe muzicienii de pe scenă cu aplauze cât se poate de binemeritate.

Festivalul Rock la Mureș, eveniment desfășurat la Periam – Port (județul Timiș) i-a avut ca și cap de afiș pe americanii de la Minsitry. O altă trupă americană care a susținut un concert în premieră în România cu această ocazie a fost The Casualties. Alături de ei, pe scenele festivalului au mai evoluat Dirty Shirt, Luna Amară, Paddy and the Rats, Siberian Meat Grinder, Frontierer, Dead Idle, Altar, Rhemorha, Ska-nk, Drink or Die, DJ Martin Sprissler, Pandora, Katara, Kratos, Kazah, Diluvian Collapse, One Night Stand, Dragoș Moldovan, Underwaves, Luca M & Just 2, Clarkent b2b Cugler și alții.

La Gărâna a avut loc cea de-a 23-a ediție a Festivalul internațional de jazz. Printre cei care au fost prezenți aici s-au numărat Jan Garbarek Group feat. Trolok Gurtu, Horea Croșovan & JazzyBIT, Giovanni Guidi Quintet, Petre Ionuțescu & Daniel Dorobanțu, Jacky Terrasson Trio, Renaud Garcia-Fons & Dorantes, Gregory Privat Trio, Lars Danielsson & Paolo Fresu, Sorin Zlat Quartet, Maciej Obara Quartet, Bobby Previte’s Classic Bump Band sau John Surman Trio.

Formația britanică Rolo Tomassi a susținut un concert la Timișoara, în premieră în România, evenimentul find inclus în turneul internațional pe care formația îl realizează pentru promovarea celui mai recent material discografic, Time Will Die and Love Will Bury It.

Au început serile Embargo Hub la Dudeştii-Vechi. Proiectul s-a născut o dată cu cea de-a două ediție a evenimentului Embargo Fest și a apărut din dorința de a crea evenimente culturale în zona rurală a județului Timiș. Embargo Hub se adresează tuturor categoriilor de vârstă, dar este special conceput pentru tineri. Atelierele de graffiti, expozițiile de pictură, concerte și party-uri, degustare de produse tradiționale și spectacolele de teatru pentru copii sunt câteva dintre activitățile propuse în cadrul proiectului Embargo Hub. Unul din scopurile acestui eveniment este promovarea artiștilor locali, astfel încât întreaga comunitate să retrăiască emoția Embargo Fest sub umbrela noului proiect.

Ediția din acest an a festivalului Revolution i-a avut ca invitați pe Kosheen din Bristol, britanicii trip hop de la Unkle, trioul din Coreea de Sud, Idiotape, excentricii gypsy punk de la Maika, Kal, super grupul din Serbia, Minilinija și mulți alții.

Mezzosoprana Aura Twarowska a avut parte de o nouă distincție specială, „Premiu de Excelenţă pentru întreaga carieră artistică şi pentru promovarea culturii române în ţară şi în străinătate“, care i-a fost acordat de către Classics for Pleasure – cel mai mare festival clasic în aer liber din Ardeal, la care sunt invitaţi în jur de 300 de artişti.

Formația americană Crazy Town a susținut un concert extraordinar la Timișoara, evenimentul find inclus în turneul aniversar care marchează 20 de ani de existență a trupei.

La Ziua Timișoarei au cântat Cargo, Phoenix, Vunk și Loredana.

Iubitorii de muzică rock au avut parte de o nouă ediţie a Gugulan Rock Open Air Festival la Caransebeș. Printre trupele participante s-au numărat Saturnus, Timpuri Noi, Sur Austru, Magica, Grai, Anabioz, Times of Need, Lucky Thirteen şi Terra Infernal.

Un nou festival a luat naștere la Timișoara: Codru Fest. Prima ediţie a festivalului, s-a dorit a fi o experienţă culturală şi ecologistă cu un program extrem de divers. Printre numele care au participat aici amintim Subcarpaţi, Zdob şi Zdub, Laboratorium Pieśni (Polonia), Fără Zahăr, Timpuri Noi, Ţapinarii, Corbu şi Pământ.

Seria de evenimente de vară UndertheIvy s-a încheiat alături de Nastia. Pe numele ei adevărat Nastia Topolskaia, ucraineanca s-a îndrăgostit de muzica electronică de la vârsta de 13 ani şi a avut ocazia să mixeze pentru prima oară în 2005. Poreclită pe bună dreptate DJ Beauty, ucraineanca a mai fost prezentă în oraşul nostru de câteva ori şi a reuşit de fiecare dată să creeze petreceri de vis.

Lică Dolga, bateristul trupei Bega Blues Band a murit, vestea fiind împărtășită de Johnny Bota, pe contul său de Facebook.


Artistul a murit în urma unui cancer la pancreas. Cu numele de scenă Lică Dolga, bateristul trupei Bega Blues Band, Vasile Dolga, s-a născut în 15 iunie 1955 în Timişoara, fiind absolvent al Liceului Curtea de Argeş, cu profil teoretic matematică-fizică, şi al Şcolii Populare de Artă Timişoara, la secţia percuţie (1973).

Formația timișoreană 8 Light Minutes a lansat o nouă melodie „Who Am I?“ mixată și înregistrată de către Lukinich Attila, în studioul timișorean DSpro. Trupa s-a constituit în urmă cu patru ani, sub conducerea lui Zsolt Szabó și de atunci au evoluat foarte mult, grație repetițiilor și diferitelor apariții scenice, iar anul acesta formația și-a schimbat numele în 8 Light Minutes.

Sur Austru, noul proiect al membrilor din ultima componență Negură Bunget, care are la bază o tematica muzicală inspirată din natura și folclorul transilvănean a lansat un nou videoclip din albumul de debut „Meteahna Timpurilor“, la piesa „Jabracie“. Albumul mult – așteptat de fanii trupei a apărut la casa de discuri italiană Avantgarde Music.

Pe lângă artiști de calibru internațional, cea de-a doua ediție a festivalului Electroruga de Buzad, a avut parte de comunitatea locală, prin crew-uri deja cunoscute în Timișoara și în țară. AnonimTM, Atelier22, Bass Request, Launmomentdat, Purge Crew, Souled out și artiști ai locului, precum Acetoba, VAG, Kojok, Soulheads sau George Allen. La festival au mai fost prezenți și Cred că sunt extraterestru, Ken Pith, Kosmic Blues, Moonlight Breakfast, Mungo’s Hi Fi, Orkid, Rockwell, Sam Binga, Silent Strike, Sofa Surfers, Technimatic, Wicked Dub Division și Alt Om, Bully, Iorga, Nipple’s Delight, Tzuc, UFe de la crew-ul Vinyl Rum Tapas and Wine (VRTW).

Cea de-a 4-a ediție a festivalului Lugoj Clasic a avut loc în perioada 1-14 septembrie. Organizat de Asociația Culturală Kratima, cu sprijinul finaciar al Primăriei Lugoj și al Consiliului Județean Timiș, festivalul a inclus o pleiadă de manifestări culturale: recitaluri instrumentale și de muzică clasică, expoziții, spectacole muzicale pentru copii și de teatru, lansări de carte și o prezentare de modă.

Festivalul Bega Bulevard i-a avut ca invitați pe Pepe, Amaris Agni, Sore, Jazz a la Jais, Minelli, Peregrinii & Deep6Project, What’s Up, JazzyBIT.

Timișorenii de la The Case au lansat un nou single care va fi inclus în următorul lor album discografic, videoclipul melodiei „Dark Places“ fiind oferit fanilor printr-un concert acustic care a avut loc la D’arc.

Cea de-a 14-a ediție a festivalului PLAI – eveniment desfășurat în incinta Muzeului Satului Bănățean din Timișoara – a demonstrat încă o dată, dacă mai era cazul, că orașul nostru are parte de evenimente cât se poate de colorate, menite să lumineze „sufletele“ unui public divers. Ca de obicei, oferta muzicală a Plai-ului nu este concentrată pe atragerea unui public numeros, ci este mai degrabă adresată spectatorilor care vor să experimenteze un curcubeu de sound-uri exotice adunate din multe părți ale Globului.

Formația australiană The Rumjacks a susținut un concert extraordinar la Timișoara, evenimentul find inclus în cadrul turneului lor european, care i-a adus în premieră pe artiști în România. „An Irish Pub Song“, este melodia care le-a adus notorietate celor de la Rumjacks.

Melomanii au avut parte de lansarea unui album discografic realizat în Jimbolia, de proiectul The Hidden Jester. Proiectul muzical a luat naștere la mijlocul anului trecut, la inițiativa lui Cristian Tuca, cunoscut melomanilor datorită activității sale în formații ca AIM sau Overtone.

Timișoreanul Adi Moroșanu a lansat recent un nou videoclip la piesa „Încă-mi amintesc“, al cărei mixaj și master a fost realizat de Atilla Lukinich, piesa fiind înregistrată în studioul DSPro din orașul nostru.

Bastionul Theresia a fost gazda evenimentului „Bastion Glow”, un spectacol de muzică, teatru, show-uri de artă şi magie, care s-a desfășurat pe parcursul a patru zile cu Bosquito , Phaser, Basska sau Vița de Vie.

Cea de-a 13-a ediție a evenimentului Street Delivery Timișoara, a avut parte de un concert interesenat susținut de timișorenii de la Fragmental, clujenii de la Zimbru, Vali Umbră și Mădălina Pavel.

Legende ale muzicii au poposit la la a doua ediție a Galei Folk de la Lugoj. Evenimentul i-a avut ca invitați pe Dan Andrei Aldea, Freddy Stauberși Corina Ignea.

Amatorii de muzică au avut parte de două concerte de neratat alături de Mike Altrin, Toni Kuhn și invitații lor. Cele două concerte au avut loc la Manufactura și Aethernativ.

Prima ediție a Flight Festival, desfășurată la Aerodromul Cioca din Timișoara, a fost una de succes, unde conform datelor oferite de organizatori au fost prezente aproximativ 25.000 de persoane. Flight Festival a fost o fuziune între muzică, artă și tehnologie. Printre invitați s-au numărat The Motans, Grasu XXL, Guess Who, Macanache & The Putreds, Vama, Brooks, Dirty Nano și ATB.

Cea de-a patra ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara a debutat cu o Gală de deschidere desfășurată în superba sală a Operei. Printre artiștii invitați la manifestările evenimentului s-au numărat Ismerős Arcok, Nagy Feró și Beatrice și Neoton.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.