
Melodia „Timișoara“ de Pro Musica, considerată cel mai frumos imn al Revoluției din 1989, are parte de un nou remix, varianta 2019 a acesteia fiind apreciată așa cum se cuvine de către melomanii din întreaga țară.
„Sunt 30 de ani de când, cu durere, sânge și sacrificiu suprem, Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România. Despre eroii acelor zile vorbește acest cântec… Ne aducem aminte și de tine, dragul nostru Lică… iți auzim tobele pe această piesă și ele sună ca niște bătăi de inimă venite din abis. O lacrimă veșnică în amintirea voastră!“, spune Ilie Stepan.
În fiecare an, exact în 20 decembrie, bănăţenii marchează momentul când, în 1989, Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România – organizând, printre alte manifestări, şi un mare concert. „Rock for Revolution” (Rock pentru Revoluție) este evenimentul desfăşurat în centrul oraşului, în memoria eroilor care s-au jertfit atunci pentru libertate. În acest an se împlinesc trei decenii de când la Timișoara s-a strigat pentru prima dată ”Libertate”, iar vineri, 20 decembrie, are loc concertul devenit deja tradiție.Concertul la care vor cânta Phoenix, Cargo, Pro Musica și Sonatic va fi transmis în direct la TVR3 cu începere de la ora 19.
„Piesa «Timişoara» s-a născut, strict cronologic, după evenimentele Revoluţiei din 1989. Este o emulaţie a sentimentelor din acele zile şi s-a născut dintr-un cumul de sentimente pe care le-am trăit toţi timişorenii în decembrie 1989.
Este amestecul de frică, deznădejde, speranţă şi de bucurie. Speram atunci să vină zile cu totul altfel, mai pline de sensuri pozitive, ne bucuram de libertatea de exprimare, de traiul într-o societate liberă şi normală. Unele din acele speranțe le-am atins, altele nu. Textul a fost scris de Marian Odangiu. A contat mult durerea şi frica acelei săptămâni pe care am trăit-o, din 16 decembrie până în 21. Să nu uităm că Timişoara a fost un oraş izolat, singur împotriva dictaturii. Melodia s-a născut aproape ca o respiraţie. Lumea spune că sunt un compozitor perfecţionist şi probabil că este ceva adevăr aici. Timişoara a ieşit şi s-a dezvoltat aproape dintr-o suflare. Este piesa la care nu aş schimba nicio virgulă. La celelalte piese am tendinţa să ajustez. La «Timişoara» nici acum nu simt nevoia să schimb nimic. Dealtfel nici când o cântăm în concerte nu modificăm nimic. Melodia a păstrat aceeaşi formă. Pentru că aşa a trebuit să fie. Prima oară când am cântat piesa în faţa publicului a fost în 20 ianuarie, la Bucureşti, în cadrul unui concert unde au cântat Pro Musica, Abra, Cargo, Iris, Compact şi Holograf. Când am înregistrat piesa la Televiziune, încă se circula cu parole. În instituţie mirosea a chit, fiindcă se schimbau geamurile ciuriuite. Pentru a ajunge de la un etaj la altul trebuia să memorezi parole. Era atmosfera destul de încordată. La refrenul piesei «Timişoara» am chemat câţiva paraşutişti care au învăţat textul şi au cântat alături de noi. Aveam nevoie de voci neprofesioniste, care au dat culoarea de veridicitate care era nevoie pentru piesă. A fost o experienţă extraordinară“, îşi aminteşte Ilie Stepan despre piesa Timișoara.
Foto: Alin Zelenco